Funkar en ”gatufotokamera” i skogen?

I eftermiddags var jag med två gamla vänner ute vid Skårby, intill Bornsjön sydväst om Stockholm. Vädret var lite lagom dunkelt och höstligt, så jag släpade med mig stativet för första gången på väldigt länge. I min minimala fotoväska låg annars två kameror av små mått, nämligen Leica M8 och Voigtländer Bessa III 667. Alltså två mätsökarkameror, varav den ena digital och den andra analogt mellanformat.

Precis som vanligt var planen att inte ha någon plan, så vi hittade nån slags naturstig som vi slog in på.

M8 med Summicron 28/2 @ f/8


Man kan ju tycka att om stativ ändå ska användas så är det lämpligt att ta en kamera som passar till sånt. Men det sket jag i, och det gjorde jag faktiskt rätt i. M8:an är lätt som en fjäder och sökaren lämpar sig ypperligt för precis fokusering när ljuset är lågt. Att den dessutom ger ypperlig bildkvalla vid bas-ISO (160) gör stativet till en bra följeslagare. Den stora nackdelen är att det är svårt att komponera exakt, så man måste ofta beskära en skvätt i efterhand.

Men om man kopplar dän stativet och öppnar bländaren så funkar den också finfint för att dokumentera händelser.

M8 med Summicron 28/2 @ f/2


Jag har just laddat hem programmet Cornerfix, som utvecklades av någon filur för att kunna korrigera kromatisk vinjettering hos vidvinkliga objektiv på just Leica M8. Det råkar nämligen vara så att många av de kortare objektiven för M-bajonett har utgångspupillen väldigt nära sensorn, vilket gör att ljuset faller in i väldigt flack vinkel på pixlarna längst ute i hörnen. Det skapar en färgförskjutning som är svår eller omöjlig att råda bot på med en vanlig råkonverterare. Moderna Leica-objektiv är ”kodade” så att kameran själv kan korrigera för detta, men min Summicron är det inte.

När jag kört en batchkonvertering av dagens bilder genom Cornerfix blev resultatet över förväntan! Det vanliga cyan-sticket  i bildhörnen är helt borta:-) Detta program funkar med vilken kamera som helst, så om man till exempel använder vidvinklar på Sonys NEX-kameror så kan det vara läge att prova. Samma problem finns nämligen även där.

Dyr fotoutrustning behöver inte betyda att tillbehören är dyra. Här nedan ser vi exempel på hur man kan stoppa ett Zeiss 100/2 Makro-Planar i en vanlig strumpa.

M8 med Summicron 28/2 @ f/2


Det gäller ju att lägga pengarna på rätt saker liksom! Varför köpa dyra objektivfodral?
Notera gärna den helt förnämliga oskärperenderingen hos Summicronen!

Vädret var ganska svårt, rent fotomässigt, faktiskt. Jag tog en och annan bild här och där, men det var först när vi kom ut ur skogen som det blev något vettigt.

M8 med Summicron 28/2 @ f/5,6


Jag hade antagligen kunnat ta ”bättre” bilder med spegelreflexkameran. Men det hade inte varit lika trivsamt. Nu blev det en blandning av handhållna bilder och bilder tagna med stativ under svår koncentration, med en enda glugg. Jag hade faktiskt med mig ett 90/4 också, men med det tog jag bara två bilder och de blev inte bra alls.

Jag är inte särskilt rädd för kor, men när man ser en sån här skylt så känns det inte som att det är läge att riskera något.

M8 med Summicron 28/2 @ f/2


Summicronen är lite lurig. Den är såpass jämnbra under alla omständigheter att man ibland tycker att den är fantastisk, och ibland medelmåttig. Men skulle man jämföra med ett annat objektiv av samma stuk, så skulle detta vara mer ojämnt. Man får alltså alltid ungefär samma kvalitet, vilket är mycket trevligt.
Jag noterar med tillfredsställelse att bakgrundsoskärpan har något av mellanformatkaraktär över sig. Det blir inte så mycket oskärpa, men istället en väldigt snygg sådan.

Vi tog en paus och åkte och åt på Max. Därefter körde vi helt fel, på grund av min klåpiga kartläsning. Men det blev rätt okej ändå! Vi hamnade vid Salems kyrka och ägnade kanske en timme där. Själva kyrkan är från 1100-talet och ligger väldigt fint, men jag ödade inte någon kraft på att försöka fotografera den.

M8 med Summicron 28/2 @ f/8


Istället blev det snårutforskning, och ovan den enda bild jag är relativt nöjd med. Kompisarna garvade lite när jag först började med att plocka bort asplöv från ormbunken och sen med foten trycka undan en ful kvist som annars hade förstört bilden. Men om man inte likt Terje Hellesø har nån slags ambition att vara ”äkta” så tycker jag att det är skitsamma. Det var formen som räknades, inte exakt hur motivet råkade se ut just då, i verkligheten.

I gengäld kan jag garva lite tillbaka...

M8 med Summicron 28/2 @ f/2


”Chimping” pysslar väl alla digitalfotografer med? Det blir nån slags naturlig del av fotandet. Roligt kan det se ut i alla fall:-)

Mörkret började falla och vi banade oss sakta tillbaka genom snåren till bilen och civilisationen. En bra dag med frisk luft och trevlig promenad, men kanske inte så bra bilder som jag hade önskat. Men inte var det kameran som var orsaken i alla fall, utan snarare en viss tankspriddhet. Jag tog tre bilder med mellanformataren också förresten. Men det är likaledes tre bilder kvar på rullen, så det lär dröja innan vi kan kika på dem.

jag kan konstatera att M8:an är rätt kul och trevlig att använda på stativ. Det känns lite fel och konstigt, men det kanske rent av är en fördel. Jag tog också fler spontanbilder på kompisarna än jag annars hade gjort, då kameran är mycket snabbfokuserad även när ljuset är lågt.

-----------------

För alla er som använder mätsökarobjektiv på spegellösa kameror kan jag verkligen rekommendera Cornerfix. Det är gratis och lättanvänt! Hämta det här: http://sites.google.com/site/cornerfix/

Inlagt 2011-10-30 22:11 | Läst 4228 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jaaa det gör den

alf
Svar från Makten 2011-10-31 00:08
Wööööööö!!!
"Funkar en ”gatufotokamera” i skogen?"
Nä. Bara i (stads)djungeln:-)

Nävars, det funkar tydligen bra.
Svar från Makten 2011-10-31 00:11
Jag undrar om man inte kan vända på steken helt. Vad är det som säger att en supermodern kamera med snabb autofokus och klumpig normalzoom inte funkar bäst för gatufoto? Alla dessa invanda traditioner och påhittade regler; tillför de egentligen något?

Med detta vill jag också erkänna att min rubrik var jävligt dålig. Det var ju inte alls det som inlägget handlade om:-)
Riktigt trevliga skogsbilder; som fick mig att längta hem till Sverige! Härlig 3d-känsla i den med "trappstegsgången"!

/Johan (jpa-photography.com/blog)
Svar från Makten 2011-10-31 11:59
Det är inte bara larv, det där med dyra objektiv;-)
Absolut! En gatufotokamera är utmärkt för landskapsfoto också. Jag är imponerad av att du lyckats klämma fram lite trevliga bilder fast det inte fanns vare sig en rostig kätting eller en trasig plåt i närheten :-)
Svar från Makten 2011-10-31 16:18
Jag är väl inte särskilt förtjust i naturbilder, men eftersom jag gillar själva naturen väldigt mycket så kan det vara trevligt när man väl är där:-)
Trevliga bilder! :)
Men den sista saboterade min plan att glänsa. Jag tyckte mig nämligen se ett Samyang 35/1.4 redan på andra bilden...

I mina trakter har de förresten brutalt läskiga kossor i hagarna. De kommer ibland sättande i full fart och då är man rätt liten. Inte min bild: http://annien.files.wordpress.com/2011/10/kritter.jpg
Svar från Makten 2011-10-31 16:21
Jag tror det var såna där kor faktiskt! Kolla noga uppe till höger i min bild så ser du nån slags avlägset kreatur där:-)
Att de kommer springande är nog mest för att de är nyfikna, men det kan ju vara lite läskigt ändå förstås. I alla fall om man inte har någonstans att ta vägen.
jelu1661 2011-10-31 18:58
Ja, de var nog mest nyfikna. Jag stod och fotade ett par av dem när den tredje (den största, kolsvart med stora horn) fick syn på mig och fick för sig att den gick miste om några godbitar eller vad folk nu kan tänkas ge dem och kom dundrandes. Det kändes till och med i marken.

Jag tog ett par steg tillbaka trots att jag stod på andra sidan av ett elstängsel ;) Men visst var den snäll, när den väl kommit fram var den precis som Ferdinand som kommit fram till mitten av arenan och blombuketten.
jelu1661 2011-10-31 19:41
Jag hade förresten missat kossan i din bild, den stod fint där uppe i hörnet :)