Fyra dagar i helvetet

Mitt förra inlägg skrev jag lite lagom yr i mössan av lätt feber, i tisdags. Sedan dess har jag varit mer eller mindre sängliggande. Den då ganska beskedliga förkylningen fick för sig att brotta ner hela mitt immunförsvar och övergå till nån slags influensa som jag ännu inte blivit av med.

Jag har vilat, vilat och vilat lite till. Men jag tror inte det är nyttigt att bara vila, så jag har försökt släpa mig ut på en liten promenad emellanåt. Igår trodde jag att jag hade frisknat till och tog en lite längre tur, men det straffade sig direkt. Jag vaknade upp imorse med den brutalaste huvudvärken i världshistorien, och med undantag för facilitetsbesök kom jag inte upp förrän sent på eftermiddan.

Det bättrades dock ganska snart och igen gav jag mig ut bara för att få röra på mina stela ben. Jag vågade mig på att ta tvärbanan till Liljeholmen vid 17-snåret. Där besökte jag Stadsmissionens butik och fyndade några vinyler som jag nu sitter och lyssnar till.


Mussorgsky, Bach, Händel och musik från Gösta Berglings saga! Allt för 10:- per skiva. Jag inledde med Mussorgsky som är mig mycket bekant sedan tidigare, och nu är det Händel som tutar i högtalarna.

Den fina skivan med musik från filmen Local Hero av Mark Knopfler ser jag fram emot, men sparar till imorgon. Jag vet redan hur bra plattan är, men har inte hört den på evigheter.

-------------------

För att fylla ut inlägget med lite större fotorelevans så kan vi titta på några glömda bilder från de senaste rullarna.

Voigtländer Bessa III 667 @ f/5,6 och 1/250


Voigtländer Bessa III 667 @ f/8 och 1/125


Pentax 67II med 55/4 @ f/8 och 1/60


Medan jag skriver skrålar körer med Händel i bakgrunden, och jag mår ganska bra ändå. I alla fall i sinnet. Kroppen kan få vara hur död den vill. Alldeles strax går jag till sängs och drömmer förhoppningsvis om himmelen eller något annat som är trevligare än mitt liv.

Inlagt 2011-10-07 21:48 | Läst 2117 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Krya på dig :-)
//Claes
Svar från Makten 2011-10-08 11:20
Tack! *utfyllnad*
Musik är bra för både själ och hälsa, att sedan avnjuta den via vinyl är ett extra plus
jag har 900+ av olika genrer bl.a hela Mark Knopflers produktion.

Med hopp om snart tillfrisknande :-) Leif M
Svar från Makten 2011-10-08 11:21
Jag och några av mina vänner blev väldigt intresserade av progressiv 70-talsrock för ungefär tio år sedan, och det ledde till att jag köpte en skivspelare. Jag har väl ett 50-tal plattor och mest då märkligheter som jag inhandlat hos Mellotronen i Gamla stan (som nog inte finns kvar, eller?).
Rhodos 2011-10-08 11:41
Mellotronen i Gamla stan ? Har inte en susning, kände inte ens till stället.

Hälsn. Leif M
Svar från Makten 2011-10-08 12:15
De var inriktade på progressiv rock, jazz och annat skumt som vanliga butiker inte brukar erbjuda:-) Det fanns mycket nytt men också en del begagnat. Inte billigt, men bra kvalitet.
Jag säger bara Local Hero, den är så bra och jag haft den på vinyl. Krya på dig!
Svar från Makten 2011-10-08 11:23
Jag upptäckte den när Dire Straits spelade den på nån konsert som sändes i TV. Jag tror att det är den som finns att köpa som dubbel-CD-box och de kör temat som avslutningslåt.
Man kunde lätt tro att Voigtländer Bessa är en maskin att blanda cement i! :-) Vem har skrivit musiken till Gösta Berlings saga? Jag antar att det är filmmusik, men det är en ren gissning.

Med tanke på dina preferenser när det gäller fotoutrustning så gissar jag att du föredrar vinyl framför digitalt ljud :-)

Jag har själv varit lyckligt förskonad från förkylningar nu i flera år. Men senaste gången jag var sjuk var det lunginflammation. Doktorn tog till det starkaste han hade och skrev in mig på sjukan med intravenöst bredspektrumantibiotikum. Jösses, jag kom på bena på 12 timmar! Skönt när man betänker att sådant där dog folk av förr i tiden. Husch!

Du har säkert rätt i att det är bättre att ge sig upp än att ligga i sängen och degenerera. Men ta inte hojen förrän du varit feberfri några dagar! Och: god bättring!
Svar från Makten 2011-10-08 11:27
Det är nån Torbjörn Lundquist som skrivit musiken. Jag har inte lyssnat än, så jag har ingen aning om vad det är:-)

Det mest slående med vinyler är att ljudet har mycket större dynamik, men det beror nog mest på att moderna produktioner som säljs på CD är mycket hårt komprimerade (alltså att man trycker ihop transienter och jämnar ut volymen).
Sen är det förstås mycket trevligare att varsamt lägga en skiva på spelaren, starta och fälla ner nålen:-) Inte kan man hoppa över låtar hur som helst heller.

Jag är en sån som inte går till doktorn förrän jag håller på att dö, och det behövs nog inte den här gången.
Det här gillade jag :) Kul att du visar att det går att ta bra bilder med en vidvinkel också (sista), det blir lätt för plottrigt när man skalar ned vidvinkelbilder tycker jag, i fullskärm fungerar de ofta bra, men i "webbstorlek" är det knepigt...
Svar från Makten 2011-10-08 11:29
55 mm är ju inte jättevidvinkligt (typ som 28 mm på småbildsformatet), men just vidvinkel är mycket enklare att hantera kompositionsmässigt med det mindre utdragna formatet. Notera att linjerna är helt lodräta, vilket beror på att jag inte behövt peka kamera uppåt för att få med hustaket. Sen har jag förstås ansträngt mig som attan just för att få räta linjer;-)
jelu1661 2011-10-09 14:07
Ja, jag räknade lite fort innan jag skrev mitt inlägg och kom fram till att man behöver ungefär 24mm för att få med lika mycket på höjden och ca 28mm för att få med lika mycket på bredden.

Men jag tycker att det ofta är svårt att ta bra bilder av den typ du tagit här med 28mm på småbildsformatet (då tänker jag främst på när jag använt min kompaktkamera med motsvarande brännvidd, och den har ju 4:3... men det är knepigt ändå).
Bra bilder på en byggares vardag i Stockholm. Utsökt skärpa. Hur skannar du dina negativ? En Bessa kräver en toppenskanner, och ingen billig flatbäddstillsats.
Jag hoppas ditt liv blir bättre, så du kan sluta att längta till Himmelen i förtid. En influensa enbart kan väl inte vara SÅÅ hemsk?? Vad är så kass med en sådan bra fotograf som du?
Varma Hälsningar Robban
Svar från Makten 2011-10-08 14:46
Jag skannar med just en billig flatbäddsskanner. Nästa steg uppåt hamnar på tiotusentals kronor och gör ingen nämnvärd skillnad för mitt användande av bilder, det vill säga publicering på nätet. Skulle jag förstora bilder på papper däremot, så hade jag skaffat en fräsigare skanner.

Angående livet så blir det lite extra jävligt att vara sjuk om man tycker att allt är skit även i vanliga fall. Den enkla anledningen är att jag inte har någon att dela livet med och troligen aldrig kommer att ha det. Det finns ingenting i mitt liv att se fram emot och varje dag är bara ett steg närmare döden. Jag hade hellre levat på en soptipp i ett u-land om jag hade haft någon, än ett ensamt liv i välfärd och överflöd.