Eller tvärtom, ibland.

Imorgon tar mörkrets makter över

Efter den 30:e oktober övergår sommartid till vintertid, eller normaltid som det ju egentligen är. Det innebär att dygnet är något sånär centrerat kring klockan 12 för vår tidszon istället för kring klockan 13, vilket jag personligen anser vara fullständigt vansinne. Nästan ingen i det västerländska samhället lever med sitt eget vakna dygn centrerat kring klockan 12, så vintertiden ger för oss här uppe i norr en rad negativa effekter, trots att det som sagt är den normala tiden.

Sommartid infördes första gången 1916 som ett försök att bättre utnyttja ljuset under sommarhalvåret, men protesterna var så stora efter detta att sommartid återkom först 1980. Inte särskilt konstigt egentligen, då det var själva omställningen som förde med sig problem för främst bönder. För min del ser jag idag problemet helt omvänt. Man utnyttjar de ljusa timmarna mycket sämre under vintern genom att återgå till normaltid, då sommartiden som mest hade behövts. Den rent samhällsekonomiska effekten verkar dessutom vara mycket liten, så det är inte heller ett bra argument för att behålla nuvarande system.

Nu är det fortfarande helt acceptabelt ljust på eftermiddagen och solen går i Stockholmstrakten ner ungefär klockan 5. Men på måndag förstörs en hel timme av ens eventuella fritid på eftermiddagarna genom vintertiden. Visst, det blir ljusare på morgonen, men utslaget på en arbetsvecka är det naturligtvis många fler som kan utnyttja en ljus eftermiddag än en ljus morgon eftersom man då ändå jobbar. För att inte tala om hur onödigt och jobbigt det är att ställa om sig.

Jag skulle vilja gå så långt som att förespråka en ”norrtid” som är helt oberoende av övriga Europas tidsomställningar. Vi kunde ha dygnet centrerat kring klockan 13:30 eller kanske 14:00, hela året. Det rimmar bättre med den moderna människans levnadsvanor.

-------------------------

Nåja, någon katastrof är det inte. Livet rullar på och jag måste säga att jag inte känner av någon höstdeppighet alls. Jag tycker att folk omkring mig har gnällt på vädret sen i våras, medan jag själv upplever att detta år har varit väldigt trevligt på väderfronten. Det sitter nog i ens eget huvud. Jag har annat att tänka på och lite regn eller kyla kvittar.

Idag tog jag en lite ovanlig höstpromenad. Min bror skulle flytta till eget hus och behövde hjälp. Jag missade första lasset hemifrån eftersom jag på helgen gärna sover ifatt allt jag missar i veckorna, och bestämde mig istället för att knalla från Skärmarbrink till Tallkrogen, dit flytten gick. Det är ett av få områden i Stockholm där jag knappt satt min fot.

M8 med 28/2 @ f/5,6


Jag känner mig alltid lika dum när jag fotar sånt här. Som tur var fanns det ingen som såg på, för då hade jag nog låtit bli. Men de enkla linjerna, skrynklorna och strukturerna i en vanlig byggpresenning är för mig betydligt intressantare än vackra landskap till exempel. De är ju redan vackra, så varför försöka ta en vacker bild då? Det är ju ingen konst!

M8 med 28/2 @ f/5,6


Nä, det är mycket roligare att försöka göra något kreativt av uttalat tråkiga och fula motiv. Det finns saker att fota precis överallt, men det är rätt klurigt att hitta det om man har ett lite vidvinkligt objektiv. Med tele kan man alltid klippa ut ett snävt utsnitt ur vad som helst, medan vidvinkeln ställer större krav om inte motivet vill samarbeta.

Jag är inte särskilt nöjd med de här bilderna. Men de berättar kanske en liten historia om promenaden. Hur jag tänkte och vad jag såg.
Väl framme vid Tallkrogen hade brorsans kompisar nästan lastat klart, så jag gjorde mitt bästa för att vara något sånär behjälplig med det sista. Det lilla huset är enkelt men jäkligt trevligt!

Det bjöds på dricka och snacks. Så mycket fotande blev det dock inte för min del under den korta vistelsen där. Jag känner mig obekväm med kameror bland folk.

M8 med 28/2 @ f/2


Jag skulle gärna ha ett litet hus själv, men det känns rätt meningslöst om man inte har någon att bo där uti med. Hade jag det, skulle jag aldrig acceptera att bo i lägenhet. Jag har noll intresse av att bo centralt och vill mycket hellre ha nära till natur och lugn och ro. Nästan alla jag känner resonerar tvärtom.

Äh, nu blev det massa gnäll. Man sitter inte i fängelse i Eritrea i alla fall!
Bror körde skåpbilen tillbaka till hyrfirman och jag lånade ett säte till Skanstull.

M8 med 28/2 @ f/2


Är det en drömblick vi ser? Jag tror det:-) Det blir nog skitbra det där! Min bror är på sätt och vis min raka motsats. Han gör saker, kanske ibland utan att tänka så mycket, medan jag tänker så mycket att det inte blir något gjort.

------------------

Imorgon är jag inbjuden till nån slags fototur med två vänner, med bil och hela klabbet. Jag vet inte riktigt vart det bär av, men det är inte så noga. Jag tror bestämt att det är dags att rasta mellanformatet lite, för det var länge sen.

Nu får det bli en grogg och sen förhoppningsvis tidigt i säng. Skål!

Inlagt 2011-10-29 18:49 | Läst 3466 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder, och det känns bra att se att 28:an hamnat rätt. ;)
-affe
Svar från Makten 2011-10-29 19:09
Den är fantastisk! Faktiskt bättre än vad jag vågat tro. Enda haken (som är en rätt stor hake) är att den inte är kodad, så det blir ett jävulskt cyanstick utåt hörnen på M8:an under vissa omständigheter. Ska se om jag kan koda den manuellt med penna för att avgöra om det är värt att skicka den till Tyskland.
alf109 2011-10-29 19:14
Borde det inte gå att snickra ihop en objektivprofil i ACR? Har funderat på detta lite eftersom det ju finns verktyg för att göra detta har jag för mig. Det kanske inte kan ersätta kodning, men borde vara värt att testa. Svagt av Leica att inte erbjuda manuell inställning av objektiven till M8, men som du sa tidigare, de vill väl sälja M9.
-affe
Ps. Riktigt bra bild på brorsan, ni är (som jag mins dig) rätt lika tycker jag.
Svar från Makten 2011-10-29 19:21
Nja, färgskiftningen kommer bara utåt hörnen, så där kan inte ACR göra så mycket. Det finns dock ett program som heter Cornerfix som många använder för att ge bättre resultat med tredjepartsobjektiv till Leica M9. Jag får kanske leta upp och prova detta, om det funkar lika bra för M8.
Ja, det är sjukt dåligt av Leica att inte orka/vilja lägga till manuell kodning i mjukvaran! Det är ju knappast någon som skaffar en M9 bara för det istället för att göra sig besväret med att koda objektiven, vilket Leica knappast lär tjäna många spänn på.

Visst är vi ganska lika, men samtidigt väldigt olika:-) Både utseendemässigt och i övrigt.
Hehe jag tror vi överlever oavsett om vi skruvar fram eller bak tiden en timme eller två. Hur som helst så får jag tacka för påminnelsen, för jag hade ingen koll alls på att det ska ställas om inatt..

Ha det gött // Tommy
Svar från Makten 2011-10-29 19:16
Överlever gör man säkert, men varför ställa till en massa besvär helt i onödan? Detta är bara en rent politisk fråga som borde granskas, eftersom den torde ha ganska stora konsekvenser på folkhälsan.
Håller med om dina tankar på normaltid och norrtid. Här är dagarna längre på vintern (ungefär Paris breddgrad), så vi har längre dagar på vintern, vilket jag uppskattar mycket.

Vidvinkel blir jag alltmer road av. Till skillnad från dig är jag road av landskap, som ofta blir bättre med vidvinkel än med längre brännvidd. Vilket är en ny upptäckt för mig. Tillsvidare får det dock vara måttlig vidvinkel.

I Tallkrogen har jag gått med post en tid, för många, många år sedan. Fina små hus, lagom för en liten familj. Men jag är lite osäker på tillgången på riktig natur runt omkring. Det är nog ett bra område för en barnfamilj. Själv föredrar jag numer att bo i en småstad, eller på landet nära en mindre tätort. Just som jag gör nu.
Svar från Makten 2011-10-31 11:46
Jag tycker nog att landskapsbilder tagna med vidvinkel ofta blir lite väl klichémässiga. Man vill ha med "allt" liksom, istället för att göra ett väl valt utsnitt.

Det är väldigt nära till naturen i Tallkrogen faktiskt. Så nära man kan komma vid såpass kort avstånd från stan och vettiga kommunikationer.
EGW 2011-10-31 23:09
Sammanfattningsvis är det en svårare utmaning att ta bra landskapsbilder med vidvinkel än med tele. Lyckas man, så blir bilderna ofta mer spännande. Klichéer kan man åstadkomma med vilken brännvidd som helst :-)
Skön bilder och verkligen ett bra porträtt i bilen!
Innan nya firmware kom till M9 hade jag vissa problem med röda hörn när jag använde Elmar 24mm. Jag orkade aldrig komma igång med Cornerfix utan skapade två enkla förinställningar i LR med justeringspenseln (en för liggande format och en för stående). Det fungerade utmärkt men dessa behövs som tur är inte längre. Jag vet inte om man kan skapa motsvarande förinställningar i PS?

/Pär
Svar från Makten 2011-10-31 11:48
Nu när jag installerat Cornerfix så kan jag bara rekommendera det. Det funkar hur snabbt och enkelt som helst. Bara att batchkonvertera alla bilder tagna med ett visst objektiv, efter att man gjort en profil för detta objektiv.

En fördel är att man slipper kompensera för "vanlig" vinjettering om man inte vill, vilket annars med vissa objektiv kan ge alldeles onödigt hög förstärkning i bildhörnen så att det blir brusigt.
par 2011-10-31 17:47
Ja, Cornerfix är nog den bästa lösningen när man väl skapat profiler för sina objektiv. Som tur är slipper jag det nu efter uppdateringen av M9. Möjligen kan det bli aktuellt om jag skaffar något tredjepartsobjektiv som Leicas mjukvara inte korrigerar för.
Svar från Makten 2011-10-31 11:48
Heja! Det krävs visst ryssar för att bara bestämma sig för något istället för att hålla på och utreda saken i årtionden:-)
jelu1661 2011-10-31 14:12
Haha, ja, man ska inte fundera för mycket över småsaker :)