Martin Hertsius

Skymning över stan

Tog med stora stativet ikväll men behövde aldrig använda det. Fint som snus med bra bildstabilisering och ett objektiv som är så skarpt att det inte behöver bländas ner! :-)
Gluggen är dock så otymplig att jag efter varje gång jag använt den funderar starkt på att sälja. Fel brännvidd dessutom. 


GF 110/2 @ f/2 – ISO 100 – 1/6 sekund handhållet


En ljussvagare, mindre och lättare telezoom hade suttit fint, men nån sån finns inte till GFX-systemet. GF 100-200 är helt gigantiskt tyvärr. Kanske får forska lite i om det går att hitta nåt som funkar tillräckligt bra med adapter. 

Goafton!

Postat 2021-10-13 20:29 | Läst 340 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Måste man ha fel i huvudet för att bli "arkitekt"?

Den som ritat huset till höger borde ställas inför rätta för brott mot mänskligheten. Hur ända in i helvete är det möjligt att vara så totalt befriad från all form av estetisk känsla och samtidigt arbeta med dylikt? Hur kan huset ha blivit godkänt? Finns det någon på hela jordklotet som tycker att det är vackert förutom "arkitekten"? Själv vill jag bara kräkas varje gång jag går förbi. 


Det blir direkt plågsamt när man ser den vackra villan bredvid, där näppeligen någon "arkitekt" varit inblandad, utan antagligen bara en vettig snickarmästare med känsla, förnuft och respekt för svensk byggnadskultur. Motsatsen till sopproten som förstört hela grannkvarteret med någon slags fästning, som hämtad från en dystopisk film om hur allt går åt helvete. Jag menar inte att man måste formge hus som man gjorde förr. Men varför är nästan ALLT som byggs idag så hiskeligt, vedervärdigt fult? Ingen människa med alla indianer i kanoten kan vilja vistas i eller utanför dessa bunkerliknande byggnader som bara gör en deprimerad eller förbannad. Och det värsta av allt är att någon sitter och får betalt för att vara sämst i världen på sitt yrke. Urk och blä för "arkitekter". 

Bilderna är tagna med Fujinon GF 35-70/4,5-5,6 förresten. Strålande liten glugg, det där! 

Tillägg: Och innan ni blir arga på att jag är arg, läs detta. Jag är inte det minsta ensam, tvärtom.
http://www.arkitekturupproret.se/2018/03/04/hur-bor-arkitekterna-modernisternas-dubbelmoral/

Postat 2021-10-12 20:48 | Läst 588 ggr. | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera

Cykeltur till Skurubron

Jag har äntligen införskaffat en ny vardagscykel, så nu kan jag flänga runt med kameran på andra ställen än i skogen. Den gamla sprack och jag fortsatte använda den farligt länge, helt enkelt för att jag inte kunde hitta nån ersättare som verkade passa. 
Den nya är nån slags MTB-liknande tingest fast med bockstyre. En långfärdscykel kan man säga. Tung, lite sävlig, stabil som attan men allmänt trevlig att cykla på. 

Ikväll var jag lite rastlös och satte därför av utan egentligt mål. På nåt vis hamnade jag på Solsundavägen, norr om Skurubron, där ett evinnerligt mörker rådde. Något stativ hade jag förstås inte med mig, och nu kom bildstabiliseringen verkligen till pass! 


GFX 50S II + GF 45/2,8 @ f/2,8 – ISO 12800 – 1/4 sekund


Att kunna få något som är hyfsat skarpt vid såpass lång slutartid är rätt enastående. Den här bilden hade varit helt omöjlig att ta med förra kameran (samma sensor men utan bildstabilisering), om man inte haft stativ förstås. 

På dagtid använder jag mest den lilla normalzoomen GF 35-70/4,5-5,6. Jag köpte den i paket med kameran, mest för att det inte kostade så värst mycket mer än bara huset. Tänkte att om jag inte gillar den så kan jag sälja den med gamla huset, men den har visat sig vara mer eller mindre ideal för mitt användande. Lätt, litet och skarpt, samt faktiskt riktigt trevlig optisk karaktär. Det hade jag inte väntat mig!

Om nån har tips (förutom blocket) om var man kan sälja kameraprylar så är jag idel öra. Intresset på FS köp & sälj verkar vara nära noll. Bara skambud och en och annan som är "intresserad" för att sen gå upp i rök. Märkligt.


Vi ses! 

Postat 2021-10-11 22:31 | Läst 420 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Äntligen bildstabilisering!

När ryktena började gå varma om en uppdaterad Fujifilm GFX 50S II hörde jag av mig till Kameradoktorn och bad att få ställa mig i kö för att köpa en sådan. Det gick för sig, och för ungefär en vecka sen fanns kameran plötsligt att hämta. Betydligt tidigare än jag trodde! Jag köpte den med "kitobjektivet" 35-70/4,5-5,6 och har plåtat hejvilt sen dess.

Den enda egentliga anledningen att uppgradera från GFX 50R var IBIS, alltså bildstabilisering i kamerahuset. För när kameran är kapabel till makalös bildkvalitet blir det ganska ofta påtagligt hur viktig ens egen förmåga att stå blixtstilla är. Var och varannan bild jag tagit tidigare har – när ljuset varit uselt – tagit allt mellan två och tio försök innan det blivit så skarpt som jag vill. Detta råddes raskt bot på med den nya kameran.


Mamiya 210/4 Sekor-C @ f/4 – ISO 1250 – 1/15 sekund


Jag kan i princip använda en tiondel så långa slutartider som tidigare, med bibehållen skärpa. Bilden här ovan tog jag i eftermiddags när jag promenerade hem från jobbet genom skogen, och det blev skarpt på första försöket vid 1/15 sekunds slutartid vid 210 mm brännvidd. Magiskt! Just den här gluggen har varit riktigt svår att använda på 50R för att den är både lätt och lång, vilket gör det till ett helvete att hålla den still. Bildstabiliseringen gör det också mycket, mycket lättare att fokusera manuellt eftersom bilden i sökaren eller på skärmen inte fladdrar och far hela tiden. Jag tror förresten också att man ändrat något med sökarbilden, för trots att den tekniskt sett är identisk med den gamla så ser det skarpare ut. 

I övrigt är jag mycket nöjd med kameran. Mycket är sig likt, men det bättre greppet trots faktiskt aningen mindre storlek, är inte dumt alls. Även det till synes enkla zoomobjektivet 35-70 är riktigt bra och funkar tack vare bildstabiliseringen utmärkt i dåligt ljus trots låg ljusstyrka. Det presterar fint optiskt och de aberrationer som tittar fram ibland är inte störande utan relativt oförargliga.
Jag kommer antagligen visa lite bilder tagna med 35-70 ganska snart, om jag orkar skriva några inlägg vill säga. Det blir nämligen oftast precis som nu, att jag "bara ska lägga upp en bild" och sen känner jag mig tvungen att skriva rätt mycket lik förbannat. :-))

Ses!

Postat 2021-10-06 22:50 | Läst 547 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Monokromt när färgerna inte duger

Igår kväll tog jag en liten tur till Nyckelvikens naturreservat, med stativ och hela faderullan. Fick ett par bilder som jag tyckte borde kunna bli bra, men väl hemkommen kunde jag inte få till nåt alls av dem. Skymning och mulet innebär väldigt knöliga färger nämligen. Och jag tror bestämt att Fujikamerans dito gör det etter värre under dylika omständigheter, för allt blir bara en gröngrå soppa. Jag tycker generellt att alla Fujis alternativ (som de kallar filmsimuleringar, fast de inte alls ser ut som film) är alldeles för gröna och det märks extra tydligt i visst ljus, som detta. 

Så, efter att bilderna fått vila till idag provade jag igen. Nä, samma skit fortfarande. Vad gör man då? Jo, man kastar färgerna åt fanders!


Fujinon GF 110/2 @ f/8 – ISO 100 – 3 sekunders slutartid


I övrigt var det som vanligt uppenbart olägligt att släpa runt på större fotoutrustning medelst cykel. Inte för att utrustningen var jobbig att cykla med (det var min vardagscykel, så ingen skogsåka denna gång), utan för att varje bild blir ett projekt. Ställa ifrån sig cykeln, ta av sig ryggsäcken, packa upp stativet, och så vidare. Promenerar man kan man åtminstone ha stativet över axeln, men det går förstås inte på hojen. Och är det bökigt så ökar risken att man inte ens orkar stanna och försöka ens när man ser ett eventuellt motiv. 

Tyvärr kan man inte vara säker på att cykeln står kvar ens när den är låst i detta land längre, så att lämna den och promenera lockar inte heller. I alla fall inte när man som jag är helt beroende av cykeln i vardagen i övrigt. Har man bil är det kanske inte hela världen att vara utan cykel ett tag, men stöldrisken är förjävlig för oss som inte har det. Fujinon GF 110/2 @ f/4 – ISO 400 – 1/1,3 sekunders slutartid


Stativ fyller förresten måttlig funktion när man försöker fotografera lövverk om det blåser, vilket det gjorde. Efter ett antal försök hittade jag en lucka i vinden. Höjde ISO en skvätt för att inte få onödigt lång slutartid också, vilket hjälpte. Här hade jag förmodligen klarat mig fint med bildstabilisering istället, och ännu högre ISO. Hur som helst är jag hyfsat nöjd med resultatet och det var tur att jag inte kastade bildfilerna, vilket jag var väldigt sugen på igår. 

Nu ska det visst vara skitväder några dagar så jag tror inte det blir mycket fotat. Ska skruva lite med cykeln istället tänkte jag. Byta fälgar och däck bland annat.


Goafton!

Postat 2021-08-25 22:29 | Läst 1129 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 143 Nästa