Mycket snack och lite verkstad

Eller tvärtom, ibland.

Myrornas beredskapslager

Den här pinnen borde räcka ett tag antar jag. För myror äter väl trä? Eller? 


Panoraman är trevliga tycker jag. Lite märkligt med tanke på hur mycket jag avskyr 3:2. Extra trevligt är det med kameror som tillåter användaren att välja sidförhållande själv. Varför gör inte alla kameratillverkare så? Obegripligt.


Nu ska jag återgå till att felsöka mitt internet. Hur det nu ska gå till. 100 megabit ena sekunden, för att sen sjunka till 2. Och sen tillbaka igen. Lika obegripligt det. 

Postat 2021-03-06 19:51 | Läst 120 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Inte landskapsfotograf, men...

Då mycket av min fotografering är cykelburen numera, innebär det att jag fotar mycket natur. Vilket egentligen inte alls är det jag är intresserad av. Men har man kameran med sig och befinner sig i skogen så kan man ju i alla fall försöka, och det gör jag mest hela tiden. 

Vid femsnåret var jag ute och testade lite ändringar jag gjort med min framgaffel och hittade en vy jag inte lyckats göra nåt vettigt av förut. Solen befann sig hjälpsamt på rätt ställe.


7artisans 28/1,4 FE+ på Sony a7 II


Varje gång jag använder Sonyn så blir jag lite buttert förvånad över hur mycket sämre sensorn är än GFX-diton, som förvisso är större men ungefär lika gammal. Det dynamiska omfånget skiljer på pappret bara ett steg, men i praktiken ser det snarare ut att vara tre eller så. Det blir ett hysteriskt brus när man lyfter skuggorna med Sonyn, så bilder som den här ovan får man exponera så högt det bara går och då riskerar man förstås att alla högdagrar bränner ut. Just här lyckades jag nog med tämligen optimal exponering för en gångs skull. 

Nåja, det blir i alla fall oändligt mycket bättre än med de kompaktkameror som finns att tillgå. I alla fall de som har rimligt användargränssnitt. Funderar fortfarande på Ricoh GR III trots att skärmen inte går att luta. 

Ha're!

Postat 2021-03-05 22:27 | Läst 243 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Om man rappar på...

...så hinner man ut i skogen efter jobbet innan solen går ner. 


Båda bilder tagna med GFX 50R och 45/2,8. Liiiiite för knöligt att få ner i väskan, men går det så går det. 

Go'afton.

Postat 2021-03-03 20:58 | Läst 299 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Det som göms i snö...

...kommer fram i tö. Och då syftar jag inte på all hundskit som smälter fram för att husse och matte "råkat" missa att plocka upp efter sina kreatur. Som av en händelse just när ingen annan heller såg.
Nä, jag menar alla de intressanta färger och former som finns överallt, men som man nästan glömt bort när allt var vitt. 


Tennisbanan – Fujinon GF 50/3,5


På lunchpromenaden kommer man inte så långt, så man får titta noga för att hitta nåt man inte sett förut. Självporträtt – Fujinon GF 50/3,5


Mig själv har jag förstås sett förut, men inte glasrutorna. Blev bra stämning tycker jag även om den passar rätt dåligt med bilden innan. 
Undrar förresten hur många glasrutor man kan byta på skattebetalarnas bekostnad innan man begriper att de grobianer som slog sönder dem kommer fortsätta med det så länge man låter dem hållas? Onödig kostnad – Fujinon GF 50/3,5

Det var det! Nu återgår jag till att lyssna på när grannarna borrar i väggen. Ett hål i taget med ungefär 5 minuters mellanrum. Så att man kan störa resten av huset riktigt, riktigt länge, precis när folk kommit hem från jobbet och vill ha lugn och ro. Varför är folk så enormt jävla pantade? :-( 

Ajöken!

Postat 2021-02-22 19:02 | Läst 521 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Vad fanken är ett "cykellandskap"?

Jag har så sakteliga till slut lyckats börja kombinera mina två största fritidsintressen; fotografering och cykling i skogen. Länge kände jag mig begränsad av att alla kameror i tillräckligt liten storlek var för dåliga för mina tekniska krav, men sen ett tag tillbaka har jag ett par väskor som tillåter mig att ta med rejäla doningar. Detta tänkte jag avhandla mer i detalj i ett längre inlägg, så det gräver vi inte ner oss i just nu. 

Oftast blir det inte så roliga bilder, särskilt inte om man som betraktare inte är intresserad av cyklar. Men att ha med cykeln i bild hör liksom till. Den blir en del av historien om hur och var bilden blev till, om inte annat. Och, om cykeln inte "skymmer motivet" så kanske det också kan bli intressant även för icke cykelnördar. Bilden jag publicerade i mitt förrförra blogginlägg är en typisk sådan, och jag kom på att jag nog borde försöka ta fler såna bilder. Dessutom grävde jag fram några ur arkivet som vi kan titta på till dess.

Det blir alldeles för mycket jobb att skriva om alla dessa händelser, så jag nöjer mig med att visa dem i en enda följd. Den översta tog jag idag och resten är utan inbördes ordning mestadels från i vintras och höstas. 


Fuji GFX + GF 50/3,5


Fuji GFX + Schneider-Kreuznach 28/2,8 PC-Super-AngulonFuji GFX + GF 50/3,5Sony a7 II + 7artisans 28/1,4 FE+Fuji GFX + GF 50/3,5Fuji GFX + GF 45/2,8Sony a7 II + 7artisans 28/1,4 FE+Sony a7 II + 7artisans 28/1,4 FE+Sony a7 II + 7artisans 28/1,4 FE+


Jag har ingen direkt baktanke här utan har bara valt ut lite bilder där jag tycker att bilderna är intressanta för att det är en cykel med, utan att det för den sakens skull är en "cykelbild". På sätt och vis sammanfattar de ganska väl varför jag cyklar i skogen så mycket; 3-4 gånger i veckan, året om. Förhållandena ändras ständigt och man ångrar i stort sett aldrig att man stack ut och cyklade.

Nu när jag hittat på den här genren ska jag försöka finslipa den lite. Göra cykeln ännu mindre, utan att den försvinner. 
Som sagt ska jag också i ett kommande inlägg beskriva lite hur det går till att ha med sig ganska fräsig utrustning och vad som funkar och inte funkar. 

Ha're så länge! 

Postat 2021-02-21 22:00 | Läst 570 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 139 Nästa