Martin Hertsius

Det var nog minst 15 år sedan sist

Idag har det som bekant varit mors dag. Därför for jag, mor, far samt bror och hans sambo till Skansen för att bara strosa runt. Jag har inte varit där på säkert 15 år. Mindes det som ganska tråkigt när man var barn och ungdom, men med lite vuxnare ögon så fanns där lustigt nog betydligt mer trevligheter än väntat. Annars har jag tänkt mig Skansen som något som främst barn uppskattar, med alla djur och sånt.

 Ute var ljuset mycket hårt, så det intressantaste hittade jag inomhus. I mången liten bod, stuga och hus finns ju nämligen kulturintressanta svenska miljöer återskapade.


Här var det verkligen på sin plats med en kamera som klarar dåligt ljus, för man fick inte plåta med blixt. Men det gör jag ju aldrig ändå, så det gick som smort;-) Och det blev ju inte tråkigare för att det satt ett stycke Zeiss Distagon 35/2 på kameran.


Med mig hade jag förstås även 50 Planar. Jag börjar tycka att det är trevligare än 35:an, rent bildkvalitetsmässigt. När man lärt sig hur det funkar så är det så mjukt, förlåtande och "rent".

Var är vi egentligen? Bäst att kika på kartan.


Man kan ju ofta tycka att vidvinkel är bra att ha inomhus, men det är inte så dumt med 50 mm heller. Man får bara välja sina utsnitt lite varsammare.


Med en rak och enkel bildvinkel plåtar man helst raka och enkla motiv. En hälsingeport, till exempel.


Sen till tekniska marker som för mig är okända. Porträtt; här min bror Erik och sambon Jonna. Planarn hjälper till med fin teckning. Trots lite rörelseoskärpa hoppar bilden ut ur skärmen, åtminstone här hos mig.


Och varför inte lite enkel arkitektur, där är Planarn är i sitt esse. Färger, tonövergångar och skärpa kan inte bli bättre. Alla Nikkor kan tyvärr slänga sig i väggen.


Avslutningsvis god mat och öl! Denna gång med 35:an.


Jag lyckades utan större svårigheter övertala sällskapet att promenera till centralen istället för att ta den förfärliga buss 47, som alltid är smockfull på helgerna, och som inte går det minsta fortare än att gå. På vägen såg jag att det finns lite båtmässiga muséigheter i faggorna, vilket nog kan vara något att plåta nästa helg. Vi ses då!

Postat 2010-05-30 22:57 | Läst 5144 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

One for our international friends

This post is somewhat unusual, as written in english. I thought I'd share some of the swedish early summer with the guys over at FM forums:-) And the reason is of course my newly acquired Zeiss 50 Planar.

Me and a friend took a little walk from Universitetet (The university, which is a metro/underground station) to Värtahamnen; one of the great harbours of Stockholm.

The weather was temperamental! A splendid time for the Planar to show off, as the great landscape lens it is. Click on the images to view them at their proper size!


We had about ~14 degrees Celsius, but when the sun came through it was quite nice:-)

I've previously claimed that the planar sucks at close distances. I'll have to revise that! When stopped down, it's as sharp as you'll ever want a lens to be. Here at f/8:


All of you guys that can't stand blown hilights might scroll down now:-) An old Vespa at f/2.8 clearly shows the qualities of this lens, that won't come through in all of those laboratory tests you read.


On we wandered, until we occasionaly stumbled into Värtahamnen, nearby.
This guy was astonished about me "shooting an old garage", as he said. Well, I love old garages! :-D

 
Now, how's the bokeh of that Planar? I hear some people claiming it's ugly. Björn Rörslett, the famous norwegian photographer, for instance. Well, I'd say it's stellar when the lens is focused a few meters away. It's okay from wide open, but gets better stopped down. This is at f/2.8:


I'd describe the rendering as "natural". Smooth, nice and "clear". The Planar is worth every penny!
Let's end this with a self portrait:-) And look at the bokeh ("blur rendering" for the unwitting)!


No, my nose doesn't look like that:-)) Droplets on the mirror.

That's all! And here's the thread: http://www.fredmiranda.com/forum/topic/860134/57#8519152

 Tillägg på morgonen: Man behöver inte kommentera på engelska;-)

Postat 2010-05-29 23:57 | Läst 7616 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Slakthusområdet viskade mitt namn

En helt vanlig fredageftermiddag, på spårvagnen mot hemmet efter en trevlig arbetsdag. Det var meningen att jag skulle åka direkt hem, handla lite svull på vägen och sen diska. Men i trakterna av Gullmarsplan vaknade den lille fotojävulen på höger axel till liv. Och tvingade mig att gå av. Vilken tur att jag hade ett stycke Zeiss 50/1,4 Planar med mig:-)


Vädret var lite lynnigt, och det kom några regnstänk. Men inte mer än så, så jag kunde i god ro strosa runt och fotografera.


Slakthusområdet är ett levande industriområde. Det far truckar och lastbilar överallt. Nya och gamla byggnationer blandas i en vacker mix, där det ålderdomliga ändå fått leva kvar ganska orört.
Skräpiga hörn och ruffiga lastkajar är mumma för mig. Planarn är lite för snäv för såna här miljöer, men man får göra det bästa av det man har. Här vid f/1,4...


Jag kan inte låta bli att häpna lite över hur bra objektivet är på långt håll, då det är genomuselt på nära håll. Helt omvänt mot de flesta andra ljusstarka normaler.

En packe med rör stod lydigt och väntade på att komma till användning.


Akta staketet! Mången lastbil har svängt lite för snävt här...


Globen ligger som en mogen champinjon där borta i soldiset.


----------------------------

Ni som följer bloggen kanske ser hur mjuka de här bilderna är jämfört med vad jag brukar publicera. Det beror på att objektivet ifråga inbjuder till en helt annan stil. Det är väldigt "äkta" i sin färg- och kontraståtergivning. Det skulle på något sätt kännas fel att dra på med färg och kontrast, när det ser så bra ut i ett neutralare utförande.

Jag säger det igen; jag kan verkligen inte rekommendera det här objektivet. De flesta lär bli besvikna över dess uselhet på korta avstånd. Själv är jag så nöjd att jag bara går omkring och myser:-) Men om du liksom jag gärna plåtar vidöppet och nedbländat på 2-3 meters avstånd och bortåt, så kommer du inte att kunna hitta något bättre.

Postat 2010-05-28 22:59 | Läst 6294 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

"Det här är det bästa som finns, men jag kan inte rekommendera det"

I eftermiddags hämtade jag ut ett stycke Zeiss ZF2 50/1,4 Planar med Nikon F-bajonett, hos Västerlånggatans foto. Jag kan verkligen rekommendera denna butik om man är sugen på ett Zeissobjektiv. Jag har tidigare köpt ett Biogon 35/2,8 ZM där, och det gick lika snabbt den här gången (beställde igår!).

Slängde på objektivet direkt och steg ut i Gamla stan. Nu gällde det på något vis att inför mig själv motivera att jag förtjänar detta inköp. Så första bilden var mycket viktig, rent psykologiskt.

Förstora bilderna genom att klicka på dem!


Ah! Objektivet ger precis det jag förväntat mig! Vid f/2,8 och på lite håll är skärpan och den lokala kontrasten från en annan planet. Stuns, är ett ord som passar bra.
Bländar man ner till f/7,1 så blir det inte direkt sämre. Jag får verkligen en känsla av att stå i motivet, snarare än att titta på det på en platt yta som en skärm.


Av allt att döma är detta objektiv helt överlägset alla 50 mm Nikkor, på lite avstånd. Även vidöppet.


Men, och detta är ett stort men. På kortare håll är det istället helt genomuselt vid stora bländaröppningar. Och jag menar verkligen genomuselt! På en till två meters håll är det helt klart oskarpare än ett gammalt 55/1,2 från 60-talet. Vilken tur då att jag oftast inte fotar på det viset:-)

Nä, det jag plåtar är oftast små utsnitt. Ibland med kort skärpedjup och ibland med långt. Och för dessa syften håller Planarn en kvalitet som är makalös.


Precis som med Distagon 35:an får man akta sig noga så man inte överskärper bilderna.


Men som rubriken antyder så kan jag inte rekommendera detta objektiv för den som vill ha en mångsidig 50:a. Det är alltför dåligt vid f/1,4 på kort håll, vilket garanterat kommer att generera sura miner. Men inte hos mig! För mina ändamål verkar det helt perfekt:-)

En annan trevlig sak är hur relativt litet objektivet är. Det är mindre än ett Nikkor 50/1,4 AF-S eller 50/1,2 AI-S. Det balanserar också betydligt bättre på kameran jämfört med Distagon 35/2, vilket gör det trevligare att knalla runt med.
Jag vet inte om vi ska nämna hur sjukt snyggt det är. Eller hur otroligt trevligt det är att vrida på fokusringen. Eller...

Nä, nu är det bäst att öva lite och återkomma. Imorgon antagligen:-)

Postat 2010-05-27 22:07 | Läst 6077 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Är det inte dags för ett till Zeissobjektiv?

Idag sålde jag mina två 50-millimetersobjektiv, som tjänstgjort under ganska lång tid med mina mått mätt. Jag har varit oerhört nöjd med dem, men jag vill inte ha två stycken att välja mellan. Dessutom har min Zeiss-35:a fått mig att helt ändra inställning till både bildbehandling och vilka resultat jag egentligen vill ha. Så nu har jag beställt ett Zeiss ZF 50/1,4 Planar:-)

Det är många som verkar lite besvikna med det, främst vid stora bländaröppningar och på nära håll. Men det är inte så jag fotograferar. Snarare vill jag ha knallskärpa på några meters håll, nedbländat 1-2 steg. Och där tycks Planarn enligt allt att döma vara lite magisk.
Tittar man på olika tester med MTF-kurvor och annat så får man en lite skev bild eftersom de oftast är gjorda på nära håll. Ser man sen riktiga bilder så är korrelationen mot testresultaten helt obegriplig.

Objektivet kommer förhoppningsvis redan imorgon. Inga bilder från idag har jag att visa heller. Men jag tänkte komma med en liten påminnelse. Jag hör ett visst gnäll här och där om att det är kallt, mulet, regn och allt vad det är. Drag er gärna till minnes hur det såg ut för inte så länge sen.


Tack, men nej tack!


10 grader och lite mulet ter sig raskt som rena himmelriket!

Tillägg 20:47: Jo, jag har faktiskt en bild från idag. Som jag egentligen tycker är alldeles för usel för att visa, men i sammanhanget ger den inlägget en betydligt större poäng, så här kommer den.

Postat 2010-05-26 20:36 | Läst 5272 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa