Mycket snack och lite verkstad

Eller tvärtom, ibland.

Skrot är ändå alltid skrot

Efter turen till Viva bruk i lördags fortsatte vi, men det blev lite väl mycket att skriva om i förra inlägget. Så vi tar det nu istället:-)

Vid något som heter Dyvik finns en marina. Den är säkert jättefin, fräsig och så. Om man kommer från rätt håll. Om man däremot angriper den från fel håll (vilket vi givetvis gjorde), så var den som ett litet guldkorn av skrot och misär mitt i det annars trevliga landskapet. Jag misstänker att de flesta av er inte begriper ett jota av vad jag menar, medan några förstår precis.

Bakom den otroligt fula huvudbyggnaden av korrugerad plåt har någon lagt denna fina snipa att självdö i skam och vanära. Finns det någon båtskyddsmyndighet att anmäla detta plågeri till?

 


Ingen tycks ha ens funderat på att rensa här på kanske trettio år.


Renoveringsplanerna kom väl av sig.


Och inte oss emot! En gammal traktor kan ju vara hur mysig som helst:-)


------------------------------------

Bilderna är tagna med Zeiss 35/2 ZF på Nikon D700. Och apropå det så klurar jag lite på att göra mig av med både Nikkor 50/1,2 och 1,8 till förmån för ett Zeiss även där. Jag är inte så intresserad av skärpa vid full bländaröppning, så jag undrar om den inte skulle passa bra, trots allt. Har varit mycket skeptisk förut, men inte nu längre. En kompromiss mellan ljusstyrka, bästa skärpa nedbländat samt låg vikt och liten storlek.

Postat 2010-05-04 23:31 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Ibland är billigast bäst

...nästan bäst i alla fall!

Idag övade jag mig lite i att använda normalobjektiv, vilket jag inte gör så ofta. Det är en svår bildvinkel som inte ger någonting gratis. Å andra sidan är den befriande opretentiös på något sätt. Rakt på bara, pang liksom.
Därtill finns det många normalobjektiv som trots lågt pris ger enastående bildkvalitet. Och så är de små och lätta också! Köper man sig dessutom ett gammalt manuellt dito, så är chansen stor att det riktigt välbyggt.

I mitt fall handlar det om ett Nikkor 50/1,8 AI-S, av den första sorten. Det är mindre än det nya AF-D-objektivet, men inte lika litet som senare AI-S. Alla dessa är tämligen lika optiskt, men just den första brukar anses bäst. Priset är ungefär samma som för ett begagnat AF-D, så är man villig att fokusera manuellt så är valet enkelt. Känslan och hanteringen är en ren fröjd, liksom bildresultaten.


På en klumpeduns som D700 är det väldigt nätt och fint. På bilden ser man den lite överdimensionerade frontlinsen som de senare 1,8:orna inte har. Jag misstänker att den bidrar till den relativt mjuka oskärpeteckningen, vilket annars 50/1,8 av allehanda märken och modeller brukar sakna.

Så till övningarna! Den här bilden var från början stående, men får ligga ner.


Jag gick en av mina favoritgator, nämligen Ranhammarsvägen i Ulvsunda. Här finns en mycket trevlig miljö med små firmor i gamla kåkar, blandat med en skvätt förfall.

Den här skylten har nog suttit bra länge, och dess patina gör sig fint mot den annars rätt trista tegelväggen.


En enkel container kan vara föremål för stort bildmässigt forminnehåll.


Jag fotograferar ytterst sällan bilar, men över den här löjligt välvårdade BMW:n låg ett ljus som jag var tvungen att fånga. Fint med samspelet mellan tegel och blinkers mot de blå skuggorna och den varmt silvergrå lacken.


Samtliga av ovanstående bilder är tagna väl nedbländat. Men detta lilla enkla objektiv är riktigt, riktigt bra även vid stora öppningar. Vid f/2,8 finns nån slags "sweet spot" där skärpan fortfarande är mycket god och oskärpan mjuk och fin. Uppskattat när man vill få huvudmotivet att stå ut, men samtidigt visa strukturer och mönster i bakgrunden.


Det var det! Sen monterade jag på Zeissen och knallade vidare, men det får vi ta en annan dag;-)

Jag antar att man kan se det här som ytterligare ett reklaminlägg för fullformat. Jag tror jag gav 800:- för detta objektiv, och gillar man 50 mm så kunde det gott vara ens enda objektiv. Det behövs inga dunderzoomar för tiotusentals kronor. Dessutom slipper man bryta ryggen:-) Nu väntar vi bara på att Nikon och Canon ska släppa kameror i samma prisklass som Sony A850. Helst lite mindre också.

Postat 2010-05-02 21:22 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Dagstur till Vira bruk

Idag for jag och två vänner nordost över, som vanligt helt utan plan. Väg 276 mot Norrtälje. Efter diverse fipplande med kartfunktionen på telefonen så beslöt vi att krascha (stanna, på vanligt språk) vid Vira bruk.

Gamla bruk brukar vara platser där det finns trevliga fotomiljöer! Och visst fanns det sådant även vid Vira.
Vid första anblick såg det lite väl museimässigt ut, så vi gick längs den lilla ån bort från bruket först. Det gjorde vi helt rätt i, ty där fanns en smått sagolik däld med stränder beklädda med vitsippor.

Förstora bilderna genom att klicka på dem!

 

Om du letar efter vitsippor så är det hit du ska:-)

Vädret var skapligt, men uppe vid åns tillopp, vid sjön Viren var det så jävla apkallt! Snål kuling, minst. Bäst att lägga sig platt på mage och plåta istället.

 

Det humusstinna vattnet från den lilla insjön visar sin fulla färgprakt, då det likt flytande bärnsten kastar sig ut över dammkanten ner i den stensatta kanalen, som troligen byggts på 1600-talet.

Nämnde jag att det var kallt? Fiiiifan...

Nere vid själva bruket var det kav lugnt däremot. Och tidens tand har varit mild.

Ljugarbänken står stadigt. Här har nog yppats en skröna eller två.

Inne i en av bruksbyggnaderna står en gravsten, om jag tolkar det rätt. Jag vet inte vad den gör där, men den är mäktig.

Sen for vi hemåt, men fastnade vid en riktigt härligt risig marina på vägen. Jag har alldeles för många bilder därifrån för att ha tid att "framkalla" dem nu, men en glad kossa som just kommit ut på grönbete kan jag väl bjuda på;-)


Möööööö!!! Och hör sen;-) Kor är väldigt trevliga varelser. Nyfikna och snälla. För det mesta.

Nu återgår jag till att bildbehandla resten av alla meningslösa bilder som tagits under dagen:-S

Postat 2010-05-01 23:06 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5