Mycket snack och lite verkstad

Eller tvärtom, ibland.

Avbruten fototorka och funderingar kring Sony NEX

Denna vecka har varit den torftigaste i fotoväg på mycket länge, för min del. Det kanske inte har varit någon större förlust i och för sig, då vi befinner oss i något slags årstidsmässigt ingenmansland. Inga höststormar, inte värst mycket till gula och röda löv. Men det är ingen ursäkt.
Jag har haft minst en kamera med mig varje dag, men helt enkelt inte haft ork och kraft att fotografera efter jobbet, hur mycket jag än velat.

Huvudsaken är att viljan finns där. Och det gör den alltid. Alltid.

Nå, jag har tagit en del bilder under veckan i alla fall, som jag vid direkt påseende avfärdat som skit. Men såhär i efterhand så måste jag inse att min självkritik ökar med kvadraten med orkens brist.


En fantastiskt vacker dansk skuta låg vid Skeppsbron. Då skutor gärna blir lite banala på bild så vände jag blicken uppåt istället. Jag tror det var i förrgår, och jag hade 50/1,4 Planar som enda objektiv med mig, och följdaktligen på kameran.

Igår var det ett helt magiskt ljus över stan. Det har det faktiskt varit flertalet eftermiddagar i veckan, så jag ljög väl lite inledesvis.


Jag kan inte låta bli att känna mig som en turist när jag tar såna här bilder. Men det kanske inte är så dumt egentligen. En turist i sin egen stad, för att använda en välsliten klyscha.

Den dagen släpade jag på två kameror. I väskan låg Fujica GM 670 med halvtagen rulle. Men den entusiasm jag brukar känna om morgonen försvinner tyvärr nästan alltid helt efter en arbetsdag. Jag är för trött. Ändå försöker jag. Det gäller att aldrig ge upp!

---------------------------------------

Så till dagen, som idag är en fredag. Jag sov kort men gott, så det blev en ganska bra promenix efter jobbet. Att bara kunna lägga vardagens besvär åt sidan gör att fotograferandet fungerar som det borde. Trött eller inte; helg är helg. Därtill var det en bra dag på jobbet med en hel del humörhöjande tramsande:-))


Jaha, ska han börja med de där trista prettobilderna nu igen? Ja, det är riktigt! Att försöka sig på att göra något vettigt av det tristaste motiv man kan finna, gillar jag. Symmetri och form. Idag hade jag bara 35:an med mig.

Strax innan hade jag varit vid Liljeholmstorget, kikat efter fyndkameror hos Stadsmissionen och köpt lite vin till kvällen. Men inga fynd idag. Så jag drog mig bortåt marinan i Gröndal.


Varvsområden är som balsam för den fotografiska själen. Det finns detaljer precis överallt, och de är i stort sett alltid genuina. Alltså ting som är där för att de fyller en funktion för båtägarna, medan de också fyller en funktion för mig som fotograf med färg och form.


Man kan stå där ensam och balansera sin komposition utan att någon stör. Ta ett steg fram, ett bak, för att finna det utsnitt man vill. Ingen ser på och ingen bryr sig. Samtidigt som motiven är precis lagom obekanta för att bli intressanta.


Pettersson? Jag vet faktiskt inte. Men jag vet att träbåtar nästan alltid väcker något inom mig. Det utbytta bordet till höger. Det spruckna ventilglaset.


En gammal ful utombordare kan matcha färgen hos båtskrovet till den grad att jag bara måste plåta! Jag var till och med framme och vred lite på propellern för att det skulle bli snyggare. Är det fusk?

--------------------------------------------

Jag kan med ett inre lugn konstatera att fotouppehållet inte var något allvarligt. Jag har velat, men inte orkat. Finns orken så fotar jag, helt enkelt. Varje dag helst.

Men så måste jag nämna en liten fundering också! Jag släpar ofta runt på min jättetunga kamera runt halsen, utan att ta mer än ett fåtal bilder. Till viss del beror det på att jag hatar att bära kameran. Dess existens hindrar mig från att ta bra bilder, vilket kan tyckas helt absurt. Men så är det. Så jag funderar på att köpa en Sony NEX-5 och en adapter för Leica M-bajonett, som jag kan montera mitt Zeiss 35/2,8 Biogon-C på. Det finns ingen vettig sökare, men man kan vinkla skärmen uppåt i nästan 90 grader. Då kan man hålla kameran nära kroppen, lågt, och jag tror det kan vara en trevlig upplevelse. Jag skulle nämligen verkligen vilja skilja vardagsfotograferingen från den seriösa fotograferingen när jag släpar på de tunga prylarna.

Trevlig helg!

Postat 2010-10-01 22:45 | Läst 3255 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5