Martin Hertsius

Vart tog alla fotografer vägen?

Det verkar som att intresset för bilder som åtminstone har något slags baktanke, nästan helt försvunnit från internet. Alla fotosajter och forum tynar bort och kvar är Facbook och Instagram. Plattformar som inte har bra förutsättningar för att publicera bilder och där flödet dessutom är styrt av slump och "algoritmer" som sorterar innehållet åt användaren. Som om man inte vet vad man själv vill se och läsa. Vilket betyder att många inlägg aldrig över huvud taget syns för en tänkt målgrupp. Dessutom används båda mest till ogenomtänkt skräp, om ni frågar mig. Alltså känns det rätt meningslöst att försöka publicera fotografier som det ligger viss ansträngning bakom, då de bara drunknar bland alla hafsiga mobilbilder av folks mat, gymbesök och annat som inte har särskilt mycket med foto att göra, utan sökandet efter bekräftelse. Vilket såklart även fotografi som sådant kan vara, men ni förstår säkert vad jag menar. Bekräftelse av att ens liv duger, inte att ens foton duger. 

Så vad gör man? För egen del ligger bilderna så att säga på hög, fast digitalt. Att skriva blogginlägg orkar jag inte längre då det bara är ytterligare ett krav. Ett måste i floden av alla andra måsten. 
Nu när jag gräver igenom bilder att lägga upp i detta inlägg inser jag att de har noll sammanhang. Det har dröjt för länge för att jag ska känna nåt engagemang eller ens tycka att de är bra längre. Därför blir det bara en, från igår.


Dimma i Ryssbergen – Fujinon GF 45/2,8 @ f/8 – ISO 100 – 5 sekunders slutartid


Varför finns det ingen social plattform för vuxna människor? Det känns som att hela internet förvandlats till en lekstuga för 12-åringar. Var är alla seriösa människor som faktiskt har lite större ambitioner än att visa sin nystekta köttbit för femhundra kronor kilot?

Var är alla fotografer? 

Postat 2020-10-31 23:48 | Läst 2255 ggr. | Permalink | Kommentarer (21) | Kommentera