Martin Hertsius

JPG ur kameran från en råfil... Va?

Sen jag började använda Fuji GFX 50R har jag omvärderat det där med JPG. För de blir väldigt, väldigt fina direkt ur kameran, och ofta är det dessutom inte möjligt att få exakt samma resultat från en råkonverterare. Inte ens när den enligt uppgift ska ha samma filmsimuleringar, såsom i Capture One. Det är små detaljer som skiljer och ofta till det sämre för råkonverteringen tyvärr. JPG-filerna ser ofta mer "filmlika" ut, utan att jag kan sätta fingret på exakt vad skillnaden består i.

Därför har jag många gånger knorrat lite när JPG:en visar sig ha fel vitbalans eller nån inställning som inte passade motivet, såsom för hög eller för låg kontrast. Men, det finns tydligen en lösning på det! Nämligen Fujis märkliga app X-RAW, som använder kameran för att göra en JPG av en råfil som du först tankat ner till datorn. Det är då kamerans egen bildprocessor som används och resultatet blir exakt som de JPG-filer man får ur kameran, till skillnad från det snarlika resultatet från råkonverteraren. 
Det trevliga är att man kan sätta inställningarna i efterhand och även se resultatet innan man exporterar. Det mindre trevliga är att de valbara nivåskillnaderna hos de olika reglagen är väldigt stora, så det är inte sällan man skulle vilja ha mer steglösa möjligheter.

I alla fall är detta ett trevligt tillskott när man tycker att JPG:en är bra men skulle behöva nån liiiiten tweak för att slippa färgstick eller så. Eller om man vill byta till en helt annan filmsimulering utan att för den sakens skull börja brottas i en fullfjädrad råkonverterare, som ofta lockar till större ändringar än vad som faktiskt behövs. Man kan också köra appen på en riktigt slö dator eftersom det inte är datorns processor som används, till exempel om man är på resa och bara har med sig nån sunkig laptop (om man som jag kör stationär dator hemma). 


Fujinon GF 50/3,5 @ f/8 – 1/80 sekund – ISO 320


Den här bilden är ett bra exempel där jag egentligen var nöjd med JPG:en direkt ur kameran, som var i kvadratiskt format. Men vitbalansen var ett litet uns för grön och högdagrarna en skvätt för höga. Så med två minimala spakdragningar i X-RAW blev den bra, och därtill beslöt jag att "obeskära" den ner till 5:4 istället. 
Filmsimuleringen är Velvia och jag har satt "chrome effect" till "strong", vilket gör att de röda och gula tonerna hålls tillbaka och får högre mättnad men lägre luminans. Det gör rätt stor skillnad men jag har aldrig riktigt fattat hur det påverkar slutresultatet, eftersom man inte haft nåt att jämföra med. Men nu kan jag alltså prova med och utan med ett knapptryck. Denna effekt är dessutom svår eller omöjlig att efterapa i Capture One och verkar ta en herrans massa processorkraft, så det händer nog en hel del saker där. 

Tyvärr tillåter inte kameran att man stänger av den inbyggda vinjetteringskorrigeringen av GF-objektiv, vilket retar gallfeber på mig. Varför i helskotta lägger man ner så mycket energi på att kameran ska ge fantastiska JPG-filer, men sen tar man under tvång bort något som många vill behålla? Ofta ser det onaturligt ut med helt bortkorrigerad vinjettering. Inget objektiv funkar så i verkligheten, så jag fattar inte hur de tänkt riktigt. Det borde naturligtvis vara en inställning där man själv kan välja om den ska vara på eller av, eller helst hur mycket man ska korrigera. Så, jag måste ändå öppna bilderna i PS och lägga på vinjettering i många fall. 

Trevlig helg!

Postat 2021-03-12 16:42 | Läst 2919 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Myrornas beredskapslager

Den här pinnen borde räcka ett tag antar jag. För myror äter väl trä? Eller? 


Panoraman är trevliga tycker jag. Lite märkligt med tanke på hur mycket jag avskyr 3:2. Extra trevligt är det med kameror som tillåter användaren att välja sidförhållande själv. Varför gör inte alla kameratillverkare så? Obegripligt.


Nu ska jag återgå till att felsöka mitt internet. Hur det nu ska gå till. 100 megabit ena sekunden, för att sen sjunka till 2. Och sen tillbaka igen. Lika obegripligt det. 

Postat 2021-03-06 19:51 | Läst 2769 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Inte landskapsfotograf, men...

Då mycket av min fotografering är cykelburen numera, innebär det att jag fotar mycket natur. Vilket egentligen inte alls är det jag är intresserad av. Men har man kameran med sig och befinner sig i skogen så kan man ju i alla fall försöka, och det gör jag mest hela tiden. 

Vid femsnåret var jag ute och testade lite ändringar jag gjort med min framgaffel och hittade en vy jag inte lyckats göra nåt vettigt av förut. Solen befann sig hjälpsamt på rätt ställe.


7artisans 28/1,4 FE+ på Sony a7 II


Varje gång jag använder Sonyn så blir jag lite buttert förvånad över hur mycket sämre sensorn är än GFX-diton, som förvisso är större men ungefär lika gammal. Det dynamiska omfånget skiljer på pappret bara ett steg, men i praktiken ser det snarare ut att vara tre eller så. Det blir ett hysteriskt brus när man lyfter skuggorna med Sonyn, så bilder som den här ovan får man exponera så högt det bara går och då riskerar man förstås att alla högdagrar bränner ut. Just här lyckades jag nog med tämligen optimal exponering för en gångs skull. 

Nåja, det blir i alla fall oändligt mycket bättre än med de kompaktkameror som finns att tillgå. I alla fall de som har rimligt användargränssnitt. Funderar fortfarande på Ricoh GR III trots att skärmen inte går att luta. 

Ha're!

Postat 2021-03-05 22:27 | Läst 2747 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Om man rappar på...

...så hinner man ut i skogen efter jobbet innan solen går ner. 


Båda bilder tagna med GFX 50R och 45/2,8. Liiiiite för knöligt att få ner i väskan, men går det så går det. 

Go'afton.

Postat 2021-03-03 20:58 | Läst 2704 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera