Martin Hertsius

Måtte det komma regn

Nu är det så torrt i skogen att det börjar bli lite otäckt. Minsta gnista skulle sätta fjutt på hela skiten, och det börjar se ut som höst med alla gula löv. Även barrträden gulnar faktiskt, samt ormbunkarna på marken. I övermorgon ser det ut att kunna bli lite nederbörd, samt några dagar framåt. Temperaturen kanske också håller sig lite mer rimlig. Jag har väldigt svårt för allt över 25 grader. Man kan ju knappt göra nåt alls utan att förgås, särskilt om man vill röra på sig lite. 

Detta blev en bra övning i kortinlägg. Svår det där, för när jag väl börjat skriva så är det svårt att sluta. :-))

Postat 2021-07-26 22:15 | Läst 907 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Att inte passa i kameraindustrins användarmall

Jag har för vana att ta med mig storkameran när jag cyklar i skogen. Det kan tyckas bökigt och onödigt, men jag har hittat en midjeväska där den passar utan att ens märkas när man cyklar; en Evoc Capture 7L. Dock blir det sällan några intressanta bilder och jag skulle gärna ha en mindre och lättare kamera till dessa ändamål. Men jag hittar ingen som uppfyller mina krav, bland annat för att jag inte är ett dugg intresserad av att vlogga, ta selfies eller ha en miljard onödiga funktioner som tullar på användarvänligheten för just mig.

Igår stannade jag lite oftare än vanligt, kanske för att det var svalt och relativt myggfritt. Det blev därmed också några relativt vettiga bilder, bland annat denna.Fujinon GF 63/2,8 @ f/3,2 – 1/100 sekund – ISO 800


Det tog fyra försök att få rimlig skärpa vid 1/100 sekund slutartid. Man är nämligen allt annat än lugn och stabil när man precis stannat mitt i den väldigt aktiva stigcyklingen. Därför skulle jag verkligen vilja ha bildstabilisering. Kanske att det blir uppgradering till den eventuella GFX 50S Mk II som verkar komma senare i höst, med samma hus som 100S fast med den gamla 50-megapixelsensorn. Jag har noll behov av någon ytterligare funktion annat än just bildstabilisering dock, utan jag är extremt nöjd med nuvarande 50R. Men, mitt användarfall är synnerligen speciellt och jag kan därför lätt motivera en säck med pengar på något som tar mig ännu en liten bit närmare perfektion. 

Återigen är bilden en JPG direkt ur kameran. Ställer man i förväg rimlig vitbalans (auto blir helt åt helvete, varje gång) och drar ner kontrasten så blir det bra även i motljus. Och det går faktiskt inte att få samma resultat i Capture One, trots de flesta användares ovationer. Råkonverteraren lägger på massa clarity (lokal kontrasthöjning) och det ser ändå "ansträngt" ut när man backar reglaget en bra bit under noll. Färgerna blir heller inte likadana. Jag kan inte påstå att JPG-filerna ser ut som film, men de ser mer organiska ut. 

"Men finns det verkligen ingen kamera med mindre sensor som duger???" Jo, absolut. Men när man väl nått det resultat man alltid velat ha så är det svårt att backa. Inte ens småbild ser ut såhär, nämligen...Fujinon GF 63/2,8 @ f/2,8 – 1/80 sekund – ISO 500


Och även om exempelvis Fuji X är lockande så är skillnaden i kamerastorlek inte tillräcklig. Ska jag ha en kompletterande kamera så måste den vara mycket mindre för att det ska gå att motivera. För att inte tala om att nästan ingen kamera med mindre sensor tillåter användaren att fotografera i 4:3 eller snävare, utom MFT och möjligen Nikon. Detta är viktigt för fotoglädjen. 

Så, tills vidare fortsätter jag med mitt väldigt ovanliga användarfall; digitalt mellanformat som vardagskamera och för användning vid fysisk aktivitet, samt ofta obehandlade JPG-filer. För det funkar och jag får det bildresultat jag alltid velat ha, och jag har roligt när jag fotograferar. Inget kan vara viktigare än det. 


På återseende! 

Postat 2021-07-21 11:36 | Läst 1100 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ingen balkong

Trots att boken jag läser är så spännande att den är svår att lägga ifrån sig, har det gått mer än ett år sen jag började. Det beror på att jag helt enkelt inte finner ro att läsa hemma. Eller, jag kommer mig helt enkelt aldrig för med att sätta mig ner och läsa. Vet inte riktigt varför. Det lockar helt enkelt inte. 

Men, nu när jag är inne på min andra semestervecka och har absolut noll och ingenting att göra, brukar jag packa ner boken om jag går en promenad. Och då kan man åtminstone ibland hitta ett ställe att sätta sig och läsa, men inte heller det är särskilt lätt. Alltid är det något som stör; framför allt trafikbruset som är ständigt närvarande. 


Fujinon GF 50/3,5 @ f/8


Där nere i bakgrunden en halv kilometer bort bor jag. Ett jättetrevligt område, men tyvärr har jag ingen balkong. Hade jag det så hade det kanske gått bättre att läsa hemma, för det är liksom inomhusvistelsen jag inte trivs med. Jag känner mig mest inlåst och frustrerad när jag inte kan vara utomhus. 

Nu ska jag skruva isär min cykel för lite service. Ses!

Postat 2021-07-19 17:51 | Läst 988 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Skuggsjälvporträtt

Vad gör man när man inser att man har solen i ryggen och att ens skugga förstör bilden man tänkt ta? Bejakar situationen, såklart!
Båda bilder är JPG direkt ur kameran från Fuji GFX 50R med GF 30/3,5. Jag har rätt svårt för vidvinklar och då kan man undra varför jag skaffade en sån, men att slippa fundera på om man behöver den eller inte skapar ett slags ro. Och så kan man utmana sig själv lite ibland med en bildvinkel som är knölig. Det brukar kunna bli bra. 

Ses!

Postat 2021-07-16 21:42 | Läst 989 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Fram och tillbaka till mataffären

Vad kan man hitta på en så kort och sedan tidigare väl utforskad promenadväg? Tja, ganska mycket faktiskt! I alla fall om man inte har det minsta bråttom, och det hade jag inte igår när jag mycket sakta masade mig fram för att ordentligt känna om det skulle påverka mitt tillfrisknande. 


Ibland är det bra med hög upplösning, för med normalobjektivet kunde jag omöjligen hitta nån rimlig vinkel från tillräckligt kort avstånd för att fylla ut sensorn med detta motiv. Den är därför beskuren på bredden till något mer än 1/3 av ursprungsstorleken. Vid något tillfälle ska jag gå tillbaka med teleobjektiv och stativ, för jag gillar motivet mycket. 

Jag brukar gå över skolgården för att det är mycket trevligare än via den fula stora vägen. Om det inte är barnen som rumsterar om bland pinalerna så händer alltid något annat som flyttat eller adderat till utbudet av motiv. En troligen stulen cykel råkade bilda en spännande färgpalett mot lekstugan, eller vad det är tänkt att föreställa. Den lär vara borta inom någon dag när någon annan stulit den igen, för man kan inte ställa cyklar utomhus i Sverige. Inte ens med ordentligt lås. 

Vidare upp förbi stadshuset, där en bil med sönderslagen ruta inte direkt passar bra. Men med tanke på att politikerna inte verkar bry sig ett skit om nånting är jag inte förvånad. Tidigare var det romer som eldade sopor 100 meter från stadshuset varje kväll i flera veckor utan att nån vågade göra något. Men ajajaj om du skulle vilja måla om ditt eget hus i fel färg! Det går inte för sig. 


I mataffären var det som vanligt tomt. Det var därför jag valde att gå till just den affären, med tanke på att jag inte är helt säker på att jag är frisk än. Och man vill ju inte utsätta folk för risker i onödan. Hur som helst kände jag mig bättre av promenaden än innan när jag satt hemma, och idag är det ännu bättre. Så det är helt klart på väg åt rätt håll. Kanske till och med att man blir sämre av att bara sitta still. Eller åtminstone blir det svårare att känna hur man faktiskt mår. Man sunkar ihop liksom. 

Jag gick samma väg tillbaka och hittade ännu ett motiv på skolgården. Man byter tydligen ut ventilationssystemet och den blå skyddsplasten bildade en fin form på den förzinkade plåttrumman.Mycket glad över att ha lutbar skärm på kameran här, annars hade jag varit tvungen att kräla på marken för att få räta linjer. Det var rätt jäkla svårt ändå men gick på andra försöket. 

När jag precis var på vippen att gå därifrån var jag först bara tvungen att titta i en rostig kontainer. Det gjorde jag rätt i! Jag tror det är en tomat som ligger där, men inte helt säker.För övrigt ett exempel på en bild där jag tyckte JPG:en var så bra att jag inte orkade pilla med råfilen. Det finns ingenting jag vill ändra på ändå, så varför ens börja dra i spakarna? Mycket tillfredsställande med en färdig bild direkt när man kommer hem.

Eftersom jag nu hade kall mat i väskan kunde jag inte gärna söla för mycket, så det fick bli blott en bild till. Exakt vad det är har jag ingen aning om, men det är gjort av papper.På kvällen fick jag lite huvudvärk och orkade därför inte göra nåt blogginlägg igår, och på natten vaknade jag som vanligt helt genomsvettig och iskall. Så något är fortfarande kvar i kroppen. Men jag mår väldigt mycket bättre än för några dagar sen, som tur är. Jag kan röra på mig utan att det "flimrar" i skallen och jag verkar inte ha någon feber. Åtminstone inte på dagtid. 

Nu har dessutom min semester just börjat, så jag hoppas verkligen att det håller i sig. För jag behöver röra på mig! I vanliga fall cyklar jag i skogen minst varannan dag, och att bara sitta still håller på att göra mig tokig. Får jag inte ångest så blir jag apatisk och tappar all lust att göra nåt alls. Motion är antagligen bland det bästa man kan hålla på med för att må bra, så jag längtar efter att få sätta lite sprutt på lungorna igen.


Tjingeling!

Postat 2021-07-10 15:09 | Läst 1185 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa