Martin Hertsius

Vårljus en höstdag

Idag var det ett märkligt, varmt och diffust ljus ute. Det var alltså läge att ta med kameran på promenaden till mataffären, och gå en liten omväg dit. 

Jag gillar egentligen bara den sista bilden, men övriga får vara med för sammanhang. Alla är tagna med GFX 50S II och den lilla normalzoomen GF 35-70/4,5-5,6 som jag börjar gilla riktigt mycket. Omfånget är i det närmaste perfekt och den tar väldigt lite plats och är lätt. Att den inte är så ljusstark gör inget när man har bildstabilisering i kamerahuset, åtminstone inte på dagtid. Sen gör det också att jag inte lockas att använda onödigt kort skärpedjup utan direkt anledning. :-)) 


På återseende! 

Postat 2021-10-30 20:22 | Läst 1661 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Nackas mäktigaste träd

...är en bok, men det konstiga är att den har både bokblad och andra, smalare blad. Kanske att man ympat dit grenar någon gång, eller så är det nån märklig mutation eller hybrid. Vacker är den i alla fall, särskilt nu i höstskrud.Fujinon GF 50/3,5 @ f/8


Det här är en av få bilder där den snävare sRGB-färgrymden inte gör bilden rättvisa. Den har mycket mer stuns och "glöd" när jag kikar på råfilen, vilket tyvärr till viss del försvinner vid export till JPG. Nog för att man kan använda AdobeRGB även i JPG, men då är risken att vissa av betraktarna kommer se den helt urvattnad då inte alla webläsare fixar den färgrymden. Långt ifrån alla skärmar heller för den delen. 

Bilden på boken tog jag på lunchrasten idag, och framåt kvällningen tog jag cykeln till Lilla Nyckelviken med kamera och stativ. Jag missade tyvärr det fräsigaste ljuset, så det blev inte den där lystern jag hade önskat. Men några bilder blev det i alla fall, varav denna kanske tål att visas.Fujinon GF 35-70/4,5-5,6 @ 70/7,1 och beskuren en skvätt


Det var väl allt tror jag. Goafton!

Postat 2021-10-25 21:14 | Läst 1881 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Vad ska man göra med bilderna?

Alla sociala plattformar tycks begå självmord förr eller senare. Antagligen som en direkt konsekvens av girigheten som tittar fram hos ägarna, vilket leder till "algoritmer" som sorterar bort relevanta inlägg, överflöd av annonser och annat skräp som ingen egentligen vill se. Användarna flyr eller blir inaktiva och plattformen blir meningslös.

Så var ska man göra av sina bilder? FS är naturligtvis ett alternativ, men här läser och tittar bara fotografer. Hur når man alla andra? 


Fujinon GF 35-70/4,5-5,6 


Varför denna ständiga klåfingrighet, där man ändrar eller tar bort det som från början lockade användarna? Varför försöker man styra vad folk ska titta på istället för att de får välja själva? Jag förstår verkligen inte. 
Och nej, Instagram är inte ett alternativ. Inte förrän de tillåter att man förstorar bilderna och skriver hur mycket text man vill, samt slutar sortera flödet efter hur många som redan sett ett visst inlägg. Det är en plattform för 12-åringar, inte för fotografer. 

Postat 2021-10-23 09:57 | Läst 2243 ggr. | Permalink | Kommentarer (22) | Kommentera

Skymning över stan

Tog med stora stativet ikväll men behövde aldrig använda det. Fint som snus med bra bildstabilisering och ett objektiv som är så skarpt att det inte behöver bländas ner! :-)
Gluggen är dock så otymplig att jag efter varje gång jag använt den funderar starkt på att sälja. Fel brännvidd dessutom. 


GF 110/2 @ f/2 – ISO 100 – 1/6 sekund handhållet


En ljussvagare, mindre och lättare telezoom hade suttit fint, men nån sån finns inte till GFX-systemet. GF 100-200 är helt gigantiskt tyvärr. Kanske får forska lite i om det går att hitta nåt som funkar tillräckligt bra med adapter. 

Goafton!

Postat 2021-10-13 20:29 | Läst 1356 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Måste man ha fel i huvudet för att bli "arkitekt"?

Den som ritat huset till höger borde ställas inför rätta för brott mot mänskligheten. Hur ända in i helvete är det möjligt att vara så totalt befriad från all form av estetisk känsla och samtidigt arbeta med dylikt? Hur kan huset ha blivit godkänt? Finns det någon på hela jordklotet som tycker att det är vackert förutom "arkitekten"? Själv vill jag bara kräkas varje gång jag går förbi. 


Det blir direkt plågsamt när man ser den vackra villan bredvid, där näppeligen någon "arkitekt" varit inblandad, utan antagligen bara en vettig snickarmästare med känsla, förnuft och respekt för svensk byggnadskultur. Motsatsen till sopproten som förstört hela grannkvarteret med någon slags fästning, som hämtad från en dystopisk film om hur allt går åt helvete. Jag menar inte att man måste formge hus som man gjorde förr. Men varför är nästan ALLT som byggs idag så hiskeligt, vedervärdigt fult? Ingen människa med alla indianer i kanoten kan vilja vistas i eller utanför dessa bunkerliknande byggnader som bara gör en deprimerad eller förbannad. Och det värsta av allt är att någon sitter och får betalt för att vara sämst i världen på sitt yrke. Urk och blä för "arkitekter". 

Bilderna är tagna med Fujinon GF 35-70/4,5-5,6 förresten. Strålande liten glugg, det där! 

Tillägg: Och innan ni blir arga på att jag är arg, läs detta. Jag är inte det minsta ensam, tvärtom.
http://www.arkitekturupproret.se/2018/03/04/hur-bor-arkitekterna-modernisternas-dubbelmoral/

Postat 2021-10-12 20:48 | Läst 1801 ggr. | Permalink | Kommentarer (19) | Kommentera
1 2 Nästa