Eller tvärtom, ibland.

Kan man verkligen sälja det vackraste som finns?

Ja, alltså... Man kan ju inte sälja sin fru. Men om man inte har någon fru (eller man, för den delen). Utan tycker att en konstig mekanisk manick är det vackraste som finns, av det man har i ens hem. Som en kamera, till exempel.

I veckan nappade jag på en köpesannons, där en herre sökte en svart Leica M6. En sån har ju jag! Så jag svarade, eftersom den legat på hyllan sedan jag snorbilligt köpte en Nikon FM2. Jag hade i stort sett bestämt mig och tog med den till jobbet i fredags för att möta upp köparen. Men han meddelade vid lunchtid att det sket sig med köpet just den dagen. Sånt händer ju. Men i det här fallet kanske det var ödesdigert, för honom. Och för mig.

När jag började plocka med kameran för att packa ner den inför försäljningen, insåg jag igen vilket mästerverk det är. Leica M6 alltså. Och Zeiss C-Biogon 35/2,8 som jag tänkt göra mig av med också. Det skar i själen en aning.
När så affären inte blev av, fick jag fnatt. Åtminstone måste jag ju plåta en avskedsrulle! Och så blev det.

Idag laddade jag därför kameran med Tmax 100 och gick ut. Mätsökaren var nyjusterad, då jag äntligen fått ändan ur vagnen på den fronten. Målet var att bränna hela rullen på 24 bilder, och det lyckades. Och jag tror faktiskt inte det blev en enda skitbild heller. Inspirationen och ögonmåttet var på topp.

--------------------------------

Jag har just framkallat filmen, men skanna går inte riktigt ännu. Den måste torka och "ligga till sig" ett slag.  Emellertid gjorde jag för min egen skull en liten storleksjämförelse mellan M6 och FM2. Som ni nu ska få ta del av:-)

 


Kamerahusen är nästan identiska i storlek, om vi bortser från FM2:ans framskjutande bajonett och prismahus. De väger nästan på grammet lika mycket dessutom.


Höjden är också ungefär densamma. Det står tydligt att kamerautvecklarna visste vad de gjorde på den tiden. Vad är "den tiden" förresten? Båda kameror är tillverkade på 90-talet!!! Som nån slags kvarlevor och monument över svunna tiders ingenjörskonst. Innan idioterna och plasten tog över.

Det är lite svårt att se hur stora kamerorna är utan referens.


Både M6 och FM2 ligger bra i handen. De kan tyckas oergonomiska, men du ändrar dig så snart du provat själv. Litenheten väger upp alla konstiga grepp som tycks behövas på moderna kameror.
Den vita fläcken i mitten av bajonetten är förresten målad på tygridåslutaren. Den används för ljusmätningen, som består av en enkel ljuskänslig diod som med en liten lins "tittar" på slutarridån. Funkar hur bra som helst.

Jag tror fan inte att jag säljer den. Det är mycket pengar, men vad ska jag använda dem till som är roligare?

--------------------------------------------------

Förresten hade jag inte bara M6:an i väskan idag, utan även den digitala besten. Med den tog jag en endaste bild.


Zeiss Distagon 35/2 är också värd varenda krona. Bilden är helt obeskuren på fullformat.


Va, tog han inte bara en bild? Jo. Det här är ett utsnitt av föregående bild, i 100%. Alltså, en pixel på din skärm motsvarar en pixel från kamerans sensor (om du klickar på bilden). Det är nästan skrattretande hur fint det blir. Prova ett Zeissobjektiv och du kommer att förtunna din plånbok väsentligt;-)

Det var nog allt för idag! Jag tror nästa äventyr blir att pressa en Tri-X-film till ISO 1600.

Inlagt 2010-10-16 21:11 | Läst 2658 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det är mycket pengar i en Nikon D700 också. Sälj den istället!
Svar från Makten 2010-10-16 22:13
Inte mig emot, men vad ska jag ersätta den med? Leica M9 är det enda FF-alternativ som ger mindre storlek. Och den är för dyr.
Låt bli att visa såna där bilder Martin. Jag har inte råd med ett Zeissobjektiv just nu ;-)
//Claes
Svar från Makten 2010-10-16 22:15
:-)) "En gång Zeiss, alltid Zeiss". Det är väl bara att låta bli att prova. Själv är jag smittad och körd. Det finns inget annat som duger längre. Om vi snackar digitalt alltså. Jag tänkte börja plåta lite dia också.
Om man prövar Zeiss och tycker det blir för dyrt kan man alltid testa med Voigtländer.
Det räddade min ekonomi ;)
Svar från Makten 2010-10-16 22:54
Voigtländer gör makalösa manicker, men Zeiss är något annat. Voigtländer 40/2 var mitt absoluta favoritobjektiv under en lång period, och jag tycker att det är minst lika bra som det snordyra Nikkor 24-70/2,8. Jag kommer att köpa ett igen och ha på FM2:an. Men lik förbannat vet jag mycket väl att det inte ger det som Zeissobjektiven ger.

Tillägg: Dock anser jag att byggkvaliteten är i det närmaste identisk mellan Zeiss och Voigtländer. Baserat på 3-4 objektiv från respektive märke.
Kul att höra att det blir ett CV 40/2 till FM2an, det har jag föreslagit tidigare (tror jag) :).

Om du bestämmer dig för att sälja M6an så kan du alltid spara pengarna och lägga dem på en Fujifilm X100, om den visar sig vara vettig. Tycker den verkar ha potential att bli den vettigaste digitalkompakten någonsin.
Svar från Makten 2010-10-17 00:31
Japp, X100 är väl det ENDA vettiga som presenterats efter M9, för oss som inte har bråttom:-) Men jag inväntar nog ändå en FF-kamera som har tillräckligt kort registeravstånd för att ta M-objektiv.
Zeiss tycker ju i alla fall att Cosina har kvalitetstänk nog för att lägga ut produktion på dem. Jag är ytterst nöjd med min Ultron 40/2, den känns rätt på det som räknas; brännvidd, handhavande och slutresultat. Blir nog mer Cosina Voigtländer i framtiden, men då Bessa R3A + 40/1.4 Nokton, tror jag. Eventuellt 20/3.5:an för EF-fäste också - den har jag hört rätt bra om.
Svar från Makten 2010-10-17 00:36
Som sagt; Voigtländer gör otroligt trevliga gluggar! Men trots att de är tillverkade i samma fabrik och kanske av samma folk, så är Zeiss annorlunda. Det är inte konstigare än att Volvo sätter olika motorer i sina bilar och tar olika priser därefter.

40/2 är ett objektiv som är väldigt nära perfektion, när man väger storlek mot prestanda:-) För att inte tala om att just 40 mm är den perfekta brännvidden.
Mmm ska bli intressant att se bilderna från rullen med C Biogon :)
Var köpte du din någonstans?
Svar från Makten 2010-10-17 12:04
Jag köpte den hos Västerlånggatans foto, som alltid är snabba:-) För övrigt har jag langat ut rätt mycket bilder med Biogonen förut.
Jag sålde några svarta M Leicor en gång, det ångrar jag!!
Jag sålde några Leitzobjektiv en gång, bla ett Summilux 1,4/35 mm,
det ångrar jag!

Nu har jag bestämt mig,
jag skall inte ångra mig nå't mera! ;) :)
Å det har känts mycket bra! :)
B)