Eller tvärtom, ibland.

Kommande Sony NEX-5 fick mig att plocka fram M8:an

Nu börjar det så sakteliga ploppa fram fler kameror i litet format med relativt stor sensor. Äntligen! Sony lanserar NEX-3 och NEX-5, varav den sistnämnda verkar bli löjligt liten. Bajonettfattningen är lika stor som hos Alpha-serien, fast registeravståndet lär vara riktigt kort, så det kommer att gå att använda nästan vilka objektiv som helst med en adapter!

Bilden är ärligt stulen från: http://www.dpreview.com/previews/sonynex5/

Sensorformatet är för närvarande APS-C, det vill säga ungefär 1,5 gånger mindre i höjd och bredd än den klassiska småbildsrutan, eller precis samma som de flesta systemkameror på marknaden i konsumentprisklassen. Ett snäpp upp från micro four thirds, med andra ord, som ju varit det storsäljande alternativet till spegelreflexkameror ett tag nu.
Samsung har också en kamera med APS-C-sensor, men den är inte lika liten och har därtill ett registeravstånd som är för stort för att kunna använda Leica M-objektiv till exempel.

Men för mig är det just M-objektiv som gör NEX intressant! Det finns ingen vits med att sätta dit ett objektiv avsett för en spegelreflexkamera anser jag, eftersom dessa är alldeles för stora.  M-objektiv däremot, är skapade för kort registeravstånd och därför små till sin natur. Och bra!
Men det allra intressantaste är bajonettens storlek. Jag är helt säker på att man gjort den så överdimensionerad för att man ska kunna peta dit en FF-sensor (småbildsformat alltså) när tiden är inne. Och då tänker jag köpa en. Förutsatt att det finns en elektronisk sökare att sätta i tillbehörsskon, vilket det inte tycks göra just nu. Men det kommer; Sony verkar tänka betydligt mer än andra tillverkare. Kanske är det till och med fotografer inblandade i utvecklingen? ;-)

-------------------------------------

Inspirerad av detta så fick jag för mig att ta en liten tur med min Leica M8, som ligger halvt i träda. Den har ju i alla fall en sökare. Och inte vilken sökare som helst! Stor, ljus och finfin. Får knappast plats i en "billig" (i jämförelse i alla fall) kompaktkamera.
Objektivet Zeiss C biogon 35/2,8 är det jag använder och också vad jag skulle använda med en eventuell NEX-FF.

 


Parallax-felet stör lite, men det kunde vara värre.
Att fota blommor på nära håll är väl inte direkt M8:ans styrka, men då både sensor och objektiv håller toppklass kan man beskära rätt rejält.


Jag brukar ju tjata om en stor sensors vikt för bildkvalitet, och här ovan har jag beskurit så mycket att det verkligen börjar synas även i webformat. Skärpan är betydligt sämre än om jag hade kunnat utnyttja hela sensorn.
Likväl är M8:ans färgåtergivning i världsklass. Det blir så mjukt och fint på något sätt.


Och det blir ju inte sämre av att ha en Zeiss-glugg framför;-)
Mycket blommor idag! Knappast vad jag fotar vanligtvis, men varför inte försöka lite extra när man har helt fel utrustning för ändamålet?


Så nu håller vi tummarna för att Sony gör detta koncept riktigt bra, och lanserar en modell med större sensor. Det behöver inte vara FF faktiskt, men typ 1,2-1,3x beskärningsfaktor vore trevligt. Och en stooooor elektronisk sökare!

Inlagt 2010-05-11 21:13 | Läst 2884 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Då var det dig jag gick förbi vid hörnet till hyreshusen på Margretelundsvägen vid 19.30 antar jag.
Hälsar /Claes
Svar från Makten   2010-05-11 22:03
Visst var det det! Jag tänkte faktiskt att "jag undrar om det där inte var Claes Wåhlin!";-) Men eftersom jag inte är så utåtriktad av mig så lät jag bli att hojta. Vi får väl heja nästa gång:-)
Jag tror faktiskt att Sony är inne på helt rätt spår och det skulle förvåna mig om det inte dyker upp ett litet fullformatshus från företaget inom en överskådlig framtid. Undrar just hur länge det dröjer innan Canon och Nikon hoppar på tåget. Men en sak är säker! Jag ska hålla hårt i mina Zeiss och Leicagluggar inför framtiden!
//Chasid
Svar från Makten   2010-05-11 22:07
Problemet är att alla såna här nymodigheter kommer att äta av kakan för övrig försäljning av till exempel spegelreflexkameror. Men som någon vis man sade; ju fler produkter du har att tillhandahålla, desto mer kommer du att tjäna.

Gluggarna ska man nog hålla i, ja. Låt oss gissa att priserna kommer att stiga på sådant som Leica M-ägarna idag ratar, som exempelvis äldre ljussvagare objektiv i mycket liten storlek.
Håller med, Sony är på rätt väg!

När du sätter en Biogon på din M8, är det för att det är vad du har, eller ett medvetet val av denna i stället för Summicron?
Svar från Makten   2010-05-12 10:25
Summicronen är inte lika "bra", men det är förstås subjektivt. Den har enklare antireflexbehandling och mycket mer sfärisk aberration, som gör bilderna mjukare, även om detaljskärpan faktiskt är högre.
Det var ju trevlig läsning att man kommer att kunna använda M-optik på NEX. Nu är jag riktigt nöjd med mitt tålamod och att jag inte föll för m4/3 :) Med microsystemet hade alla mina M-objektiv varit lätt tele (utom 12mm), men nu blir 35mm en fin normal istället.

Innehållskategorier

  • Intresse - Arkitektur
  • Intresse - Digital efterbehandling
  • Intresse - Konstfoto
  • Intresse - Landskap
  • Intresse - Mörkrum
  • Intresse - Nattbild
  • Intresse - Natur
  • Intresse - Produkter
  • Intresse - Svart-vitt
  • Intresse - Utrustning