Med franskt läder och titan i arslet

Om fotografi är en materialsport så är cykling etter värre. Jag trodde i min enfald att jag skulle kunna hålla mig på en vettig nivå, men det gick inte. Efter fem veckor och 80 mil på min nya cykel har jag sedan i fredags fått stifta bekantskap med en av de mest välgjorda och tekniskt sett trevligaste grunkor jag stött på nånsin, och om det ska jag nu berätta.

Gilles Berthoud är en fransman som vet hur man lockar kunder. Hans produkter utstrålar en ålderdomlighet i kvaliteten, men som samtidigt har väldigt moderna inslag. För ett par veckor sedan beställde jag därför en sadel från honom och i fredags ankom den mitt lokala postkontor.

Man kan undra hur spännande en cykelsadel egentligen kan vara. Men när jag packade upp sadeln ur sin trekantiga kartong var det som att öppna en ask med guld och juveler. Herregud! Doften av läder slog emot mig och blotta åsynen av det svarta, halvcentimetertjocka skinnet fäst med rostfria torx genom graverade mässingsbussningar i ramen av grågrön kompositplast fick mig att dra rejält på munnen. Jag vände och vred på den; inspekterade de smäckra titanrälerna och gick sedan ner och monterade den på cykeln.

För att göra det svårt för mig fick det bli en tur i vanliga byxor, alltså utan den dämpning för ändalykten som oftast förespråkas.

Solna


Precis som väntat var sadeln hård som sten. Men jag kände direkt att jag satt endast på sittbenen, och jag vet att så ska vara fallet. Efter kanske 50 mil kommer sadeln att ha antagit formen av min rumpa, men redan nu kändes det klart bättre än med de modernare sadlar jag tidigare provat.

Vädret var ljumt men friskt och det blev en lagom tur på fyra mil.

Tensta


Järvafältet börjar som en smal tarm mellan Kista och Rinkeby, för att sedan breddas och sträcka sig via Barkarby upp ända mot Upplands väsby. Jag gillar skarpt detta område och använder det ofta som genomfart för färder som sen brukar gå österut.

På hemvägen var ljuset på Huvudstabron magiskt och mjukt.

Ulvsunda


Varje meter jag rullar med min Specialized Stumpjumper bekräftar att den är helt rätt. Sittställningen är perfekt och den formligen glider genom knöliga skogspartier med rötter och stenar, samtidigt som den är mycket medgörlig och känns lätt på asfalt. Däcken tänker jag dock byta mot något med mindre mönster.

Idag cyklade jag hemifrån Alvik upp till Barkarby och sen runt Säbysjön på smala grusvägar, och sen förstås hem igen. Jag har aldrig tidigare varit i dessa trakter och intrycken kom lite som en käftsmäll. Jag trodde faktiskt inte att det fanns så idyllisk natur så nära stan. Ironiskt nog njöt jag så mycket att det inte blev några bilder.

-------------------

Imorgon tänker jag ta en rejäl runda igen! Denna gång får det bli pendeltåg och sen cykla hem, för att slippa de sura transportbitarna till och från de trevliga områdena. Jag har klurat på två helt olika etapper.

Märsta – Alvik


När jag granskade väderleksrapporten insåg jag dock att det skulle bli motvind hela vägen, så den alternativa rutten blev en helt annan.

Västerhaninge – Dalarö – Alvik


Nu när jag slutat oroa mig för att ändalykten ska säga ifrån är det raskt mycket roligare att sitta med näsan i kartorna. Det är precis som det borde vara, då cykeln bara är ett verktyg för att ta sig från A till B.

--------------

Äntligen kan jag cykla som jag vill. Äntligen är det bara jag och vägen, och imorgon får jag se havet! För det vill jag skänka ett stort tack till Gilles Berthoud och jag önskar er härmed en fortsatt trevlig helg.

Inlagt 2013-06-30 00:33 | Läst 9463 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
2013-06-30 00:53   claes johansson
härligt med fian sadlar, kände inte till din sadel faktiskt. köpte nyligen en Selle Regal med svart läder och mässings nitar till min racer, en gammall klassiker till race sadel, helt grym motför "nya" high tech sadlar. lite avis på din cykel ;)
Svar från Makten 2013-06-30 15:43
Det blir en lite lustig kombination med en gammaldags sadel på en modern cykel, men den här tycker jag har helt rätt stuk. Lyx och funktion i ett smakfullt paket. Kika gärna på Berthouds övriga prylar här: http://www.gillesberthoud.fr/anglais/index1.php
2013-06-30 13:20   Bengan the Zombiecyklist!
Nymodigheter! Luxury! ;)
En riktigt racercykel e köpt på Racerdepeten på Birgerjarlsgatan hos Frode Sörensen och har en Brooks ledersadel som det tar några veckor att sitta in! Se'n smörjen man sadeln med Collanolja, eller vad det heter, och se'n har man en sadel!!
Tog en söndagstur med några kompisar för några år sedan med den sadeln!
Mälaren runt, 33 mil! :)
I alla fall så passerade ett motionslopp Rönninge där vi då bodde, och vi hängde på helt enkelt! Det blev en fin motionstur runt mälaren. Vissa sträckor gicj det fort!
Det tog väl en 8 timmar i alla fall med en del matstopp. Då jag bara käkade grönsaker så fanns det inte så mycket matnyttigt för mig på kontrollerna, utan det blev de medhavda bananerna och vatten som fick duga! Men det blev en fin söndagstur på en fin sadel! ;) :)


Ps. Å de va såklart Columbusrör i ramen och Campagnolo Super Rekord runt om! :)
Svar från Makten 2013-06-30 15:47
Nu är ju det här ingen räsercykel, så det var ju tur att jag inte köpte den på fel ställe;-) Möjligen skogsräser eller grusvägsräser.

Jag kikade en del på Brooks, men kom fram till att de var rätt dyra i förhållande till konstruktionen. Tydligen har de dubblat sina priser de senaste åren bara för att det blivit trendigt med retrogrejor. Kanske låter konstigt eftersom min sadel är ännu dyrare, men så är den också modernare:-)

Några 33 mil lär jag aldrig orka med, men uppåt 10 i stöten ska jag nog klara av om jag får träna lite till. Mälaren runt låter trevligare än Vättern runt förresten! Mindre backar om inte annat:-)

Numera är nästan alla riktigt fräsiga cyklar av kolfiber, och en superräser kan väga så lite som 6 kilo! Men då lär den inte hålla många trottoarkanter heller. Jag är inte så kinkig med vikten även om min är skapligt lätt, utan vill ha något som håller ordentligt för rotiga stigar och sånt.
Hej ! Den där cykeln skulle jag vilja ha, perfekt på grusvägarna på landet.
Vilken modell är det, finns tydligen flera modeller/prisklasser på samma namn som du nämnde ?
Svar från Makten 2013-06-30 21:56
Det är en Stumpjumper HT Comp 2013, alltså den billigaste i den ganska dyra Stumpjumper-familjen:

http://www.specialized.com/us/en/bikes/mountain/sjht/stumpjumpercomp29

Vill man pröjsa mindre så finns det fina cyklar att köpa på postorder från Tyskland som är i stort sett lika bra men ett antal tusenlappar billigare. Dock läser man rätt ofta om rambrott och annat otäckt på såna, och jag valde att ta den säkra vägen eftersom Specialized har hållit på bra länge med cyklar. Just ramen kan ju vem som helst snickra ihop och påstå att den är skitbra bara för att den har vettig geometri och är lätt, men kanske helt felkonstruerad vad gäller hållfasthet.

Ska du inte brotta ner dig bland rötter och stenar i skogen då och då är detta en onödigt dyr cykel. Det är den för mig med, men jag är en sån som gärna spenderar lite extra för att få trevliga grunkor. Man kan komma undan med nedåt hälften av pengarna och ändå få en bra cykel.
Räser! Du är på väg mot en räser vad det lider (sadeln, däck med mindre mönsterdjup, osv...), eller hur? Jag visste det:)
Svar från Makten 2013-07-13 19:18
Ett väldigt sent svar, men nu har jag blivit mer biten av skogscykling och istället funderat på grövre däck! ;-) Körde en vända igår med 1,3 bar fram och 1,6 bak, vilket är underbart i skogen, men 2 tum räcker inte riktigt för att svälja de vassaste stenarna och rötterna vid så lågt tryck.

Det är nästan så att jag borde ha köpt en fulldämpad cykel och kompletterat med något landsvägsmässigt istället, men nu blev det som det blev. Den funkar bra till det mesta.
Grattis till ett bra köp (hoppas jag). Hoppas det är värt pinan i början. Själv har jag justerat sadeln för femtioelfte gången, och nu har jag äntligen hittat rätt. Tror jag. Bytte original mot en Bontrager där det ingick ett sitttest. Min bak var blå enligt färgmärkningen. Kör med den över sommaren. Funkar den inte ska jag banne mig kolla på en så´n du har eller en Brooks. Eller en träbit, vedklabbe, vad som helst som gör cyklingen mer njutbar längre än 5 mil.
Svar från Makten 2013-07-13 13:25
Sadeln har nu mjuknat betänkligt, men tyvärr glider jag desto lättare fram på den och får därför lik förbannat ont på fel ställe. Man måste tydligen vinkla upp den för att bakdelen ska bli plan, och det lämnar ju mindre plats där fram.

Det är för tidigt att dra några slutsatser än, men den är bättre än originalet utan tvekan. Dock har jag svårt att tro att den kommer bli perfekt. Sittbenen får jag aldrig ont i, men det hade jag hellre fått än på känsligare ställen.
2013-07-11 17:29   förbannad halvsvensk
Som fotograf snubblade jag in på denna blogg. Läste lite i kommentarerna.


Detta är huvud på spiken:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=85q6BOnwIAQ
Svar från Makten 2013-07-13 01:29
Pat Condell är en hjälte och jag skriver under på nästan allt han säger. Maken till vältalig man är svårt att finna. I Sverige lär han avfärdas som "rasist" och en massa andra otrevliga epitet som inte har något med vad han säger att göra, tyvärr. Jag sprider då och då klipp från honom på Facebook, men ingen vågar kommentera. I rädsla förstås, eftersom allt vi gör kan påverka vår framtid. Fegheten regererar, och för den lär vi få betala med ett sämre samhälle.

Emellertid kan jag inte låta bli att undra vad ditt inlägg har med mitt dito att göra;-)
Förbannad halv 2013-07-13 19:48
Läste hur du försökte diskutera med en vänsterstalinistisk mångkulturvurmare i något kommentarsfält på bloggen. Kunde inte låta bli att posta länken eftersom just stalinisten i ditt kommentarsfält påminner om exakt den sortens människor som pat tar upp i videon.
Svar från Makten 2013-07-18 19:15
Definitivt! Fast just nu har jag ungefär noll fotointresse, så det är lika bra att det dröjer lite. Har blivit helt fast i cyklingen istället och orkar verkligen inte plocka fram kameran. Lite synd, men det är nog rätt bra att ta en paus ibland.
Alex 2013-07-18 19:41
Ja fotointresset går i vågor för mig också. Gillar också cykling och tog en tripp från Höganäs -> Helsingborg -> Helsingör ->Köpenhamn -> Malmö -> Höganäs förra veckan (i två etapper). Väldigt härligt. Jag känner mer och mer att en mindre kamera är att föredra, och under cykelturen blev den känslan ännu starkare. (Hade med mig en Nikon fullformatare med 28-300). Annars tycker jag personligen att cykling och fotografering är en väldigt trevlig kombination.