Nykalibrerat ögonmått

Ibland genomlider man långa perioder utan att lyckas ta några vettiga bilder. Inspirationen kan mycket väl finnas där och så även fotoglädjen, men när man kommer hem och sätter sig framför datorn så framgår understundom att man inte fått med det man tänkte sig på bild. Eller att man helt enkelt måste ha halvsovit när man fotograferat. Och det är ju inte någon rolig upptäckt, för då är det för sent!

Det är som om man tappat blicken på något vis. Kanske måste man skärpa sig lite mer. Kalibrera ögonmåttet och börja titta ordentligt innan man trycker på knappen. Ibland kommer synen tillbaka helt av sig självt, antagligen för att man mår bra eller bara är allmänt vaken.

Jag tror bestämt att det var så i lördags, då jag och en kompis drällde omkring i utkanten av staden. Till en början fotade jag mellanformat för att få slut på en rulle som suttit lite väl länge i kameran, men efter en välförtjänt (nåja) fika som nypåfyllt bränsle fick jag fjutt på digitalkameran istället, när vi i stort sett var på väg hem igen.

M8 med 28/2 @ f/2,8


Lite synd på bilen i bakgrunden, men jag ville ha med hela den igentejpade rutan och backspegeln, så det fick bli såhär. Jag gillar verkligen mönster och former som bara råkat bli vackra, utan att skaparen haft en ringaste tanke på det.

M8 med 28/2 @ f/5,6


Eller varför inte helt slumpmässiga mönster som bara uppstått av vardagliga sysslor. Att se sånt kräver att man är vaken, vilket man som sagt inte alltid är. Men att se räcker inte. Det är på tok för lätt att bara slänga upp kameran utan att först fundera ut hur bilden ska bli så bra som möjligt.

M8 med 28/2 @ f/2


Mången skitig byggarbetarhand har öppnat den här dörren, vilket bildade ett intressant motiv. Hur kul hade det varit med en ren dörr, på en skala? Det är spåren av någon sorts verksamhet som man vill åt. Eller som jag vill åt.

M8 med 28/2 @ f/2,8


Det är knappast någon som haft en estetisk baktanke med uppläggningen av kantstenarna, men de organiserade staplarna tilltalar just därför. Jag hade gärna gjort bilden annorlunda men det gick bara att stå på ett ställe, så det fick bli vad det blev.

Ibland fotar jag förstås helt andra saker också, som här vid Gärdets tunnelbanestation.

M8 med 28/2 @ f/2


Det är alltså här alla era borttappade effekter finns, om ni undrat. I någon slags bastuliknande utrymme som fått vara kvar som minnesmärke över en tid då det fanns folk som skötte om saker och ting i samhället. Nu är det tydligen för dyrt, trots världens näst högsta skattetryck. Var tar pengarna vägen? Vi borde verkligen ha råd med några effektförvarare.

--------------------------

Att det gick bra att fotografera var nog för att jag var på bra humör, vilket jag är fortfarande. På jobbet har ett nytt, spännande projekt just startat och till på köpet har jag sovit riktigt gott i helgen. Allt sånt gör underverk för kreativiteten och jag ska snart börja ta med mig kameran för att fota lite efter jobbet på vardagarna nu när ljuset börjar återvända.

Nästa gång blir det lite bilder från mellanformatrullen. Vi ses då!

Inlagt 2012-02-13 23:41 | Läst 4845 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Spännande utsnitt som vanligt.
Att se dem får mig att tänka efter och fundera lite mer innan jag trycker av.
Nyttigt, tack för det :-)
Hälsar /Claes
Svar från Makten 2012-02-14 09:43
Tack själv, Claes! Jag får börja ge kurser i ögonmåttskalibrering:-))
Det syns att du är kreativ i dina bilder. Gillar ditt val av perspektiv. Tycker att alla bilder är intressant att se på.
Svar från Makten 2012-02-15 22:05
Trevligt att höra! :-) Egentligen vet jag inte om "kreativ" är rätt ord eftersom det liksom sker av sig självt om jag har rätt blick påslagen.
Härliga bilder :)
Det är alltid roligt att slå sig ned vid datorn och upptäcka att det råkat bli bra.

Hur hade första bilden blivit vid f2.0 tro?
(apropå bilen i bakgrunden)
Svar från Makten 2012-02-15 22:09
Jag var ute en sväng på cykel i snöstormen igår och hamnade på en kyrkogård, där jag trodde jag lyckades ta en bunt riktigt bra bilder. I det läget var det en stor besvikelse att se dem på datorskärmen tyvärr. M8:ans prestanda räckte helt enkelt inte till något vettigt:-/ Men å andra sidan var det ändå trevligt att fota:-)

Jag vet faktiskt inte om jag tog bilden vid f/2 eller kanske till och med f/4. Det är nackdelen med att inte få bländarvärdet i EXIF-informationen:-) Men jag tror inte att det hade gjort någon jätteskillnad. Jag får vara tacksam över att det var en vit bil i alla fall! Det bästa hade varit att använda tele och backa ordentligt.
jelu1661 2012-02-16 08:54
Ja, det är surt att tro att man har en bunt bra bilder som sedan visar sig vara mindre roliga. Men testa hyfsa till ett par av dem och skala ned till bloggformat om du inte gjort det. Bilder som känns rejält trista i stort format fungerar ibland i litet... och tvärt om :)
Fint som snus, andra bilden ser lite ut som ett flygfoto om man använder fantasin. Jag ska åka till stockholm och hälsa på min bror några dagar i mars, han har jobb i sthlm som drifttekniker och boende i bromma och solna, så det blir att bo hos honom några dagar. Skitsugen på börja jobba i sthlm. Vi kanske kan ta en fototur nån dag =)
Svar från Makten 2012-02-15 22:09
Själv längtar jag bort från Stockholm rätt ofta:-) Det är väl så att gräset alltid är grönare på andra sidan antar jag. Hör av dig så får vi se om det blir nåt!