Sanningar och myter om fullformat - del II

Efter att ha avhandlat sensorns ljuskänslighetsfördelar samt den relativa ljusstyrkan hos objektiven, går vi nu vidare och kikar lite på vad det krävs för objektiv. För många hävdar bestämt att "FF kräver dyr optik". Skitsnack, säger jag.

Det ovanstående påståendet grundar sig i att man med en mindre sensor inte utnyttjar en lika stor del av bildcirkeln, vilket ger en mindre skärpeförlust utåt bildhörnen. Vad ivrarna av denna teori gärna glömmer är att objektivets upplösning per ytenhet är konstant, vilket gör att den minskar per bildhöjd!

Visst finns det riktigt dyra och fina objektiv för FF, men man måste inte använda sådana. Det finns drösvis med riktigt billiga gluggar som presterar hur bra som helst. Dock handlar det oftast om manuella objektiv och/eller fasta brännvidder kring normalområdet och lätt vidvinkel. Men inte ens när det gäller teleobjektiv måste man punga ut med tusentals kronor för att få bra bildkvalitet.

Mitt billigaste objektiv var faktiskt gratis. På marknaden kostar det ungefär 1500:-, och det är helt förnämligt på fullformat. Vi talar om Nikon Series-E 75-150/3,5. Det är alltså inte ens ett Nikkor, utan lanserades som budgetobjektiv. Omfånget är lite ovanligt, men om man är beredd att ge upp den där sista biten upp till 200 mm så är det värt att tänka på att det faktiskt är ljusstarkare än till exempel Canon EF 70-200/4, och därtill väger det bara 520 gram. F/3,5 låter kanske inte så mycket för världen, men faktum är att det går att få riktigt kort skärpedjup vid full glugg och >100 mm, för till exempel porträtt.
Objektivet ger hög kontrast, livfulla färger och bra skärpa från mitt till hörn vid de kortare brännvidderna. Zoomar man in så vinjetterar det skapligt, men vid f/5,6 är det snorbra även där.

På kameran ser det minst sagt lustigt ut.

 

 

Att jag skriver om just det här objektivet är för att jag använde det senast idag. Så några bilder från dagen kanske är på sin plats. Alla bilderna är tagna vid f/5,6 och är JPG ur kameran med endast smärre korrigeringar i efterbehandlingen. Jag har nyligen uppdaterat firmware i D700:an, vilket nu gör att auto-vitbalansen är fullt användbar. Underbart!

 

Jag är egentligen inte så förtjust i zoomar, men den här får undantag:-) Omfånget är perfekt för att skära ut små utsnitt av verkligheten. Färger och kontrast är på topp, och det smidiga formatet gör det lätt att peta ner i kameraväskan som komplement till något annat. Jag lämnar oftast 85/1,4, 105/2,5 och 200/4 hemma och tar 75-150 istället. Den är minst lika bra nedbländat och tillräckligt ljusstark under dagtid. Därtill är bokehn riktigt bra, men det kapitlet får vi ta en annan gång;-)

Kommer du över den här gluggen för runt 1500:- så är det bara att slå till. Otroligt prisvärt, trevligt och bra objektiv. Men tänk på att det inte ger någon ljusmätning med Nikons enklare kameror. Det går också bra att använda på Canonkameror med en enkel adapter för några hundralappar, och det presterar riktigt bra även på en mindre sensor. Därtill är det skitbra för närbilder med en närbildslins; jag använder en Nikon 5T med stepring 62-52 mm.

Nästa gång ska vi titta närmare på Nikkor 50/1,8 AIS "longnose". Kanske det skarpaste normalobjektivet som Nikon gjort. Som sagt; det finns sjukt bra objektiv för FF som inte kostar skjortan:-)

Tillägg: Här är lite intressant läsning om 75-150/3,5: http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/emfgfg20/eserieslenses/htmls/36150mm.htm#75150mm
Det finns också ett 50-135/3,5 som ska vara ännu bättre. Jag tar gärna emot tips om du vet var man kan hitta ett sådant!

Inlagt 2010-01-30 19:15 | Läst 5332 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul att bloggandet tagit fart igen :)
Trevlig läsning som vanligt, och en bra sammanfattning av vad du brukar skriva i forumen.
Svar från Makten 2010-01-30 22:02
Tack Jesper! Bloggandet är och förblir sporadiskt, tror jag. Men det är nog inte dåligt. Jag skriver när jag känner för det, och då skriver jag mycket;-)

När det är såhär kallt så vill M8:an inte riktigt, så då faller jag tillbaka på D700:an som funkar i alla väder.
Du nämnde i nån kommentar till förra blogginlägget att du siktar på en 5D om finanserna räcker, om jag minns rätt? Jag säger bara: ös på! Köp en så fort du har råd.
:) Skriva när man har lust är det bästa. Är det inte roligt är det ju ingen idé. Jag skulle iofs inte ha något emot om du slängde upp dina promenadbilder utan kommentarer de gånger du inte orkar skriva något.. men de tjuvkikar jag ju på ändå ;)

Helt rätt, en gammal 5D kommer bli nästa kamera. Verkar vara bästa FF-valet för små plånböcker :) Men det kommer inte bli något av med det i första taget, då det ser skralt ut med inkomster och ganska tätt med tråkiga utgifter (lite möbler och rasande hushållselektronik) framöver.
Tvivlar inte ett dugg på FF överlägsenhet crop, problemet är nog den extra storleken. Gärna en ff-sensor i en kompaktkamera, men tills vidare bär jag på min 4/3 kamera, en kompromiss som fungerar för mig