Eller tvärtom, ibland.

Ser du det där som andra inte ser?

Idag blir det en måndagskortis. Jag har återhämtat mig från helgens skithumör. Men jag har inget färskt att bjuda på. Men "färskt" är med mina mått mätt någon från idag, så kanske ni tycker att det duger ändå om det är några dagar gammalt. ;-)

En kort notis: Form är allt. Färg är resten av allt.

 

Vem fan byr sig om en rostig, ful dörr? Jag gör det! Inte för att det är en rostig och ful dörr, utan för att den har något att berätta och för att den är vacker. Den har patina, och rostet bildar grafik.

Men det finns också självklara former som inte är så självklart fotomässiga. De kan kännas för självklara. De är ju redan formfulländade, så vi struntar i dem.

 

Denna gång med film. Mediet är irrelevant för betraktaren, men ganska viktigt för fotografen. För mig handlar det om att fånga en form. Digitalt gör det kliniskt, perfekt. Inget som stör. Film å andra sidan, tillför stämning. Om jag vill det förstås.

Men stämning kan också komma från just det kliniska. Det kan bli kliniskt obehagligt, vilket i allra högsta grad är en stämning.

 

Det grådaskiga, färglösa och snåriga bygger en märklig stämning i sig. Något lite lätt obehagligt som lockar just därför.

Är jag kanske spretig själv? Jag har min favoritstil som handlar om endast färg och form. Men då måste jag begrava det där med känsla, tror jag. Och det vill jag inte. Så jag får ta det vid olika tillfällen. Tills jag kommer på ett sätt att kombinera dem. 

Inlagt 2010-10-25 22:36 | Läst 3869 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder och intressanta tankar!
Svar från Makten 2010-10-25 23:33
Tack, Jan Eric! Jag tänker alldeles för mycket, men det är ju trevligt om någon tycker att det är intressant:-)
Den första av tre här hade jag helt klart riktat kameran mot själv, det är värre med de andra två. Skogen är svårast för mig.
Svar från Makten 2010-10-25 23:35
Skog är halvt omöjligt att fotografera. Det blir banalt, skit eller bara meningslös sallad i 99% av fallen man försöker. Men det finns ju saker där i skogen:-) Jag tror det är bättre att tänka stämning, än motiv, i det fallet.
Ja, det kanske ligger något i det. Du lyckas helt klart bra :)
Håller med Jesper, skogen har jag också väldig svårt att fotografera. Konstigt egentligen, för jag älskar skogen. Och jag håller med dig i det du skriver också; "Vem fan byr sig om en rostig, ful dörr? Jag gör det! Inte för att det är en rostig och ful dörr, utan för att den har något att berätta och för att den är vacker. Den har patina, och rostet bildar grafik." Jag har alltid (iaf väldigt länge) varit svag för rost och förfallna ting. Det är som att jag attraheras av det andra tar för givet och skiter fullständigt i. ALLT går att fota.

PS. Kliniskt med digitalt ja, men som tur är finns det bildbehandlingsprogram som fixar till det :)
Svar från Makten 2010-10-26 12:47
Att skogen är svår att fotografera beror nog på att den är så oregelbunden och full av detaljer. Det blir "för mycket av allt" liksom. Bara en enda gröt av blast. Kort skärpedjup underlättar dock en smula. Jag gillar till skillnad från många andra inte att använda vidvinkel till sånt.

Jag vet inte riktigt varför rost och förfall är så vackert. Det är väl kanske för att man tillför en annars osynlig dimension, nämligen tid. Tid syns ju inte, men väl dess spår.

Visst finns det filter som gör kliniska bilder lite mer "analoga". Men det blir aldrig riktigt bra, så jag försöker istället använda det kliniska. Som en effekt i sig. Nån slags transparens.
Lite spretig kanske :-) Men berätta på du, det är läsarens sak att plocka russinen ur kakan!

Vad man än tycker om din bildstil, den rostiga porten är faktiskt en perfekt illustration till det du vill säga. Så om jag sätter poäng på "text + bild" blir det en femma!
Svar från Makten 2010-10-26 12:48
Tack Ernst Göran! Kanske är den lite tråkig för att jag själv ska vara helt nöjd. Färgen på porten är så "snäll" och blek.
Härligt att få ta del av vad du "ser" :-)
Första bilden är suverän tycker jag.
//Claes
Svar från Makten 2010-10-26 12:48
Tack Claes!
Ettan och tvåan underbara bilder Martin
Tack för underhållningen
//Leffe
Svar från Makten 2010-10-26 12:49
Tack Leif, jag trodde faktiskt inte att det här inlägget skulle röna någon uppskattning alls, så desto roligare att höra att jag hade fel:-)
Dörren är en fullträff. Sådana motiv är sällsynta. Jag har läst din blogg länge utan att kommentera. Önskar dig lycka till med vad du nu har föresatt dig i det senaste inlägget; det lät allvarligt.
Svar från Makten 2010-10-28 18:49
Tack Håkan! Det kanske var allvarligt, men jag är allvarlig;-) Idag är det helt okej! Jag svänger som en pendel hela tiden, men jag vet om det, så det kommer sällan som en överraskning.