Eller tvärtom, ibland.

Ska're va' så ska're va'! – Leica Summicron 28/2 ASPH

"Jag är dum i huvudet!"

Om jag säger det själv först så slipper jag försvara mig när någon annan påstår det. För det är nog sant. Men vadå; det kan man väl få vara om man inte skadar nån?
Anledningen till att jag målar upp ett imaginärt försvar redan innan jag börjat skriva, är att jag idag köpte det dyraste objektiv jag någonsin ägt. Och jag funderade inte ens på om det var vettigt eller ej. Hur skönt som helst! En dåres flow.

-------------

Vid ungefär 11:15 mötte jag Affe Johansson på ett café vid Hornstull. Jag tänkte att det skulle bli ett snabbt möte och utbyte av pengar mot kallt glas och metall, men Affe var hur trevlig som helst och vi fastnade i en blandad diskussion om allt och inget i trekvart.

När jag väl lyckats slita mig hade jag en liten, tung och ovärdelig grunka i kameraväskan. Ett Leica Summicron 28/2 ASPH. "Den bästa 28:an som någonsin gjorts", och det är nog baskemig sant.

Jag for tillbaka till jobbet och glömde gluggen medan jag fick mer gjort än vanligt på kort tid. Humöret var bra och när jag sen efter avslutat förvärv steg av bussen vid Slussen och började promenera mot Riddarholmen tog jag fram mästerverket.


Människans grisighet koncentrerad i ett hörn av Mälaren.

Det här var kanske inte vad du väntat dig att se? Vad bra då, för det var inte meningen. När jag trivs med utrustningen så tar jag spontanare bilder. Varför slänger man sina sopor i vattnet? Jag blir förbannad bara av att se sånt här.

Hrrm, vi återgår till det tekniska tycker jag. Kameran som det enastående objektivet satt på, är min nyinförskaffade och ganska slitna Leica M8. Trots att den är extremt omodern (det var den redan när den släpptes 2006) är den fortfarande det enda någorlunda prisvärda digitala alternativet för den som vill ha en välbyggd, liten digitalkamera med mycket bra sökare och relativt stor sensor.


Jag försökte vara lite konstnärlig, men det sket sig. Bilden har en synnerligen rutten och obalanserad komposition, trots att jag försökt beskära den. Men vad händer där i spegeln?Mycket intressantare! Tur att man använde ett bra objektiv:-)

Nja, det här håller ju inte för att försvara Summicronen. Det jag hört och läst om objektivet innan jag köpte det, var att det skulle ge mycket starka färger och vara skarpt till tusen redan från full öppning. Ett objektiv som man inte behöver blända ner om inte skärpedjupet kräver det. Jag tror det stämmer utmärkt. Här nedan vid f/2.


Jag tycker att det är lite pinsamt att visa testmässiga bilder som inte har någon konstnärlig höjd över huvud taget, men vi kan väl kanske tåla det eftersom det rör sig om ungefär 30 minuters promenad.


Det går inte att få särskilt kort skärpedjup, men det är jag heller inte så intresserad av. Trevligt är dock att den oskärpa som trots allt ibland dyker upp, är otroligt snygg. Bilden ovan är vid full öppning.

Jag knatade på ordentligt och tog en bild vid Kungsholmens brandstation innan jag handlade middag och åkte hem. Även denna är tagen vid f/2, vilket sparar den stackars M8:an från att brusa onödigt mycket.


Jag blir mer och mer säker på att jag ska sälja Nikonutrustningen. Jag skiter i att den är mycket bättre när ljuset tryter. Fotoglädjen är inte alls lika stor som med den mindre M8:an, och fotoglädje är bland det viktigaste som finns om man vill ta bilder som man trivs med.

Min förra M8:a trilskades på en mängd sätt. Det gör inte den här, och särskilt inte med 28:an. Den verkar fokusera helt perfekt på alla avstånd och den är byggd som en juvel. Något annat hade man förstås inte kunnat vänta sig med tanke på priset, men jag är ju ändå jäkligt kräsen. Så det är med stor förnöjsamhet jag kan konstatera att det var en bra affär.

---------------------

Nu gäller det att börja ta lite riktiga bilder. På det planet litar jag helt på min egen förmåga. Bara jag får lite lugn och ro. Startskottet går imorgon. Håll i hatten!

Inlagt 2011-10-21 23:15 | Läst 2337 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Även om jag var nästan säker så är det kul att den levde upp till dina förväntningar. Mycket nöje med nya gluggen nu Martin!
Trevligt att träffas också, det får vi göra om framöver. :)
-affe
Svar från Makten 2011-10-22 08:58
Man vet aldrig. Jag kan såga extremt dyra produkter utan problem:-))
Jag tror jag gillar Zeisskaraktär bättre, men den är inte lika "mångsidig" kanske. Summicronen verkar klara alla situationer bra.
alf109 2011-10-22 16:49
Jag tror att du kommer att uppskatta den mer vartefter du använder den mer. :)
-affe
Bra där. 28an är ruskigt fin. Det är en verklig ynnest att få använda riktigt fint glas på en sån fin kamera. Det är en lång väg från den stackars Voigtländer 35an som jag sålde på dig.

28an är lika fin på M9 förutom att den vinjetterar en hel del på större sensor. Nu behöver du bara prova Summilux 35 II på en M9a så är det slut på grejjer att köpa ;-)
Svar från Makten 2011-10-22 09:00
Felet med 35:an var egentligen bara att den förskjöt fokus något helt löjligt mycket vid nedbländning. Sen blev bakgrundsoskärpan väldigt märklig (krökt, liksom) på medelavstånd, men det gäller även 40/2 faktiskt. Jag tror det kan ha att göra med att båda dessa objektiv har bakre linsen rätt långt från sensorn, som ju är anpassad för objektiv med kort registeravstånd. Det kanske blir nåt knas med offset-mikrolinserna.
Ja, du skrev ju att du ville ha en sån och då är det väl lika bra att slå till när annonsen dök upp strax efteråt. Kul tycker jag :-)
Det verkar vara klumpfot med kompis som passerar där bakom dig ;-)
//Claes
Svar från Makten 2011-10-22 09:01
Man kan se det som ett "billigt" substitut för en M9. Vid låga ISO (under 640) är bildkvaliteten så hög som jag någonsin kan önska mig och det är i stort sett inget annat som skiljer kamerorna åt.
Det där objektivet verkar finfint, men jag tror du kommer ledsna på M8 så småningom och köpa en M9 (eller kanske t.o.m. M10 om det dröjer tillräckligt länge) :)

Kan det vara så att du möjligen överskärpt åtminstone skrotbilden här? Bilder från en kamera utan AA-filter torde inte kräva så mycket skärpning.
Svar från Makten 2011-10-22 09:03
Nä, jag tror inte det blir någon M9. Den har fortfarande samma brusiga sensor, fast större. Att lägga mycket på ett objektiv är en annan femma däremot. Nu måste jag dock sälja lite annat för att hålla finanserna i schack.

Ja, just den bilden blev överskärpt. Jag använder samma skript till alla bilder, men det funkar inte så bra till motiv med täta strukturer.
Glömde skriva - ja, du är dum i huvudet, men det är nog jag också - jag köpte en 300/2,8 VR som jag använde under några få månader, fast jag fick nästan lika mycket betalt för den begagnad som jag betalat i nypris (p.g.a. prishöjningar).
Svar från Makten 2011-10-22 09:05
Jag tänkte i de banorna också. Jag får säkert ut samma pris om jag säljer 28:an en annan gång. Priserna på Ebay är nästan lika höga som i butik, vilket inte var vad jag betalade.
de behövs inga försvar :) att använda dessa grejer är ju lycka, och snabbt fick du tag på 28an med!
Svar från Makten 2011-10-22 09:06
Det var nog rena turen att Alf läste bloggen. De dyker inte direkt upp ofta, dessa tingestar.
Härligt att se människor i dina bilder som omväxling! Det krävdes alltså en rejäl hög pengar, glas och metall för att ge liv åt en annan typ av motiv. :-) Grattis till nyförvärvet.
Svar från Makten 2011-10-22 09:08
Jag föredrar bilder utan liv:-) Den totala pengahögen för kamera och objektiv är inte värre än för en D700 med en bra 35:a förresten. Fast då snackar vi nypris jämfört med begagnat förstås:-S