Skymning över stan

Tog med stora stativet ikväll men behövde aldrig använda det. Fint som snus med bra bildstabilisering och ett objektiv som är så skarpt att det inte behöver bländas ner! :-)
Gluggen är dock så otymplig att jag efter varje gång jag använt den funderar starkt på att sälja. Fel brännvidd dessutom. 


GF 110/2 @ f/2 – ISO 100 – 1/6 sekund handhållet


En ljussvagare, mindre och lättare telezoom hade suttit fint, men nån sån finns inte till GFX-systemet. GF 100-200 är helt gigantiskt tyvärr. Kanske får forska lite i om det går att hitta nåt som funkar tillräckligt bra med adapter. 

Goafton!

Inlagt 2021-10-13 20:29 | Läst 496 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
GF 110/2 är en av mina favoriter för porträtt, men till allmän fotografering kör jag hellre med 80/1,7.
Svar från Makten 2021-10-13 21:23
För min del är även 80 för långt (har ett Mamiya 80/1,9), så jag väntar otåligt på GF 55/1,7. Fast det är väl två år bort eller nåt sånt. :-/

Så du har investerat i GFX alltså? :-) Jag är lite förvånad faktiskt att inte fler gör det med tanke på hur många som trots allt köper i stort sett lika dyra FF-kameror. Men de kanske vill ha nåt som är bra på "allt", förstås.
froderberg 2021-10-13 21:37
Jag har inte köpt någon GFX, men haft systemet för test under längre perioder. Själv kör jag två Eos R5 och väntar in en Eos R1. Snabb serietagning och avancerad autofokus är ett måste för mig i jobbet.
Svar från Makten 2021-10-14 09:03
Aha, det förstår jag. Antar att du använder nåt mindre för gatufotograferingen du pysslar med privat också?
froderberg 2021-10-14 09:46
Nä, Eos R5 är alldes utmärkt för gatufoto. Men jag sätter ibland på en mindre glugg med fast brännvidd stället för den stora 24-70/2,8-zoomen.
Att kunna fota utan stativ är frihet! :)
Appropå telezoom ska det funka fint att köra EF-optik med lite längre brännvidd på GFX-systemet med adapter. Jag vill rekommendera Canon EF 135/2 som är ett relativt smidigt objektiv med mycket bra skärpa.
Svar från Makten 2021-10-14 14:58
Precis! Haken är väl att förr eller senare är det så mörkt att man ändå måste ha stativ, och då måste man släpa runt på skiten ändå fram till dess. Men för fotografering fram till och strax efter skymning behövs det verkligen inte längre.

EF-optik kräver tyvärr en apdyr elektronisk adapter för att styra bländare och AF. 135 mm är en aning för kort om jag nu ska ha ett tele. Möjligen skulle det kunna vara vettigt om det verkligen är litet och lätt. Har ett OM 135/3,5 som täcker sensorn utan problem, men det är bara skarpt på ganska korta avstånd. Väger dock noll och får hänga med ibland.