Eller tvärtom, ibland.

Slakthusområdet viskade mitt namn

En helt vanlig fredageftermiddag, på spårvagnen mot hemmet efter en trevlig arbetsdag. Det var meningen att jag skulle åka direkt hem, handla lite svull på vägen och sen diska. Men i trakterna av Gullmarsplan vaknade den lille fotojävulen på höger axel till liv. Och tvingade mig att gå av. Vilken tur att jag hade ett stycke Zeiss 50/1,4 Planar med mig:-)


Vädret var lite lynnigt, och det kom några regnstänk. Men inte mer än så, så jag kunde i god ro strosa runt och fotografera.


Slakthusområdet är ett levande industriområde. Det far truckar och lastbilar överallt. Nya och gamla byggnationer blandas i en vacker mix, där det ålderdomliga ändå fått leva kvar ganska orört.
Skräpiga hörn och ruffiga lastkajar är mumma för mig. Planarn är lite för snäv för såna här miljöer, men man får göra det bästa av det man har. Här vid f/1,4...


Jag kan inte låta bli att häpna lite över hur bra objektivet är på långt håll, då det är genomuselt på nära håll. Helt omvänt mot de flesta andra ljusstarka normaler.

En packe med rör stod lydigt och väntade på att komma till användning.


Akta staketet! Mången lastbil har svängt lite för snävt här...


Globen ligger som en mogen champinjon där borta i soldiset.


----------------------------

Ni som följer bloggen kanske ser hur mjuka de här bilderna är jämfört med vad jag brukar publicera. Det beror på att objektivet ifråga inbjuder till en helt annan stil. Det är väldigt "äkta" i sin färg- och kontraståtergivning. Det skulle på något sätt kännas fel att dra på med färg och kontrast, när det ser så bra ut i ett neutralare utförande.

Jag säger det igen; jag kan verkligen inte rekommendera det här objektivet. De flesta lär bli besvikna över dess uselhet på korta avstånd. Själv är jag så nöjd att jag bara går omkring och myser:-) Men om du liksom jag gärna plåtar vidöppet och nedbländat på 2-3 meters avstånd och bortåt, så kommer du inte att kunna hitta något bättre.

Inlagt 2010-05-28 22:59 | Läst 4894 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
"Kommenterar inte så ofta, men följer intresserat dina fotopromenader."


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kommenterar inte så ofta, men följer intresserat dina fotopromenader.
Svar från Makten   2010-05-28 23:35
Hej Jan-Olof! Det går bra det:-) Ändå trevligt att få en kommentar av en ickekommentator;-) Trevlig helg!
Mys på.......
Jag följer med intresse utvecklingen.
Hälsar /Claes
Svar från Makten   2010-05-29 08:14
Det är bra; dig kan man lita på Claes! :-))
Det är ju intressant det här, när ett visst objektiv inbjuder till en ny fotostil, kanske till ett nytt förhållningssätt til bild och foto. Mitt eget enkla 35 mm Nikon-objektiv är suveränt på riktigt korta avstånd, vilket jag tycker känns lyxigt. Hur jag skulle känna för din Planarglugg är jag osäker på. Men Distagonen har du sålt mig på rejält.

När jag ser skinnfåtöljen och det gamla kylskåpet kommer jag att tänka på att länsstyrelsen hade en städpatrull på västkusten, med huvuduppgift att samla upp alla kyl- och frysar som flöt i land. Men nu har de visst inte råd med det längre. Så det är väl bara en tidsfråga innan stränderna är helt nedskräpade med gamla kylskåp. Vem som slänger dem i drickat är ett totalt mysterium för mig.
Svar från Makten   2010-05-29 08:17
Visst är det! Jag har förut blåst på rejält med färger för att få tryck i bilderna, men när jag köpte Distagonen så kändes det plötsligt helt fel. Det är som om Zeissobjektiven "släpper igenom" allt som motivet har vad gäller färg och toner, så man behöver liksom inte göra något för att försköna i efterhand. Emellertid är Planarn mycket mjukare i sin färg- och kontraståtergivning än Distagonen.

Folk som dumpar kylskåp i plurret kan inte ha mycket i huvudet. Men tyvärr är det ganska gott om sådana människor. Som inte har något i huvudet alltså:-/ Eller i alla fall inte använder det.
Trevlig bildserie med fåtöljen som ett extra plus i kanten.. Snyggt jobbat.
Svar från Makten   2010-05-29 08:18
Tack Andreas! Fast jag jobbade nog inte så mycket;-)
Det här var kul! Bilderna är både annorlunda mot hur dina bilder brukar vara och väldigt mycket din stil samtidigt. Bravo!

Tur att jag inte var med, jag hade mycket väl kunnat få för mig att släpa hem den där skabbiga fåtöljen :D
Svar från Makten   2010-05-31 16:17
Det som är annorlunda är nog att bilderna är mindre efterbehandlade:-) Eller i alla fall varsammare, utan överdrivna färger eller hög kontrast.
Det ligger nog något i det. Det känns en smula mer moget och dokumentärt. Inte för att jag har något emot omoget och odokumentärt ;)

Innehållskategorier

  • Intresse - Arkitektur
  • Intresse - Digital efterbehandling
  • Intresse - Konstfoto
  • Intresse - Landskap
  • Intresse - Mörkrum
  • Intresse - Nattbild
  • Intresse - Natur
  • Intresse - Produkter
  • Intresse - Svart-vitt
  • Intresse - Utrustning