Eller tvärtom, ibland.

Tusenkronorsobjektiv på tjugofemtusenkronorskamera är inga problem!

Sist jag skrev så lovade jag att idag öva lite med teleobjektiv, så det gjorde jag idag. Närmare bestämt med Nikon 75-150/3,5 Series-E. Detta objektiv släpptes på 80-talet som ett budgetalternativ till de dyrare Nikkor-objektiven. Byggkvaliteten är därmed ett uns enklare, men det är fan inte mycket som skiljer. Fast det är på den optiska sidan man har ordentlig anledning att undra vad de tänkte hos Nippon Kogaku Kogyo Kabushikigaisha ("Japan Optical Industries Corporation") när de gjorde detta objektiv. Det är nämligen hur bra som helst. Det sägs att det faktiskt blev lite pinsamt för Nikon när det framkom att detta billiga objektiv var minst lika bra som de dyra Nikkor-zoomarna.

Jag har haft två exemplar av 75-150, varav jag använde det första på DX med mycket trevliga resultat. Nu har jag ett till som funkar finfint på FX (dubbelt så stor sensor sett till ytan). Jag är inte den som rynkar på näsan åt billiga saker, men det gör säkert en del andra. Bara för att jag råkar ha en dyr kamera så finns i detta ingen som helst prestige. Och därför är jag glad att kunna presentera dagens bilder och kanske inspirera en och annan att prova detta extremt billiga guldkorn:-)

 --------------------------------------------------

Enär vädret var helt enormt bra så iklädde jag mig för första gången i år kortbyxor, och tog tvärbanan till Liljeholmen, där jag började gå mot - och sedan genom - Västberga industriområde. En ständig källa till inspiration. Ljuset var mycket hårt, så jag fick försöka göra det bästa av saken.

Full bländaröppning är inga problem. Kontrast och färgmättnad är nästan lika bra som med ett modernt objektiv. Det är bara hörnen som är lite murriga.


F/3,5 är helt okej. Tänk på att till exempel Canons hyllade 70-200/4 är mindre ljusstark.
Och så en bild som påminner väldigt mycket om en annan jag postade härom dagen. Gamla skyltar är mysigt:-)


Här har det dansats, och jag tror det dansas fortfarande faktiskt. Skylten förtäljer emellertid inte vad det är fråga om för slags dans. Men vacker är den. Skylten alltså!


Jag har skrivit någon gång att jag sällan fotograferar bilar. Jag har också blivit uppmärksammad på att det är fel. Jag gör ju det hela tiden! Fast jag tänker inte på det, eftersom det inte är bilen som sådan jag ser, utan bara de grafiska former den bildar. Nåväl, här är ännu en bil;-)


Vid G4S penningdepå, ni vet den där som blev helikopterrånad, så har man förstärkt säkerheten "en aning". Jag vill se den helikopter som kan landa i detta skatbo av taggtråd!


Jag knallade vidare och satte mig att vila fötterna på en för mig okänd idrottsplats i närheten av Telefonplan. En fotbollsmatch skulle just börja, och trots att jag är totalt ointresserad av fotboll satt jag och jäste i solen och kollade på matchen i en halvtimme. Det var rätt kul! Här en bild strax innan avspark.


Ingen större idé att försöka fånga någon action med ett manuellt objektiv, som dessutom är rätt så kort i sammanhanget. Så jag struntade i att ens försöka under matchen.
Jag knatade vidare helt planlöst och verkade av allt att döma ha hamnat nånstans i djupaste Hägersten. Inga bilder att dela därifrån, men jag måste säga att det är ett mycket trevligt område! Jag lät med flit bli att kolla kartan (finns i mobilen), och hamnade till slut i Axelsberg.


Jag knallade till Gröndal och tog spårvagnen hem. Jag tippar på att det blev ungefär 8 kilometer idag. En lätt solbränna har jag nog också åstadkommit:-)

Det var det! Alla bilder är tagna med budgetobjektivet. Nog för att det blir bättre med låt säga ett 70-200/2,8, men då kostar det femton gånger mer. Gluggen är en aning svårjobbad med sin kombinerade zoom- och fokusring, men när man vant sig funkar det bra. Skjuter man den fram och åter så ändrar man brännvidden, och vrider man på den så är det fokus som kontrolleras.

--------------------------

En sista grej! Jag skulle gärna ha lite feedback på om det är vettigt med såhär långa blogginlägg. Tröttnar man på att läsa? Orkar man ens läsa alls, eller tittar man bara på bilderna?

Inlagt 2010-05-15 20:33 | Läst 2267 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
En motfråga: Bloggar du för att du själv tycker det är kul eller för att göra någon speciell person glad? De som bara vill titta på bilderna och skiter i texten kan ju fortsätta att göra så medan de som gillar din text utan vidare läser igenom allt. Jag är periodare på det viset. Varannan gång läser jag hela texten, ibland skummar jag bara (det blir oftast de gångerna då du beger dig in på tekniska marker jag inte ens visste fanns eller för den delen vet om jag blir så mycket bättre fotograf av att bevista) men allt som oftast brukar du få ett antal kommentarer om både det ena och det andra så att det nog finns båda sidorna är ju rätt uppenbart.

Jag anser att din blogg ska ha den form du vill att den ska ha och det har den väl idag? Eftersom det är du som lägger ner energin och finner nöjet i dess nuvarande form vore det väl dumt att låta andras vilja bli styrkraften?

EDIT: Höras runt tolvtiden imorgon? Ska iväg och träna efter att jag vaknat till men en bit efter lunch, ca halv ett eller så, räknar jag med att vara klar för avfärd.
Svar från Makten   2010-05-15 20:56
Jag vet faktiskt inte riktigt varför jag bloggar. Nån slags uppvisning är det ju, hur man än vrider och vänder på det. Jag skulle kunna skriva tre gånger så mycket i varje inlägg, men då skulle nog ingen orka läsa, så i någon mån måste jag ju anpassa mig till läsarna;-)

Fast som du antyder så borde det bästa vara att man antingen kan bara kolla på bilderna eller både läsa och kolla, men någon vettig behållning i båda fallen. Lite blandad publik är ju trevligt!

Anledningen till att jag slänger ut frågan är för att jag då och då känner att det blir för mycket på en gång. Men om läsarna orkar med det så är det ju inga problem.

Tillägg: Yes, vi hörs kring lunch! Tror vi får sällskap av Frank och Niklas som är lite sugna på att kika på miljön:-)
Bara sju bilder! Jag har tio i mitt senaste blogginlägg ;-)
Jag läser allt, utom om olika objektivs egenskaper och förtjänster. Promenaden som sådan är oftast njutbar och intressant, bilderna likaså. Dans resp skyltbilden föll mig skönast på läppen. /Matti
Svar från Makten   2010-05-15 21:04
Man kanske ska begränsa sig till antingen eller alltså... Att blanda tekniskt jox med promenadbeskrivning kan jag tänka mig blir lite mycket på en gång:-)
När inlägget som här handlar om det de gör så är det intressant och ännu trevligare tillsammans med fina bilder som inte är en samling uppförstorade 100% snuttar.
Mvh/Gunte
Svar från Makten   2010-05-15 22:58
Trevligt att höra Gunte! Det är lite min tanke; att skippa det allra djupaste tekniksnacken men ändå dra lite bakgrund och samtidigt kombinera med bilder:-)
Jotack, 75-150/3,5 är ett objektiv som är kul att använda. Man blir glad varje gång man tar fram det och sätter det på kameran eftersom det ständigt överraskar positivt vad det gäller bildkvalitet. Fina färger med bra kontrast, relativt skarpt redan vidöppet och riktigt trevligt bokeh. Dessutom är detta förpackat i ett pyttelitet objektiv som går ner i fickan eller knappt tar någon plats i kameraväskan.

I mitt fall är det tillsammans med 105/2,5 det perfekta objektivet att ha med när packningen ska vara lätt men man ändå behöver något som är lite längre än 28 eller 50 millimeter.
Svar från Makten   2010-05-15 23:02
Det är ungefär så jag ser på det också. Men jag väljer det helst när jag vet att jag ska plåta nedbländat, eftersom 105/2,5 är ungefär lika bra vid f/2,5 som zoomen är vid f/3,5.
Roligast tycker jag att det är att använda det vid 75 mm och rejält nedbländat, typ till f/11. Då är det så skarpt som ett objektiv kan bli, och därtill får man den där lite jobbiga bildvinkeln som man måste försöka bemästra.
Jag har haft samma glugg alltsedan jag köpte den till min EM på tidigt åttiotal. EM:en är inte kvar, men gluggen använder jag idag då och då på D300. Idag har den ju nästan lite kultstatus.
PS. Jag köpte förresten en EM igen ifjol. :-)
Svar från Makten   2010-05-16 22:19
Kul! Jag körde mitt förra ex på D200, och jag minns att det var grymt trevligt på nära håll, för till exempel blommor:-) På FX är det lite mer "allround" tycker jag.
Det här upplägget med en längre text som är varvad med relevanta bilder fungerar alldeles utmärkt för min del.

Tack för tipset på objektivet, det är alldeles för sällan jag ens orkar titta efter äldre modeller..
Svar från Makten   2010-05-16 22:20
Vad fint, tack! Gamla objektiv ska man alltid kolla efter;-) Det finns så mycket bra som funkar utmärkt, om man vill spara lite pengar och få lite "känsla" dessutom.
Längden på blogginlägget stör mig inte det minsta!
Det är mycket trevligt att läsa om promenadens sträckning, ditt och datt om olika områden, och så förstås bilderna och allt det tekniska runt dem.
Jag ser inget jag vill att du ändrar på.

Jag är som vanligt imponerad av dina resultat och tror att en del av hemligheten sitter i D700ans utmärkta sensor samt efterbehanlingen (utan att förringa det viktiga i komponeringen och objektivvalet :))
Svar från Makten   2010-05-16 22:21
Då så, jag vet inte riktigt varför jag frågade;-) Mest för att det är kul att veta hur det uppfattas. Och uppenbarligen har jag fått en jädra massa kommentarer om just det, så...
Jag läser med stor behållning hela texten, Får samtidigt mycket teknisk info. om både det ena och det andra.

Gillar bilderna och miljörena skarpt. Att jag sen är en Brommabo som dig, och känner igen en hel del, gör ju saken ännu bättre.

Fotsätt i samma anda, röstar jag för !
Svar från Makten   2010-05-16 22:22
Tack Hasse! Ja, jag kör nog på med ganska långa blogginlägg även i fortsättningen. De flesta gör ju inte det, så varför inte sticka ut lite?
Hej!

75-150'an är ett av mina favoritobjektiv. Eller snarare var... Jag har "lärt" mig fotografera med en Nikon FA, 24mm 2,8 och 75-150, ner det begav sig så där en tio år sedan. Underbar optik!

Tyvärr tycker jag att den är för lång på ett DX-hus. Och på en D700 så tycker jag att optiken "nätthet" inte kommer till sin rätt. Men väldigt skarpt och gosig och snygg bokhé har den. =)

Kul att se bilder från den!

Jag läser din blogg för du tar snygga bilder och är ungefär lika Nikonnördig som jag. =) Läser hälften av gångerna, och hälften inte... typ. Men det är sällan jag läser texten i bloggarna när på FS över lag i och för sig. Tycker att de flesta skriver på ett sätt som inte är läsvänligt och snabbläst. Jag vill kunna ta inte en blogg snabbt, jag ögnar texten. Läser inte direkt texten i bloggar som jag läser akademiska texter. Jag läser texten om det går att ögna igenom den och samtidigt fatta budskapet. Att hacka upp texten i korta stycken med bilder i mellan är ett bra sätt. Jag läser bild och text ihop, först ser jag bilden för att få ett sammanhang och sen läser jag texten; bilden först med andra ord.

Texten i det här inlägget är lättläst och det går snabbt att ögna igenom och förstå.

/ Alex
Svar från Makten   2010-05-16 22:24
Jag tycker att den funkar på DX också, men för helt andra syften. Och visst är det lite meningslöst med ett lätt objektiv på en så tung kamera. Men när man bär den runt halsen i nån timme så är det nog rätt stor skillnad mot ett 70-200.

Tack för berömmet också! :-)
Du har ständigt invändningar mot ditt eget bloggskrivande :-) Det finns säkert folk som inte vill ha tex -- de kan ju titta i FS olika album. Nej, dina texter är underhållande och intressanta, så skriv på du! Du hade rent av kunnat ge lite uppgifter om var du hittade ovanstående motiv. Dansstället, existerar det fortfarande eller är det bara skylten kvar?

Så till rubriken: Det är inte tusenkronorsobjektivet som är ett problem, utan tjugufemtusenkronorskameran. I varje fall om man inte har någon :-)

Någon gång skulle du gå längs stränderna från Aspudden och utåt så långt du orkar. Där finns många intressanta och vackra platser.
Svar från Makten   2010-05-16 22:28
Det gäller att sålla lite! Om jag skulle berätta om varje bild OCH därtill dra nån slags historia, så blir det nog lite väl mycket;-) Dansstället tycks vara ett dansställe fortfarande! Det satt i alla fall nån lapp bredvid ingången som såg relativt ny ut, om danskurser.

Att tjugofemtusen är mycket för en kamera är det inget snack om, men jag vill verkligen poängtera att det inte behövs dyra objektiv. Det är många som tycks tro att det är ett måste, och att de därför väljer en dyr APS-C-kamera med dyra objektiv istället. Jag säger inte att det är fel, men jag tror att många av dessa köpare skulle bli gladare av att lägga mer av pengarna på kamerahuset istället.

Jag har gått från Fittja till Vinterviken några gånger, och det finns en del fint där! Men mest brukar jag cykla där, då det är en bit av en fyramilarunda jag har som standardtur. Ut på Ekerö och sen över med färjan, och sen hem via Aspudden.

Innehållskategorier

  • Intresse - Arkitektur
  • Intresse - Digital efterbehandling
  • Intresse - Konstfoto
  • Intresse - Landskap
  • Intresse - Mörkrum
  • Intresse - Nattbild
  • Intresse - Natur
  • Intresse - Produkter
  • Intresse - Svart-vitt
  • Intresse - Utrustning