Ljus är allt.

Stigen tillbaka till ett intresse för fotografi och film

Konstiga intressen?

Jag har under många års tid löptränat i skog och mark. Sedan några år tillbaka har jag också försökt att dokumentera delar av min löpning på film. GoPro införskaffades, placerades på huvudet och katastrofen var ett faktum. Tillbaka till tankesmedjan förstod jag att en teleskopstav kanske var lösningen, långt innan begreppet "selfie-pinne" var NE-kandidat. Jag filmade med GoPro ett par år innan jag tröttnade. Med övergången till M43 kom dock lusten tillbaka. GH3an filmade utmärkt. Den var dock lite tung att använda som jag föredrar så efter obligatorisk Baltazar-process hamnade jag här:

Kameran är Panasonics lilla Lumix GM1 med en ynka vikt på 204 gram torr! Till skillnad från GH3ans fina .mov filer får jag hålla mig tillgodo med AVCHD. Det gick bra förr i tiden då jag filmade med Panasonics 3CCD-kamera AG-HMC151, men man blir bekväm rätt fort. Samtidigt, jämfört med materialet jag får ur GoProns pyttesensor känns det dynamiska omfånget i AVCHD från M43 som en dröm. Dessutom påstår många att sensorn i GM1 är vassare än de flesta andra kameror i segmentet. Kameran ha dessutom manuellt videoläge, några programmerbara knappar men det mesta måste skötas via touchskärmen. AF jobbar faktiskt skapligt med bra gluggar och är förvånansvärt användbart. Men när jag springer är det vidvinkel som gäller. Det är lite av ett problem på M43. 

Panasonics lilla fina 14/2.5 är både snabb, skarp och lätt. 14mm ger dock ca: 28mm jämför med FF och det är inte riktigt vad jag vill ha. Funderade länge kring olika alternativ som Samyangs 7,5a (vill ha AF även om det ofta inte behövs), Panasonics 8a (dyr, tung) och Olympus 12/2.0. Men det slutade med att jag valde att testa Panasonics DMW-GWC1 x0.79 vilket ger ca 11mm från 14/2.5. Vikten på hela ekipaget hamnade på ca: 328g. Inte illa för en M43 med 1080p25. Som bonus funkar vidvinkeln utmärkt på Panaleica 15/1.7..

Detta kör jag då på en så kallad Selfie-pinne på mina eskapader i naturen. Vad gör jag då? Ja orkar någon kolla så är det ungefär sånt här...

Postat 2015-03-13 10:34 | Läst 1058 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet.

Alltså, det är riktigt roligt med film. M4/3 är dessutom ett väldigt tillåtande system. Inbyggt ljud är dock inte så himla roligt. Därför funderar jag för tillfället vad man kan göra på en rätt begränsad budget.

När jag filmade mycket med videokameror, sist AG HMC151, körde jag ofta med Röde NTG-1, dels för att den var rätt billig men också för att den gav ett helt OK ljud matad från kameran. En shotgun på en DSLR är en helt annan historia. Jag har testat en gammal Röde videomic utan att känna mig särskilt övertygad. Därför blev jag så klart sugen på att få igång NTG-1an på min gamla GH3. För det första finns ingen fantommatning. Någon slags upphängning för att minska kameraljud finns så klart inte heller. Jag skaffade då en liten pryl som heter iRig Pre. Det är en liten manick som är till för att fantommata mickar till iOS-prylar. Med lite enkelt DIY-arbete funkar den som fantommatare till en kamera också. Upphängningen är från en slaktad Röde Videomic och iRigen skruvade jag helt enkelt på den också. Dessutom finns en liten ratt där jag kan justera utsignalen från iRigen. Det är annars vanligt att kameran tycker den får för tok för stark signal från externa micar. 

Jag tycker att detta ger ett helt OK ljud rakt in i GH3an. Riktigt mycket bättre än Röde Videomic i alla fall. Märkbart bättre än en Zoom H1 också. Nästa steg blir väl en Zoom H5. Kan ändå behöva ett enkelt, robust och lätt kit till GH4an. Jag vill ju känna mig både hård och lätt på foten.. 

För tillfället kör jag riggen med en VF-4 LCD viewfinder som ger en riktigt trevlig sökarbild från LCDn. Inga problem att spika fokusen trots avsaknad av peaking i GH3an. Letar dock efter en bra extern skärm som är både lätt, billig, robust och har en upplösning på 1280x800 (med peaking, false color osv). Gärna 5.6". Armen kan lätt behöva bytas mot nått mer funktionellt. Antar att fortsättning följer. Ljuden är i alla fall enkelt att övervaka i Sennheisers HD-25or.. 

Om någon undrar vad kameran står på så är det Barely Rig från Hondo Garage uppdaterad med carbon rods, dvs världens lättaste rig.. 

Postat 2015-03-09 13:11 | Läst 1024 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

In med nått skit i förgrunden..

Jag har aldrig ägt ett macroobjektiv tidigare. Extrema närbilder har helt enkelt inte intresserat mig. När jag blev med Micro Four Thirds ville jag ändå ha en 45:a för att motsvara ca:85 på FF. Olympus lilla 45/1.8 byttes snabbt ut mot PL45/2.8, främst för skillnaden i färg, kontrast och teckning. Vips var jag med Macro.

Pana GM1, PL45/2.8, f/2,8, 1/800s, ISO 200

För mig handlar fotografering framförallt om ljus och lager. Lager som i förgrund, objekt och bakgrund. Det handlar mycket mindre om saker som skärpa, kantskärpa och CA. Jag gillar verkligen att se ut förgrund och bakgrund tecknar si och hur färgerna visar sig i olika ljus. Bilden ovan är någon sorts jättevädd, en i förgrunden, en som objekt och en i bakgrunden. Resten av jobbet gör motljuset. 

PL45/2.8 är en riktigt bra porträttglugg, skarp redan i full öppning. Men samtidigt har den så fin färgåtergivning, precis som lillebror PL25/1.4. 

För många år sedan sade en vän och fotograf en sak till mig: En bra bild handlar egentligen om en sak, in med nått skit i förgrunden..

För mig handlar macro, precis som all annan fotografering om ljus och lager. Utan vacker för och bakgrund har du bara ett isolerat objekt. Det är i regel rätt tråkigt för ögat. 

Tanken är att i längden lägga vantarna på ett PL42.5/1.2 Nocticron, men innan jag gör det (om nu någonsin ekonomin tillåter) kommer jag inte kunna låta bli att fortsätta använda PL45/2.8 till vad gluggen är skapad för, Macro..

Postat 2014-09-03 10:47 | Läst 1319 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fetischism

GH3, PL15/1.7 f/1.8, 1/60s, ISO400 

Ibland undrar jag om det är fotografering eller prylar jag är intresserad av. Med tanke på mina andra intressen så ser det ut som om det lutar åt det tidigare.. 

Jag håller sakta på at hitta tillbaka till fotografering. Samtidigt vill jag känna mig nöjd. Jag har för lite tid för att kompromissa, testa mig fram. Jag vill att det ska kännas rätt från början. I över 10 års tid har jag tjatat om kameraväska. Min gamla är en sliten LowePro Magnum AW där en full Nikon-utrustning gick i. Nu har jag istället investerat i en gammal dröm, en Billingham Hadley Small. Den är verkligen SÅ tjusig. GM1an har sällskap av PL15/1.7, PL25/1.4 och PL45/2.8. PL42,5/1.2 Nocticron hägrar men prislappen är rätt saftig. Stativet är ett gammalt Gitzo Gilux Tatalux i mint. 35cm hopfällt och ca: 1,6 kg. 

Jag kan inte låta bli att vara så här. På något sätt är omsorgen för detaljer det jag går igång på. Detaljer är också det som fått mig att byta all optik till Panasonics Leicamärkta gluggar. Jag tycker helt enkelt att det finns en tilltalande karaktär i de där glasen. Färgton och Bokeh är underbar. Olympus går åt det mer kliniska uttrycket. Det fixar iof Olympus med sin utmärkta JPEG-motor. Men jag skjuter i Raw och fortsätter pula i Camera Raw. 

Tack för ordet!

Postat 2014-08-25 15:40 | Läst 1292 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Vardagsfotografi

Pana GX1, Oly 45/1.8, f/2,8, 1/200s, ISO 160

Min förra favoritcombo D300s & 300/2.8 VR vägde närmare 4kg. Mina nya kamrater Panasonic GM1 & PL 15/1.7 Summilux väger 319g! Dom är med nästan överallt. Det är roligt med foto igen!

Postat 2014-08-20 10:37 | Läst 991 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa