Ljus är allt.

Stigen tillbaka till ett intresse för fotografi och film

In med nått skit i förgrunden..

Jag har aldrig ägt ett macroobjektiv tidigare. Extrema närbilder har helt enkelt inte intresserat mig. När jag blev med Micro Four Thirds ville jag ändå ha en 45:a för att motsvara ca:85 på FF. Olympus lilla 45/1.8 byttes snabbt ut mot PL45/2.8, främst för skillnaden i färg, kontrast och teckning. Vips var jag med Macro.

Pana GM1, PL45/2.8, f/2,8, 1/800s, ISO 200

För mig handlar fotografering framförallt om ljus och lager. Lager som i förgrund, objekt och bakgrund. Det handlar mycket mindre om saker som skärpa, kantskärpa och CA. Jag gillar verkligen att se ut förgrund och bakgrund tecknar si och hur färgerna visar sig i olika ljus. Bilden ovan är någon sorts jättevädd, en i förgrunden, en som objekt och en i bakgrunden. Resten av jobbet gör motljuset. 

PL45/2.8 är en riktigt bra porträttglugg, skarp redan i full öppning. Men samtidigt har den så fin färgåtergivning, precis som lillebror PL25/1.4. 

För många år sedan sade en vän och fotograf en sak till mig: En bra bild handlar egentligen om en sak, in med nått skit i förgrunden..

För mig handlar macro, precis som all annan fotografering om ljus och lager. Utan vacker för och bakgrund har du bara ett isolerat objekt. Det är i regel rätt tråkigt för ögat. 

Tanken är att i längden lägga vantarna på ett PL42.5/1.2 Nocticron, men innan jag gör det (om nu någonsin ekonomin tillåter) kommer jag inte kunna låta bli att fortsätta använda PL45/2.8 till vad gluggen är skapad för, Macro..

Postat 2014-09-03 10:47 | Läst 1312 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera