Ljus är allt.

Stigen tillbaka till ett intresse för fotografi och film

Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet.

Alltså, det är riktigt roligt med film. M4/3 är dessutom ett väldigt tillåtande system. Inbyggt ljud är dock inte så himla roligt. Därför funderar jag för tillfället vad man kan göra på en rätt begränsad budget.

När jag filmade mycket med videokameror, sist AG HMC151, körde jag ofta med Röde NTG-1, dels för att den var rätt billig men också för att den gav ett helt OK ljud matad från kameran. En shotgun på en DSLR är en helt annan historia. Jag har testat en gammal Röde videomic utan att känna mig särskilt övertygad. Därför blev jag så klart sugen på att få igång NTG-1an på min gamla GH3. För det första finns ingen fantommatning. Någon slags upphängning för att minska kameraljud finns så klart inte heller. Jag skaffade då en liten pryl som heter iRig Pre. Det är en liten manick som är till för att fantommata mickar till iOS-prylar. Med lite enkelt DIY-arbete funkar den som fantommatare till en kamera också. Upphängningen är från en slaktad Röde Videomic och iRigen skruvade jag helt enkelt på den också. Dessutom finns en liten ratt där jag kan justera utsignalen från iRigen. Det är annars vanligt att kameran tycker den får för tok för stark signal från externa micar. 

Jag tycker att detta ger ett helt OK ljud rakt in i GH3an. Riktigt mycket bättre än Röde Videomic i alla fall. Märkbart bättre än en Zoom H1 också. Nästa steg blir väl en Zoom H5. Kan ändå behöva ett enkelt, robust och lätt kit till GH4an. Jag vill ju känna mig både hård och lätt på foten.. 

För tillfället kör jag riggen med en VF-4 LCD viewfinder som ger en riktigt trevlig sökarbild från LCDn. Inga problem att spika fokusen trots avsaknad av peaking i GH3an. Letar dock efter en bra extern skärm som är både lätt, billig, robust och har en upplösning på 1280x800 (med peaking, false color osv). Gärna 5.6". Armen kan lätt behöva bytas mot nått mer funktionellt. Antar att fortsättning följer. Ljuden är i alla fall enkelt att övervaka i Sennheisers HD-25or.. 

Om någon undrar vad kameran står på så är det Barely Rig från Hondo Garage uppdaterad med carbon rods, dvs världens lättaste rig.. 

Postat 2015-03-09 13:11 | Läst 1017 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera