Förändra ett fotografi till en fotografisk bild.

 

Det finns nog lika många åsikter om huruvida mycket man bör förändra/manipulera ett fotografi som det finns fotografer. Och min åsikt är den att var och en gör som han/hon vill. Däremot tycker jag att det kan vara viktigt att det framgår om ett fotografi är manipulerat på något vis. De flesta anser nog att det är frågan om manipulation om förändringarna är mer än vad som kan göras i ett traditionellt mörkrum. Det som jag tycker är svårast är vad man ska kalla ett manipulerat fotografi, vad jag vet så finns det ingen vedertagen benämning.  Fotografisk bild tycker jag låter trevlig och passande.

Två bilder har blivit offer av mig i PS och bearbetas/manipulerats. Började med att konvertera till svartvitt. När det var klart så var jag inte nöjd med beskärning och komposition, naturligtvis är det bästa att komponera och beskära så mycket som möjligt när man tar bilden. Men nu blev bilderna som de blev och jag försökte ändra dem så som jag ville ha dem.

Här första bilden som den såg ut när jag tog den.

 

Och här är slutresultatet.

 

Den andra bilden som den såg ut när jag tog den.

 

Och här är slutresultatet. Den här bilden bråkade jag med rejält.

 

Tar gärna emot åsikter, blev det sämre eller bättre?

Inlagt 2009-08-26 21:08 | Läst 1476 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag gillar S/V och tar själv mycket sv men jag gillar nog dina färgbilder bäst.Varför vet jag inte.Men jag tror det beror på att jag gillar just tegel.Alla tegelbyggnader jag tar på tar jag i färg./Kenneth
Svar från Jan Jältorp   2009-08-27 15:45
Tack Kenneth, tegel är väldigt vackert så jag fårstår dig. Är själv väldigt förtjust i gamla industribyggnader i gammalt tegel som vi har en hel del av i Eskilstuna. Ska försöka få till lite sådana bilder nu i höst när ljuset är lågt och har en sådan härlig färgtemperatur så det blir nog både färg och svartvitt.

Janne
Tycker den första gör sig riktigt bra i färg, blir en dynamik mellan teglet och stentrappan som jag gillar. Den nedre ser väldigt fin ut i svv, det dunkla ljuset i trappan gör att blicken sugs in.
Svar från Jan Jältorp   2009-08-27 16:00
Tack Monica. Din och de övriga kommentarerna har verkligen varit givande för mig. Jag har nyligen gått med i intressegruppen Svartvitt och börjat konvertera bilder till svartvitt. Man ska nog tänka sig för mer om vilka bilder som ska vara i färg eller svartvitt. Roligt att du gillar det dunkla ljuset och att du tycker att blicken sugs in i den nedre svartvita, det var det som jag själv var mest nöjd med i den bilden.

Janne
Tycker, precis som Kenneth och Monica, att den första bilden är bättre i färg. Den finns en slags katedral resning som jag gillar och som förstärks av färgerna. Det är också enklare att som betraktare börja gå uppför trappan med blicken då de nedersta trappstegen syns. Den svartvita verkar dessutom lite överskärpt vilket gör att små vita korn stör bilden.
Känns säkert lite trist att höra när du ägnat så mycket tid åt att ändra i PS.
Men i den andra bilden har det lyckats så mycket bättre. Finns ett fint sug in genom porten och ett vackert dunkel i trappan. Tycker kanske att partiet till vänster om porten är lite omotiverat när porten beskurits radikalt till höger - tar uppmärksamhet från trappan tycker jag. Det gör möjligen även den svarta fogen ovanför lampan. Annars väldigt fina toner i bilden!
Svar från Jan Jältorp   2009-08-27 16:59
Tack Mats. Som jag nämnde i svaret till Monica så har alla 3 inläggen varit väldigt givande för mig. Extra glad är jag över din beskrivning av hur du upplever den första bilden i färg, att få ta del av hur någon beskriver och upplever en bild är det bästa jag vet. Dessutom är det mycket lärorikt.
Den svartvita varianten ville jag försöka få lite grafisk stil på. Och du har rätt, jag har nog dragit för mycket i spakarna i PS. Det krävs nog stor försiktighet när man ska skärpa upp en bild eller gör andra förändringar.
För det mesta undviker jag att ändra bilderna i PS mer än beskärning och små justeringar, det slutar oftast med att de blir sämre så jag upplever det inte så trist eftersom de här bilderna var ett litet undantag:-)

Även glad över ditt gillande och att du beskriver hur du ser på den andra svartvita bilden. Jag var väldigt osäker på hur jag skulle beskära den här bilden och det slutade med att jag tog bort en del till höger för jag trodde bilden skulle kännas för centrerad. Men trappen och tegelväggen kanske motverkar att bilden känns för centrerad. Jag ska prova din ide, det kan nog fungera bättre. Känns bra att jag lyckade hålla igen när jag drog i spakarna i PS och att tonerna blev bra. Jag har märkt att jag är mycket mer vårdslös när jag ska justera en svartvit bild än vad jag är med färgbilder. Kanske har jag tittat för mycket på alla bilder som ska ge en känsla av att vara analoga tagna med tri-x film:-)

Janne
På den analoga tiden när jag tog dia o S/V så lämnade jag den ena kameran hemma,för att helt ägna mig åt färg eller S/V.Nu har jag en Ricko CX1 som kan visa bilden i S/V direkt på skärmen.När jag riktar kameran mot motivet ser jag om blir bra.Här kan jag ta fyrkantiga bilder också.Gillar ofta fyrkantit./Kenneth
Svar från Jan Jältorp   2009-08-29 22:24
Ett bra sätt tycker jag att begränsa fotoutrustningen när man är ute och fotar. Eftersom jag tar de flesta bilderna hemma i Eskilstuna kan det ibland vara svårt att finna nya motiv. Ibland lämnar jag 28-135 objektivet hemma och använder bara fast optik, 50mm 1.4 och man tvingas söka motiv på ett annat sätt. Panasonic LX3:an har jag alltid med mig och den kan också visa s/v på skärmen och jag uppskattar också den möjligheten.

Janne