Har varit svårt att få skärpan där jag vill med mitt senaste objektiv

I våras köpte jag ett Sigma 17-70/2,8-4,0 DC Macro OS HS för att ersätta kitobjektivet. Allt för ofta tyckte jag att skärpan inte hamnade där den borde hamna, försökte vara noggrannare vid fokusering men problemet kvarstod. Idag undersökte jag objektivet närmare. Laddade hem en guide om hur man gör för att kontrollera hur objektivet fokuserar som dessutom innehöll ett testblad som jag skrev ut. Använde stativ och en dagsljuslampa och såg till att objektivet hade en vinkel på 45 grader i förhållande till testbladet.

Det visade sig att det frontfokuserar en hel del. Använde mig av f/4 och brännvidd 63 mm

 


Provade även kitobjektivet Canon EF-S 18-55/3,5-5,6 IS och det visade sig fokusera riktigt bra. Har dessutom aldrig upplevt att det fokuserar fel. Använde bländare f/5.6 och 55 mm

 


Sedan provade jag att ställa upp fyra batterier i en liten diagonal och nu visade sig det verkligen hur illa objektivet fokuserar. Den röda pricken anger var jag placerade skärpan. Skärpan hamnade på batteriet bredvid...Inte undra på att jag upplevt problem med skärpan.

 


Nu ska man kanske inte jämföra fast objektiv och en zoom men gjorde det i alla fall. Provade mitt Canon EF 50mm f/1.4 USM och det blev mycket bra resultat Använde bländare f/4. Det lägger fokus lite längre fram men det ställer inte till några problem, nästan en fördel tror jag. Förstår att många förordar fasta objektiv när man vill ha maximal skärpa i bilderna.

 


Testade även med bländare f/6.2 och nu blev det riktigt skarpt. Nästan så att man funderar på att börja med fasta objektiv.

Nu är det här kanske ingen professionell test men jag tror den är tillräcklig för att begära åtgärd via reklamation/garanti. Faktisk förvånad att ett objektiv som fokuserar så pass mycket fel får lämna fabriken men det kanske är vanligare än vad man tror.

Ha det gott och hoppas att ni inte har problem med felfokuserande objektiv.

 

  

Inlagt 2010-07-28 00:07 | Läst 2047 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
"Intressant. Nu får man inspiration att testa sina egna objektiv. MVH Gregor"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant. Nu får man inspiration att testa sina egna objektiv.
MVH Gregor
Testarket är bra för fokustester. Tätt ställda batterier lite sämre då fokuspunkten är så pass bred, eller hög, att den täcker fler batterier, säkert de tre främre i ditt fall och då låser fokus på det främsta. Det är även viktigt att testa så att fokus hamnar rätt vid största bländaröppning för det är där ett ljusstarkt objektiv oxå ska prestera bra eftersom man betalar för ljusstyrkan.
Canons "Moraklocka" EF 50/1,4 USM är ett lynnigt objektiv som p.g.a. sin för grovt kuggade kuggkrans kan bomma litet ibland, speciellt på stora bländaröppningar.
/Leif
Svar från Jan Jältorp   2010-07-28 14:54
Jag har tagit lite flera bilder för att vara säker innan jag skickar in objektivet och är helt säker på att fokus ligger fel. Testarket är bra men resultatet av bilden är det viktigaste tycker jag.

Det stämmer det du säger om "Moraklockan" men det är ett objektiv jag är ganska nöjd med även om fokusen kan jaga och rassla ibland. Vill man ha den bättre varianten så får man lägga 10 000 sek till...

Tack Leif.
Jag har ingen egen erfarenhet av Sigmas objektiv men att döma av allt man läst så är det vanligt att de fokuserar fel. Ingen tröst men du är i alla fall inte ensam. /FW
Som tidigare nämnt i kommentar, så blir man ju nyfiken på sina egna objektiv. Var ifrån kan man hämta hem ett sådant test?

Bra att du har ett relativt nytt objektiv som fortfarande ryms inom garantitiden.

Mvh, Rei
Svar från Jan Jältorp   2010-07-28 14:48
Jag har aldrig tidigare testat mina objektiv, tycker inte jag haft anledning till det då jag inte upplevt några problem men efter alla bilder som skärpan hamnat fel med det här objektivet så kände jag mig tvungen att försöka testa det. Känns skönt att det är garanti kvar, hoppas bara att de åtgärdar problemet utan krångel men felfokuseringen är så pass uppenbar så jag tror inte det blir några problem.

Här är länken:
http://www.dphotojournal.com/download-free-focus-test-chart/

Hoppas att dina objektiv fokuserar som de ska, har man inte märkt något på bilderna så ska man nog inte ta testen så allvarligt, huvudsaken är att man är nöjd med bilderna tycker jag.
Tack för länken. Och jag hoppas garantiärendet sker smidigt. Ja, det bör inte vara något krångel då det är så uppenbart som i ditt fall. Jag har aldrig upplevt fokusproblem med något objektiv jag ägt eller äger. Men kanske har jag missat det och inte sett det helt enkelt, men jag ska testa. Och jag håller med dig om att ifall man inte märkt något, då är det husfrid. :-)

Mvh, Rei