© jens christian

Tankar och funderingar fångade genom diverse objektiv...

På mage i Vattenriket! med risk för att bli blöt....

Jag hann precis stänga av larmet på klockan efter första pipet! Vill ju inte väcka hela huset när klockan är 04.30! det visade sig att jag hade spenderat hela natten i soffan.... ja jo... inget nytt :) Jag hade funderingar på att sticka till dammen som ligger några minuter i väg men sist va det lite segt där så jag bestämde mig för att kolla till Rödspovarnas rike där jag så många gånger tidigare har legat och njutit av soluppgången, SMHI hade lovat en fantastisk morgon och det stämde! man kunde ana lätt dimma över vattnet! Perfa :)

Väl på plats så visade det sig att vattnet hade stigit några decimeter så jag fick lägga mig helt enkelt så nära som det gick, och precis bredvid åkanten (som har sina risker), där va lite tuvor som jag kunde använda som armstöd och jag låg som en kung på min luftmadrass, som kilad mellan tuvorna. Jag va ute i god tid så jag kunde i lugn och ro njuta av alla ljud runt omkring, testade vinkeln och insåg snabbt att jag va tvungen att flytta mig lite... en grästuva störde sikten lite!! men packningen är minimal och det va bara att hiva av sig camonätet och dra fram underlaget och lägga sig igen... inte lite perfekt underlag men det fick duga! Jag hann precis få på mig nätet igen när jag hörde hur några Rödbenor kom farande genom den mörka himlen! oj då... detta bådar gott :) Ljuset började komma och det for Gäss, Rödbenor, Rödspovar och Storspor i luften.... ljuv musik vid den tiden under de förhållande. En Storspov slog sig ner på andra sidan ån, jag väntade på att han skulle börja vandra lite... hade då fått en grym bakgrundssiluett, men han stod bara där så det fick bli bra ändå, med de centrala delarna av  Kristianstad i bakgrunden.

En ståtlig och vacker fågel! Han stod där länge och lockade....

En flock lärkor underhöll mig en stund när de landade i gräset, till slut kom en ut från det lite högre gräset som bildade en mur snett framför mig, så jag fick läge att fånga den med morgondaggen vackert gnistrande.

Men det va Gässen som stod för de flesta bilderna denna morgonen, de kom i flockar simmandes, med och utan ungar i släptåg, här har vi 3 "ungkarlar" som visade upp sig i den värmande morgonsolen.

... ungarna kämpade tappert att hänga på sina föräldrar... det kom ungar i olika "åldrar"... det är helt klart underhållande att ligga och titta på hur de vallar dem runt i ån och upp på land och sedan ner igen i vattnet.

... att ligga på magen under ett camonät gör ju att man får de där härliga låga vinklarna... och känslan av att man är osynlig och får ta del av naturen på detta viset, bomull för själen!

... men det är också förenat med en viss risk att bli extra blöt när man ligger på magen och alldeles bredvid vattnet! Tankarna snurrar runt... vilken sida ska de välja att köra på? ska man försöka fånga deras uppmärksamhet?... med några centimeter så klarade jag mig från att från svallvågorna och det verkade som att de inte såg mig! Jag vet inte för det är ju inte helt enkelt att vrida runt och kolla :) men detta fick avsluta mig morgonrunda på magen någonstans i vattenriket runt Kristianstad.

På återseende! 

Postat 2014-04-20 19:56 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Äntligen en naturupplevelse!!

Ja, äntligen, jag har längtat så men inte haft tid eller möjlighet, först va det Eurovision och lite sjukdom... sen kom Sweden rock festival! inget av det va tråkigt på något sätt!... men en å annan naturupplevelse vill/måste man ha varje vecka :) rocken va väl det närmaste ;)

Nåväl.... vaknade en kvart innan kl ringde av att en främmande katt rumlade runt med en av våra, men 02.30 eller 02.45... spelar ju ingen roll vid den tiden ;) ... hängde på ryggan med kamera och groundpod.. satte mig på cykeln och drog iväg... ja ni läste rätt på cykeln .... 4 min cykelväg i lugn takt har de gräv en lång slingrig damm... som jag tittat på hela våren... nu blev det av.... varmt i luften.... anade lite ljusning i luften... och helt vindstilla! Hur lyxigt kommer inte detta att vara att ha det så nära ... och där rinner en bäck vid sidan om med massor av vass... mycket spår av rådjur m.m. ja... så ja tror att allt kan hända där ... På plats la ja ut liggunderlaget och monterade kameran med 300mm+konverter på min egentillverkade groundpod.... en liten udde i dammen va mitt mål... det va där ute på spetsen jag vill ha dem... lite ånga från vattnet så skulle allt bli perfekt ;) såklart kom den första fågeln bakom mig ;)

men den stegade snällt förbi mig på knappt en meters avstånd.... ivrigt letandes i vattnet i efter godsaker.... en Grönbena skulle jag vilja ha det till.... men dessa benor... inte helt enkelt ;)

.... den vandrade några gånger farm och tillbaka bredvid mig... plötsligt fick den beök av en annan... och de båda for ut på udden.... men då hade solen kommit upp och dimmslöjorna va bort.... 

En hel del flygfä var det i den stilla luften.... inte så mycket mygg som jag trodde det skulle va... 

Gulärlorna är helt underbart nyfikna.... de måste liksom bara ta sig en närmare till... man kan nästan  se dem tänka... den lövhögen låg inte där igår!!...

... med lite kaxig... nyfiken blick kollar den in en ... för att sedan fara iväg igen.... 

Jag tror detta lilla vattenhål kan ge många fantastiska möten och upplevelser helt klart!... alla förutsättningar för det.... En hare kom trevandes fram ganska tidigt.... vid första anblicken fick mig att tänka på en kompis bild på en hare som hade fått slita ögon hålade av förmodligen hagel... denna hade bara ett hål ... men ganska kul å se det :)

.... tack för att du tog dig tid å läsa min tidiga morgonhistoria... nu har man fått i sig lite frukost och sitter med en kopp kaffe och planerar dagens upplägg av dagen....

Postat 2013-06-18 09:44 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

På mage med jens christian

Oj vilken seg vår det varit... 3 blanka mornar vid "vadar"stället, jobbigt, tröttsamt och oroväckande! Vattnet är extremt lågt och det sägs att det beror mycket på det att Vadarna inte vill komma! En så lång vinter med så mycket snö... och sen uteblir vattenmassorn?!... skumt.... men men... bara å gilla läget och invänta bättre tider! Dagens tur va premiär för min egensvetsade kamerakälke, har väl kikat lite på originalet, men det va min första svetsgrej... 

... svårare än vad jag först trodde.... men till slut så slutade den trilla isär...

... och kunde bära både kamera och Benro huvudet :) 

Morgonen började med att Tofsvipa kom på besök ... 

... kollade in läget.... pga av det låga vattenståndet så har det dykt upp ett nytt problem, när de är längst bort så försvinner de ner i en svacka som vanligtvis inte finns där... hmmm.... 

... den satte kurs mot de 2 stenarna som inte heller brukar synas... men de är klart ett trevligt inslag :)

... det va morgontvätten som skulle göras.... vilket är väldigt trevligt å titta på.... vattnet stänker och de dyker å har sig.... 

.... när den va klar tog den ett skutt upp ur vattnet... och drog iväg :)

... Rödbenorna höll sig på avstånd... tråkigt nog ..... men de är där :)

.... när jag hade bestämt mig för att bryta för denna gången så stod där en Rödspov bakom mig.... lätt och smidigt snurrade jag runt (not)... och hoppades bara att han tyckte jag verkade märklig och stod stilla.... och det gjorde han.... 7 bilder blev det.... kändes bra att se den!.... de har minskat drastiskt i Vattenriket! 

... Gulärlorna började flyga omkring när jag gick mot bilen.... trevligt gult inslag tycker jag .... nästa gång kanske de vill va modeller till mig :)

... ett gäng Lövsångare passerade jag också på vägen till bilen....

Så jag får väl ge denna morgonen ett klart godkänt!.... Kälken gjorde ett kanonjobb... stabil och lätt att hantera :)

Postat 2013-04-24 12:35 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Sweden rock festival 2012... på 2 ben :)

Så ja nu va 2 dagar avklarade i detta dunkande hårdrockstempo..... grymt många bra band och lika många härliga och roliga människor... detta är ett måste för alla att någon gång besöka!

Ska ju tillägga att jag har lånat en D4 med 70-200vr2...... det är PORR!!!! ja ni som förstår vet vad jag menar...

... aggressiva och gryma Entombed i en mörk och rökig scen ;)

... Fear factory va en ny upplevelse... njaaa.... men helt ok att plåta :)

... vill man inte lyssna på musik så kan man alltid roa sig med annat :)

... ja så har vi Jägermeister i mängder.....

.... 2 tungviktare... Ronny Svensson och Anders Tegner.... kul killar...

.... hjälmtvång på vissa :)

..... SAAAAAAAABAAAATOOOOOON... fy fan vilket band... underbara !!!!

... å här har vi "gamarna".... :) 

detta va lite från onsdagen.... nu kommer lite från gårdagen....

..... gäller inte å va blyg!

.... gott va ;)

Mastodont.....  på stora scenen.....

.... hårt hårt och ännu hårdare Sepultura ....

Sebastian Bach!!!!!!...... satan vilken fart på scenen..... en dröm som fotograf.... han bjöd på allt!

..... helt klart kungen under fredagen....

SOOOOUNDGARDEN.... kvällens sista band.... 

.... lite stämningsfullt....

..... gött å testa D4 med nya 70-200 ... den levererar!!! så in i hel*ete....

..... en sista på Soundgarden....

Nu e fredag och gott om goa band..... t ex Motorhead och Twisted Sister.... mfl

återkommer med mera .... nu ska jag ut och njuta med D4:an igen ....

Postat 2012-06-08 12:04 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

En Fjällvråk blev en vråk som va en Duvhök!

Som jag alltid skriver, en underbar morgon, kallt, lite snö och utlovad sol under förmiddagen!!... hur bra som helst, när jag väl hade packat (överlastat) min vagn...... så hann jag 2 tredjedelar innan dragstången gick av!!... jobbigt jobbigt... men när klockan är 06.15 är det bara å bita ihop och ta lasten för hand... fram å tillbaka... fram å tillbaka... nåväl... så jobbigt va det inte igentligen men vid den tiden är mycket jobbigt ;) nåväl... en å annan svettdroppe hann lämna pannan innan allt va på plats i tältet..

.... det va mörkt ute och skulle va så ett bra tag till, så jag startade min värmare.... och åt en macka, rättade till stolen öppnade den lilla gluggen och spanade ut... när klockan närmade sig 07.40 hände plötsligt något, det satt fan en fågel och åt redan?!?!. i skydd av mörkret hade den glidit ner..... och nu började ormvråkarna skrika... shit... detta blir en bra dag ;) va min första tanke... jag fick skruva upp ison högt (16000) väldigt högt innan jag fick till något som gick att tolka... hmmm fjällvråk?!... har den inte fjädrar ner på benen (nu tittar jag i kameran och tolkar) 

... men lika plötsligt försvinner den och ersätts av en sur ormvråk... inte mkt att göra mer än att vänta på ljuset... ormvråkarna åt å åt å åt... 

... ingen vacker bild... men det är faktiskt så här det ser ut när de sitter och äter.... här retas skataorna med vråkarna... men idag va skatorna ganska försiktiga... inte alls lika många som vanligt... 

Jag lyfte blicken mot sittpinnen och där satt han igen?!

... hmmm... vem va han nu?!... en fjällvråk?!... en ljus ormvråk... en hök?!... nä... för stora prickar.. 

... nu visade det sig i efterhand.. att det faktiskt var en Duvhök en ung sådan, alltid lär man sig något nytt och det ska jag tacka Facebook för och en grupp "Nordiska naturfotografer"... :)

... han åt sig mätt och gled iväg och räddade denna dagen... örnarna syntes inte till.... himla synd!

Ni kanske tycker att jag tar med mig mycket saker... men jag gillar att ha det bra när jag ska sitta i många timmar... vagnen går att fixa med lite nya bultar, den går utmärkt att sitta i när man fällt ner ena lämmen då blir den som en liten 2-sitssoffa... man får tejpa vissa lösa delar för det kan skramla lite om den, men den kan lasta 250kg... stolen brukar få stanna hemma när jag även tar med mig gosaker att lägga vid åteln...

Postat 2012-01-23 23:04 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 Nästa 

Skriver om

free counters