© jens christian

Tankar och funderingar fångade genom diverse objektiv...

En Fjällvråk blev en vråk som va en Duvhök!

Som jag alltid skriver, en underbar morgon, kallt, lite snö och utlovad sol under förmiddagen!!... hur bra som helst, när jag väl hade packat (överlastat) min vagn...... så hann jag 2 tredjedelar innan dragstången gick av!!... jobbigt jobbigt... men när klockan är 06.15 är det bara å bita ihop och ta lasten för hand... fram å tillbaka... fram å tillbaka... nåväl... så jobbigt va det inte igentligen men vid den tiden är mycket jobbigt ;) nåväl... en å annan svettdroppe hann lämna pannan innan allt va på plats i tältet..

.... det va mörkt ute och skulle va så ett bra tag till, så jag startade min värmare.... och åt en macka, rättade till stolen öppnade den lilla gluggen och spanade ut... när klockan närmade sig 07.40 hände plötsligt något, det satt fan en fågel och åt redan?!?!. i skydd av mörkret hade den glidit ner..... och nu började ormvråkarna skrika... shit... detta blir en bra dag ;) va min första tanke... jag fick skruva upp ison högt (16000) väldigt högt innan jag fick till något som gick att tolka... hmmm fjällvråk?!... har den inte fjädrar ner på benen (nu tittar jag i kameran och tolkar) 

... men lika plötsligt försvinner den och ersätts av en sur ormvråk... inte mkt att göra mer än att vänta på ljuset... ormvråkarna åt å åt å åt... 

... ingen vacker bild... men det är faktiskt så här det ser ut när de sitter och äter.... här retas skataorna med vråkarna... men idag va skatorna ganska försiktiga... inte alls lika många som vanligt... 

Jag lyfte blicken mot sittpinnen och där satt han igen?!

... hmmm... vem va han nu?!... en fjällvråk?!... en ljus ormvråk... en hök?!... nä... för stora prickar.. 

... nu visade det sig i efterhand.. att det faktiskt var en Duvhök en ung sådan, alltid lär man sig något nytt och det ska jag tacka Facebook för och en grupp "Nordiska naturfotografer"... :)

... han åt sig mätt och gled iväg och räddade denna dagen... örnarna syntes inte till.... himla synd!

Ni kanske tycker att jag tar med mig mycket saker... men jag gillar att ha det bra när jag ska sitta i många timmar... vagnen går att fixa med lite nya bultar, den går utmärkt att sitta i när man fällt ner ena lämmen då blir den som en liten 2-sitssoffa... man får tejpa vissa lösa delar för det kan skramla lite om den, men den kan lasta 250kg... stolen brukar få stanna hemma när jag även tar med mig gosaker att lägga vid åteln...

Postat 2012-01-23 23:04 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Dokumenterade min första jakt!

Fick en förfrågan för ett tag sedan och kontaktade en annan FS vän om han var sugen på att hänga på uppdraget, det va i hans trakter, men oxå för att han är en fantastisk fotograf, Anders Gröndlund.

Det va till att stiga upp tidigt för att kunna avnjuta en kopp kaffe hos Anders innan, vi körde därifrån vidare till jaktlaget som en efter en dök upp, värmande kaffe och frallor väntade i den spartanskt inredda ladan, mkt trofeer å sånt på väggarna, men kanske så som jag hade förväntat mig att det skulle se ut :)

Det skulle bli 4 turer denna dag, Anders och jag delade upp oss så att vi skulle kunna täcka så mkt som möjligt, gäller ju va på rätt plats vid rätt tillfälle, precis som alltid annars. Vi skulle följa drev och spana vid skyttarna. Det skulle jagas Dovhjort (lite olika regler när det gällde dem) och vildsvin, samma här, som oerfaren jägare lämnar jag detaljerna om hur reglerna såg ut för att jag är rädd att jag kommer blanda ihop dem :) . Så vad har man med sig inför ett sådant här uppdrag, jag packade hängslen och livrem, allt mellan 14-24 till 300 mm... det skulle komma och bli tufft.... mycket påfrestande vill jag lova. Jag klädde på mig ordentligt inför det första drevet, ville ju inte gå där och huttra ... men det visade sig att vi skulle gå genom grandungar och träskmark med andra ord böjda ryggar och höga knän genom träsket, jag blev genomsvettigt, jag gjorde tvärtom när jag skulle stå vid ett torn och blev såklart kall... man lär sig av erfarenhet ;)

Ett litet axplock från dagen utan att avslöja för mkt.

... uppsamlingsplatsen på morgonen kl 07, Ladan sett utifrån.

... det visade sig bli kallt och en del snö... men under dagen uppsprickande och soligt.

... lite samling och snack om dagen jakt innan avfärd...

... något blött på första drevet.... 

... tuffast av oss alla är helt klart hundarna!!... vilket jobb de gjorde ;)

.... Anders tar täten....

.... miljön va ju inte direkt utvald för att plåta i :) på vissa ställen...

Och som sista bild är "in action" Anders.

Det fälldes ett gäng vildsvin och några dovhjortar. Nu ska vi samla ihop bilderna och göra en riktigt snygg dokumentation i tryck som  ka beskriva dagen.

gokväll....

Postat 2012-01-21 17:29 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Att skapa en bild...

Jag sitter här och funderar på hur bilder blir till, när mn tittar runt och ser alla fin fina bilder, vad är det man inte vill att betraktaren ska se... ibland backar man tillbaka och kollar in gamla album och hittar nya vinklar och så bygger man en "ny" bild :) kanske är jag bara trött som sitter och funderar på detta... 

.... som man ser på denna bilden skulle den mindre kul och trevlig om man såg slaktresterna :) beskär man bara bilden rätt så kan man ju skapa en riktigt bra bild ....

Postat 2012-01-16 19:05 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

En rovis och en skata...

Dagen tripp till platsen för att se om det skulle ge mer utdelning, men icke, samma par omrvråkar kom som de brukar direkt på morgonen, den ena flög iväg och den andre stannade.... och väntade... å väntade... på vad undrade jag så klart!... ingenting... den bytte träd och grenar några gånger... försökte sig på att kalla på den andre vilken får mig att tro det är en unge till den andre.... när den dök ner mot pinnen  va jag beredd men misslyckades och fick skärpa på pinnen istället,

jag kör min D3s på "ljudlös" vilken gör att den kör bara en bild i taget... men men

... den satte sig en stund...

tittade åt ena hållet...

sen åt andre ...

...och sen lite bakåt...

sen drog den upp i trädet igen.... och då kom det en skata istället... 

.... det blåste inte så mkt som det ser på honom...

... sen kom omrvråken tillbaka, jag va beredd på pinnen igen.... men då valde den att sätta sig på backen istället.... där satt den en stund... och drog sen igen... 

sen blev det en repris på gårdagen..plötsligt for alla fåglar iväg och jag misstänkte att det va något på gång... och mkt riktigt... där kom det en herre gåendes.... och ropade glatt ... - Oj, stör jag.... - Har du sett några idag?...  nåväl.... vad gör man ... bara till å packa ihop.

På återseende!

Postat 2012-01-16 14:01 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Kall fin morgon vid åteln...

Denna morgon hade jag sett fram emot, hade skådat örn vid flera tillfällen på avstånd, nu skulle det bli kall och soligt på förmiddagen, som gjort för ett bra pass :)

Väl framme och kärran packad, ja jag lastar allt på en "trädgårds kärra" som jag inhandlat på Biltema, klart smidigt när man har en bit å gå, den går utmärkt att sitta på sen i gömslet, som en liten 2 sits soffa :) lyxigt värre... den håller för 250 kg så där är lite å ta på :) återkommer senare med en bild på den med packning och i tältet... lite trögt är det när det är för ojämn mark... men det går... 

första vråken dök upp precis när det hade börjat ljusna... som den alltid gör... skrikandes satt den sig i ett träd, strax kom där en till och de tog varandra i vingarna och flög iväg.... som de alltid gör.... sen hände inte mycket.... det va märkligt tyst och stilla.... ute på översvämningarna fanns det dock gott om svan och änder att titta på under tiden.... men efter 3-4 timmar började även det bli lite enformigt?!?!... vad är det som händer idag... inga skrik från vråkar.... kan kunde se några sitta i träd några hundra meter bort.... men ingen i luften... skatorna och kråkorna höll sig borta oxå... funderade på om jag hade fått sällskap någonstans som gjorde dem lite försiktiga.... men det lär jag väl aldrig få reda på :)

.... när klockan närmade sig 12 kom där en vråk och satte  sig i ett träd.... när det flög kom där en farande bakom mig... och satte sig på pinnen?!... typiskt att den skulle komma det hållet.... men skit samma ... jag slapp gå tomhänt hem :)

... han sneglade ner på maten.... ska jag eller inte....

.... det skulle han.... 

... i samma veva kom där ett 10 tal kråkor och skator ... vilket gjorde att han vände sig så han hade koll på dem....

... när han hade suttit och ätit länge och väl så var det dags för lite näbb putsning.... 

... och tackade för sig....

... och flög iväg på nya äventyr :)

... en stund senare ... lyfte samtliga änder, svanar... kråkor m.m.... något skrämde dem?!?!?... men va fan... och från ingenstans kom ett äldre par gående... det finns absolut ingen anledning i världen att gå förbi där jag sitter... alltså... jag sitter långt iväg... det ska inte vara möjligt att passera mig :) trodde jag... jo av någon annan galning med kamera eller kikade... men ett uppklätt par som var ute och vandra??!... hennes illröda jacka ... hade gjort sitt :) och hon sa... oj sitter du här... men då ska vi inte störa ... hahaha... ja jo... det va likbra å packa ihop och dra sig hemåt ;)

tack å hej 

Postat 2012-01-15 17:53 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa 

Skriver om

free counters