© jens christian

Tankar och funderingar fångade genom diverse objektiv...

På mage igen med lite Strandskator...

Då va det dags igen för en morgonstund på mage vid dammen, klockan ringde 02.30, förra gången såg jag ju Strandskatorna föra ett våldsamt oväsen på andra sidan dammen... men dimman gjorde att jag inte riktigt kunde se vad de hade för sig, så denna morgon tänkte jag lägga mig där istället och se om de gjorde det igen... man måste tro mycket på sina ideer om de ska lyckas ;) när jag kom fram så va där 2 stycken Strandskator som flög en runda i mörkret, bra de är är någonstans va min tanke... snabbt ut med sakerna och drog nätet över mig men insåg snabbt att de va en del gräs som va i vägen, snabbt av med nätet och fram och rensa undan det jag trodde störde! Bättre göra det direkt än att vänta och hoppas (har man lärt sig) ;) Strandskatorna kom snabbt igen men landade då på ANDRA sidan... men va fan!! är det så det ska va... att de hela tiden ska landa på andra sidan... åååå... plötsligt blev det ett fasligt liv på dem och en 3:e landade.... de 3 sprang snabbt iväg längs med den andra sidan... bort och ut på "udden"... den jag bevakade första gången!... jaha?!?!.... och där anslöt sig fler... men vilken osis jag hade då.... grrrr... men så fick det bli... bara ligga och vänta på annat... jag såg hur de höll på där borta, långt utanför min räckvidd.... även harana kom dit och rullade sig i sanden?!?!.... med stora ögon kunde jag bara ligga där och titta på.... sen lyfte de och flög iväg... spred sig som vinden!! hmmm attans då... skulle jag inte få en enda bild på dem idag.... nåväl... det är en vacker morgon vilket fall, då började det smådugga istället.... och jag dunkade pannan i marken och tyckte grymt synd om mig själv en stund ;) då landade en Hämpling mitt framför mig....

... ett avtryck hann jag med innan den lyfte... men jag blev lite glad :) lite kul ... ny art här... hann knappt tänka den tanken innan det blev ett himla liv i luften igen! Strandskatorna på gång igen!! yes yes... men nu är frågan vart landar de denna gången då.... på udden.... gick den första ner... men lyfte likasnabbt igen och ...

.... och de landade precis framför mig precis där jag ville ... inte bar 3 utan minst fyra!! jag lät dem hållas en stund så att jag inte på något sätt skulle skrämma dem... detta ville jag inte missa... lite is i magen är ofta viktigt när det händer... 

.... oj oj oj... tur man har öron!! annars hade mitt leende delat mitt huvud!... tänk under alla år jag legat på magen lite varstans så har det bara trillat ner enstaka skator som lika snabbt försvunnit... nu har jag... 6 stycken framför mig!! (alla syns inte i bilden)

... det tvättades och tvagades i ett samtidigt som de förde ett himla oväsen.... jag bara njöt och log som aldrig förr :)

... de försvann sedan men enstaka eller i par kom de tillbaka... och landade lite varstans... lite lätt dimma dök upp och en ensam satte sig framför mig igen... mmmm så vackert :) gillar verkligen denna pippi!!

... en Grönbena satt helt plötsligt framför mig när skatorna hade dragit bort mot udden.... den gick där en stund.. men tyckte nog inte om det knäppande ljudet från mig utan drog vidare...

... en Gulärleunge kom och satt så nära så nära att jag måste testa min närgräns igen... det borde inte ha funkat... men där satt den.... pep lite.. eller är det inte en Gulärleunge?!

.... sen ruggade den till och sprang runt lite för att till slut sätta sig på en sten framför mig...

.... och den får avsluta denna fantastiska morgonen :) lyriskt glad över att ha fått mina Strandskator på bild... och få se och beskåda dem när de lär sina barn tvätta sig :) 

tack å hej för idag!

 

Postat 2013-06-24 11:57 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Go och glad midsommarmorgon på mage vid dammen....

Varför stiger man upp kl 02.45 för att cykla de 4 minuterna till dammen och lägga sig på ett liggunderlag och dra ett camonät över sig på självaste midsommarmorgonen.... jo... för att det är en fantastisk upplevelse oavsett dag! Att uppleva och se morgonen gry och naturen växla från natt till dag... all ljuden som bara fylls på efter hand som ljuset kommer... ja och ligga där... osynlig för de flesta... och bli en del av naturen... väl hemma igen efter några timmar där i gräset så sover man gott.... sen börjar dagen igen... en helt ny dag (nästan) hahah.... midsommarstök och bak! Japp, ett bröd bakades i går kväll... och nu har bröd nummer 2 kommit ur ungen för att sedan landa på midsommarbordet hos nära och kära, ingen går upp mot nybakat! Mommabröd heter det och bakas i långpanna... snabbt smidigt och det blir 4 lagom stora bröd :) 

vad hände då denna morgonen.... jo det va en ganska kraftig dimma den första timmen... man kunde bara ana vad som hände runt en... 

.... en hare kom på besök och försökte lokalisera vart det märkliga ljudet kom ifrån... 

Nu hade det även dykt upp 3 stycken Strandskator som roade sig på andra sidan dammen... ibland ett fasligt liv på dem ibland gick de bara runt där... men omöjliga att plåta i dimman.... men andra gången jag ser dem på ungefär samma ställe ;)

... ett Gravandpar kom och gled runt en stund... 

... en favorit i repris.... fast jag tror det va en ungfågel :) som kom nog så när som det va möjligt innan den sprang innanför fokus :)

... en annan som va lite trött denna morgonen... höll sig på lite avstånd oxå....

... på vägen tillbaka mot cykeln så rörde det sig lite varstans i gräset, det jagades mat till hungriga barn :)

och det sjöngs för glatta livet i vassen också :)

När nu är det hög tid för midsommar!! Ha en underbar midsommar på er.... njut och va försiktiga!

Postat 2013-06-21 13:59 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Äntligen en naturupplevelse!!

Ja, äntligen, jag har längtat så men inte haft tid eller möjlighet, först va det Eurovision och lite sjukdom... sen kom Sweden rock festival! inget av det va tråkigt på något sätt!... men en å annan naturupplevelse vill/måste man ha varje vecka :) rocken va väl det närmaste ;)

Nåväl.... vaknade en kvart innan kl ringde av att en främmande katt rumlade runt med en av våra, men 02.30 eller 02.45... spelar ju ingen roll vid den tiden ;) ... hängde på ryggan med kamera och groundpod.. satte mig på cykeln och drog iväg... ja ni läste rätt på cykeln .... 4 min cykelväg i lugn takt har de gräv en lång slingrig damm... som jag tittat på hela våren... nu blev det av.... varmt i luften.... anade lite ljusning i luften... och helt vindstilla! Hur lyxigt kommer inte detta att vara att ha det så nära ... och där rinner en bäck vid sidan om med massor av vass... mycket spår av rådjur m.m. ja... så ja tror att allt kan hända där ... På plats la ja ut liggunderlaget och monterade kameran med 300mm+konverter på min egentillverkade groundpod.... en liten udde i dammen va mitt mål... det va där ute på spetsen jag vill ha dem... lite ånga från vattnet så skulle allt bli perfekt ;) såklart kom den första fågeln bakom mig ;)

men den stegade snällt förbi mig på knappt en meters avstånd.... ivrigt letandes i vattnet i efter godsaker.... en Grönbena skulle jag vilja ha det till.... men dessa benor... inte helt enkelt ;)

.... den vandrade några gånger farm och tillbaka bredvid mig... plötsligt fick den beök av en annan... och de båda for ut på udden.... men då hade solen kommit upp och dimmslöjorna va bort.... 

En hel del flygfä var det i den stilla luften.... inte så mycket mygg som jag trodde det skulle va... 

Gulärlorna är helt underbart nyfikna.... de måste liksom bara ta sig en närmare till... man kan nästan  se dem tänka... den lövhögen låg inte där igår!!...

... med lite kaxig... nyfiken blick kollar den in en ... för att sedan fara iväg igen.... 

Jag tror detta lilla vattenhål kan ge många fantastiska möten och upplevelser helt klart!... alla förutsättningar för det.... En hare kom trevandes fram ganska tidigt.... vid första anblicken fick mig att tänka på en kompis bild på en hare som hade fått slita ögon hålade av förmodligen hagel... denna hade bara ett hål ... men ganska kul å se det :)

.... tack för att du tog dig tid å läsa min tidiga morgonhistoria... nu har man fått i sig lite frukost och sitter med en kopp kaffe och planerar dagens upplägg av dagen....

Postat 2013-06-18 09:44 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Skriver om

free counters