© jens christian

Tankar och funderingar fångade genom diverse objektiv...

På mage i en hage ... ett ställe jag va tvungen att prova!

Ni känner säkert igen det, ett ställe man passerar och tänker varje gång! Någon gång måste jag ta mig tid och prova det!... Så va det i morse... idag skulle det ske! Så med liggunderlag och camonätet styrde jag bilen dit.... la mig tillrätta och inväntade ... ja jag visste inte riktigt vad som skulle hamna framför mig, jag hade flera gånger spanat med kikaren på stället och sett det mesta av intresse t ex Storspov som jag tycker är grymt coola :) 

Det första som trillade ner från himlen va en trevlig Strandskata... vilket alltid får mig glad... mörkret och den lätta dimman spökade lite för mig när jag försökte få till en bild... men när den ställde sig bakom några tuvor så funkade allt... 

Tofsvipan va näste pippi till rakning... en trogen gäst när man ligger på mage vid något blött ställe.... 

... efter en stund damp det ner en Rödbena som for runt och kallade på damer..... men han lyckades inte övertyga någon ....

... och precis innan han drog landade 2 stycken Brushanar.... helt ljudlöst kom de och bara landade... och här kan ja tillägga att detta va helt underbart! Det är första gången som jag på nära håll kunnat fånga dem på bild och studera dem i lugn och ro.... Rödbenan drog som en avlöning i samma stund!

... de gick runt och små åt lite.... jag hoppades ju givetvis på lite spel.... få se deras fantastiska speldräkter.... 

... jag följde varenda steg de tog... i hopp om att något skulle hända.... 

... man kunde ana lite av den.... men tyvärr... plötsligt utan förvarning drog de iväg.. men jag log lite.

... några Gravänder kom och gick under tiden solen kom längre å längre upp på himlen som så smått började värma min något stela kropp.....

... en Tofsvipa landade en bit framför mig och den stirrande sa... - är du inte färdig snart! 

Solen hade stigit upp och jag valde att snabbt och lätt vrida ihop mitt nät och ta kamera och liggunderlag för att vandra bort till bilen och ta mig hem till en efterlängtad frukost :) ett litet svep med kikaren vid bilen gjorde att jag fann ett annat mål som jag förhoppningsvis kommer visa i bild senare... ha det gott !

Postat 2014-04-27 23:38 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

På mage i Vattenriket! med risk för att bli blöt....

Jag hann precis stänga av larmet på klockan efter första pipet! Vill ju inte väcka hela huset när klockan är 04.30! det visade sig att jag hade spenderat hela natten i soffan.... ja jo... inget nytt :) Jag hade funderingar på att sticka till dammen som ligger några minuter i väg men sist va det lite segt där så jag bestämde mig för att kolla till Rödspovarnas rike där jag så många gånger tidigare har legat och njutit av soluppgången, SMHI hade lovat en fantastisk morgon och det stämde! man kunde ana lätt dimma över vattnet! Perfa :)

Väl på plats så visade det sig att vattnet hade stigit några decimeter så jag fick lägga mig helt enkelt så nära som det gick, och precis bredvid åkanten (som har sina risker), där va lite tuvor som jag kunde använda som armstöd och jag låg som en kung på min luftmadrass, som kilad mellan tuvorna. Jag va ute i god tid så jag kunde i lugn och ro njuta av alla ljud runt omkring, testade vinkeln och insåg snabbt att jag va tvungen att flytta mig lite... en grästuva störde sikten lite!! men packningen är minimal och det va bara att hiva av sig camonätet och dra fram underlaget och lägga sig igen... inte lite perfekt underlag men det fick duga! Jag hann precis få på mig nätet igen när jag hörde hur några Rödbenor kom farande genom den mörka himlen! oj då... detta bådar gott :) Ljuset började komma och det for Gäss, Rödbenor, Rödspovar och Storspor i luften.... ljuv musik vid den tiden under de förhållande. En Storspov slog sig ner på andra sidan ån, jag väntade på att han skulle börja vandra lite... hade då fått en grym bakgrundssiluett, men han stod bara där så det fick bli bra ändå, med de centrala delarna av  Kristianstad i bakgrunden.

En ståtlig och vacker fågel! Han stod där länge och lockade....

En flock lärkor underhöll mig en stund när de landade i gräset, till slut kom en ut från det lite högre gräset som bildade en mur snett framför mig, så jag fick läge att fånga den med morgondaggen vackert gnistrande.

Men det va Gässen som stod för de flesta bilderna denna morgonen, de kom i flockar simmandes, med och utan ungar i släptåg, här har vi 3 "ungkarlar" som visade upp sig i den värmande morgonsolen.

... ungarna kämpade tappert att hänga på sina föräldrar... det kom ungar i olika "åldrar"... det är helt klart underhållande att ligga och titta på hur de vallar dem runt i ån och upp på land och sedan ner igen i vattnet.

... att ligga på magen under ett camonät gör ju att man får de där härliga låga vinklarna... och känslan av att man är osynlig och får ta del av naturen på detta viset, bomull för själen!

... men det är också förenat med en viss risk att bli extra blöt när man ligger på magen och alldeles bredvid vattnet! Tankarna snurrar runt... vilken sida ska de välja att köra på? ska man försöka fånga deras uppmärksamhet?... med några centimeter så klarade jag mig från att från svallvågorna och det verkade som att de inte såg mig! Jag vet inte för det är ju inte helt enkelt att vrida runt och kolla :) men detta fick avsluta mig morgonrunda på magen någonstans i vattenriket runt Kristianstad.

På återseende! 

Postat 2014-04-20 19:56 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

På mage vid dammen -nu börjar allvaret!

Nu har jag spenderat 2 mornar vid dammen ett stenkast hemifrån, det är först i år som det har varit aktuellt att kolla läget så här tidigt där. Med ett enkelt liggunderlag och ett camonät över mig ligger jag där och spanar, jag byggde förra våren en groundpod vilket jag kan rekomendera! Klart smidigt att ha när man ligger och plåtar så kan man använda Benro huvudet till sin fulla kapacitet oxå. Storspoven spelar runt om kring på åkrarna, Par av Gravand, Kricka och Knipa simmar omkring och endast några stycken Snäppor har synts till, vi får ju hoppas att det kommer ner fler under våren! Dammkanterna är jobbigt blöta och geggiga efter allt regnande och frosten på mornarna, vilket gör att armbågarna blir dyblöta efter en timme. Där jag låg under förra året funkar inte så bra så här tidigt på våren, solen behöver gå upp för långt innan strålarna når vattnet, så jag kommer att förflytta mig där de första strålarna når dammen. Dammen ringlar sig fram likt en knubbig orm, dålig beskrivning men. Så det ska bli spännande vid nästa "liggning".

... årets första bild vid dammen blev en "hargalopp"... svårpanoread vid det dåliga ljuset :) 

... Krickorna kom glidandes en bit ifrån och lyfte för att flyga bort till den andre delen av dammen..... 

Ett Gravandspar har synts till där under en tid... så man kan ju hoppas man får se lite ungar....

... där är gott om Sädesärlor, orädda springer de runt en och kommer gärna ända fram och står och tittar på en :)

... här syns Snäpporna som har hållit sig utom räckhåll än så länge.... men de lär bli lika närgånga som Sädesärlorna längre fram om det blir som förra året :)

Knipparet verkar oxå trivas i dammen, i morse så kom först honan och simmade runt och tvättade sig och åt lite i mellanåt, strax innan jag lämnade kom hanen nerdimpandes från himlen.

Här ser man hur solen börjar nå de delarna av dammen jag tittar på...

När solen kom fram och nådde dammen hos mig så blev ljuset mindre roligt, men Kniphonom jobbade hårt med morgonbestyren ;)

Ha det gott och på återseende ...

Postat 2014-04-16 13:40 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Premiär! Årets första "ligga-på-magen-under-ett-camonät"!

Vädret skulle väl inte va det bästa men nästan upphåll fick duga! Första på magen på ett liggunderlag under ett camonät är alltid lite speciellt, känslan att smyga ut i skydd av mörkret och dra nätet över sig och invänta ljuset... höra hur alla fåglar vaknar till liv! Underbar känsla... jag hade bara spanat med kikare efter hur blött det va där ute ... och det såg "torrt" ut där vi brukar ligga... men när jag sakta gick ut i mörkret plaskade det på rätt bra under kängorna... hela vägen... jag fick helt enkelt leta upp den "torraste" platsen och rulla ut liggunderlaget... i dessa lägena undrar man varför man valde den smala varianten!! ... armbågarna och underarmarna blir alltid blöta... och idag skulle det definitivt inte bli något undantag, fråga blev instället.. hur länge skulle liggunderlaget klara det?!...

... de första som landade va några gäss, mörkt va det fortfarande... så jag fick skruva upp isot till 8000.

... sen kom ett par änder och landade i bakvattnet... simmade runt och kvackade lite...

... sen kom Tofsviporna... en efter en och landade och flög vidare efter att de badat lite....

.... ett snabbt dopp och hopp upp på land igen...

.... kändes som om hon hade dåligt morgonhumör ;) om blickar kunde döda....

Premiären va på mitt vanliga ställe och med tanke på hur fuktigt där va så lär mitt andra får vänta någon/ra veckor innan jag kan prova det :) ha det gott och på återseende.

ja just det ja... liggunderlaget höll borta fukten alla timmarna!

Nikon D3s+Nikon300/2.8+2.0III konverter, liggunderlag, camonät och hemmabyggda groundpoden (oslagbar i dessa låga vinklar)

Postat 2014-04-07 11:44 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Skymningsskuggan blev skarp!

Tiden har gått... alldeles för länge enligt mig! Dåligt med tid och när det väl funnits tid har det inte gett något resultat, vintern blev mild och blåsig och när väl snön kom så stormade den iväg och snövallar gjorde det omöjlig för mig att ta mig till mina platser.... 

I några veckor har det till och från varit helt fantastiskt väder och man har längtat ut i naturen, några pass har det blivit men de har mer känts som rek-rundor. Nu ser jag fram emot vadarsäsongen.... att ligga på mage under ett camo-nät är bomull för själen ;)

Idag har jag tittat ut från kontoret på den blå himmelen och tänkt... i kväll så ska jag ut! Snabbt hem och packade utrustningen och begav mig iväg, jag satte målet att kolla runt lite, lite tankar hade jag med mitt mål, men målet uteblev och istället fick jag ett fantastiskt roligt möte med en krabat som jag knappt sett levande och har jag gjort det så har det bara blivit ett gråvitt streck på sensorn, men i kväll så kom han fram ur skogen och ner på grusvägen, min första tanke va ... men va fan det är ju en grävling... kul å se... jag tog en bild och insåg snabbt att det va för långt i väg och för mörkt...

... han reste på huvudet och tittade åt mitt håll och började lunka mot mig... jag satte mig på huk och sänkte stativet ett steg... jag hade ställt isot på 12800 redan innan och det va ju bra för det behövdes, bländare 4 hade ju gärna stått på 2.8! när han lunkade mot mig va det svårt att få fokus... men så började han stanna upp varje gång jag försökte få en bild... och när han va inom 5 m så stannade han till och stod still för en-två sekunder och de va allt jag behövde för att säkra en bild.... gött :) jag tittade upp och tittade på han när han väldigt nära passerade mig...häftig känsla... han gled ner i diket och försvann... men dök lika snabbt upp igen .... upp på vägen igen och tittade ännu en gång på mig och jag log och nickade belåtet åt hans håll... 

.... äntligen en "väl" skarp bild på denna doldis :)

... upp ur diket igen ... spanade lite och sen...

... vidare färd för lite äventyr i natten...

... det är ju oftast så här jag har fångat dem innan... 

Gött att få skriva ett blogginlägg igen.... snart kommer där lite vadare om allt stämmer ... och vem vet... kanske en följetång på denna krabat oxå, det återstår att se.

Tack och gonatt!

Postat 2014-04-04 00:25 | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Skriver om

free counters