© jens christian

Tankar och funderingar fångade genom diverse objektiv...

Det började så vackert med dimma denna morgonen...

När jag kom fram så va det fortfarande mörkt, med raska steg tog jag mig ut till samma ställe som förra gången, förflyttade mig lite längre fram denna gången så jag kunde nå hela den lilla udden men samtidigt inte förlora sikten åt andra hållet man vet ju aldrig med de där fåglarna hur de tänker ;)

Nåväl detta inlägget kommer bli mest bilder då det inte blev några "super" bilder men de ska visa vilken mångfald jag fick ta del av denna morgonen (räven kom inte med på bild, inte Råbocken, havsörnen eller tranorna)

... det började med att de höll sig på avstånd, och det gav en naturlig inramning i bilden.

... sen kom någon fram och började vanka fram och tillbaka...

... sen kom de riktigt nära och skakade på huvudet åt mig... troligtvis ;)

... tittade mig djupt in i ögonen och sa... piiiiip piiiiiiiiiip och drog vidare....

... avståndet blev långt igen... grrrr... men det va spännande ändå och ligga där och titta... för snett bakom mig gick 9 Enkelbeckasiner och mumsade i vattenkanten.... 

.... sen blev det ett jäkla liv i luften... Tofsvipor på ingång... de ramlade ner på så där behagligt avstäng ... och blev stående... men de fick sällskap av en Grönbena och ett gäng Kärrsnäppor...

... fick ännu ett nära inpå besök....en Mindre Strandpipare underhöll mig med sig roliga sätt att leta mat.... skaka med ena benen på marken och se om det kommer fram något :)

... äntligen lite närmare... men nu va solen inte så snäll längre....

... ahhhhh äntligen!! beckasinerna som vandrat runt baom mig hela morgonen hade nu kommit fram så jag kom åt dem med kameran.....

.... å där kom en av Svartsnäpporna fram bakom gräset också....

.... det va mycket vandrande fram och tillbaka denna morgonen... och oftast av samma fåglar.... men trevligt tidsfördriv ....

... avslutar denna morgonen med en "nödig" bild....

Tack för mig!

Postat 2014-08-13 11:30 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

En vacker morgon på mage vid en damm...

Jag passade på även i idag att stiga upp så där härligt tidigt, man smyger genom mörkret fram till platsen man valt ut att ligga på, i mörkret så fumlar man fram sina saker och lägger sig på det skitiga liggunderlaget och drar camonätet över sig, man ligger där och rättar till sina kläder under de första minuterna sen börjar man vänta på ljuset.... ibland kommer det snabbt och ibland undrar man om man inte la sig lite väl tidigt på platsen, där ligger man i absolut sämsta ställningen (på mage) och tittar ut genom ett camonät (sikten är ju sådär)... första timmen när det fortfarande är mörkt hinner man fundera mycket - är detta så vettigt egentligen, ligga här långt borta från all ära och redlighet, man lyssnar efter ljud som t ex läskiga vildsvin som kan va sjukt tysta när de kommer gående... det tisslas och tasslas bland löv och gräs... för er som aldrig provat detta så ska ni tänka så här för att få en uppfattning vart jag väljer att lägga mig och invänta dagen gry. Du ställer dig vid en våtmark t ex och tittar ut, tittar du mot solen så tittar jag troligtvis mot dig, på andra sidan där någonstans där du inte tror det går att ta sig, alltså genom vass buskar och elände, du ser en liten ytan vid kanten av vattnet där det inte växer något, troligtvis ligger jag i anslutning till den på ett liggunderlag under ett camonät på mage med värkande axlar och nacke (blir så efter x antal timmar i samma ställning), för det gäller att ligga väldigt stilla så att djuren inte uppfattar den annorlunda lövhögen som något farligt.... jag låter oftast de första fåglarna vara, inte störa eller få dem att skrika! här ligger troligtvis något jätte farligt, så flyg inte hit!!.... all form av insikter kommer mer än gärna på besök under nätet... som man försöker blåsa bort eller vifta med något finger, ja för något större utrymme har man inte, nätet ligger ju på en så det är bara den delen som ligger på kameran och det som vilar på huvudet som skapar någon form av tomrum, därför ska man ha en hatt med lagom stor kant, då glider liksom nätet på hatten, en mössa får bara nätet att fastna och skapar onödig irritation ;) nå väl.... varför gör man detta då? Jo för att man älskar naturen och tycker det är helt fantastiskt att komma den riktigt nära!! fåglarna kommer ända fram till dig så du skulle kunna sträcka ut handen och klappa dem (vilket inte är att rekommendera, för då låter det extremt högt, "AKTA AKTA AKTA, farlig lövhög farlig lövhög!!!!" och du kan gå hem igen), ligger vinden rätt så kan rådjur å annat passera dig med några meter och gud förbjude bli över sprungen av ett vildsvin i VÄRSTA fall bökar de fram dig, då! om det skulle hända lär det dröja länge innan jag gör detta igen hahaha

Dagens "på mage i en våtmark" bilder....

.... 2 rådjur skuttade ut från en skogsdunge och klampade runt i vattnet, tyvärr på lite långt avstånd, men det får en att fundera på nästa morgon man ska ligga där, lägga sig på en plats lite närmare så om de kommer ut samma håll så kan man få till riktigt bra bilder med spegling, dimma och plaskande rådjur :)

... väldigt många sådana här bilder blir det, vandrande och födosökande fåglar.... och händer det inte så mycket annat så blir det ännu fler sådana bilder som man redan har sjukt många av :) 

... sen händer det bara plötsligt! där kommer något intressant och från rätt håll och på toppen avstånd, man samlar sig och försöker göra så lite väsen som det bara går, och uppfattar inte fågeln/djuren det så kan man få nära naturen upplevelser, som denna Enkelbeckasinen, saknade ett sådant möte, nära, bra ljus m.m. och så kom det idag, här står den en liten stund och ser ut att njuta av solen första strålar, jag kunde följa den från land och hela vägen ut i vattnet där den till slut passerade mig på någon meters avstånd, jag slutade plåta när jag riskerade skrämma den och bara låg där och tittade ut genom camonätet och njöt av att ha den så nära, en orörligt vacker fågel, fjäderdräkten är mäktig i sitt mönster.

.... ett "gulligt porträtt, med huvudet lite på sen för att se extra gullig ut"... det är ju så att man ska ha tur när man är ute, man kan välja plats av erfarenhet m.m. för att öka chanserna men naturen är nyckfull... bra ena dagen total öken nästa dag, när det är öken kan man passa på å titta på annat ... lägger man sig på platsen vid 04... så kanske det är helt händelselöst fram till fem i 7, på bara några minuter kan allt slå om och bli en fantastisk "morgon" trots den "fantastiska tiden" bara blev 10 minuter av 3-4 timmars liggande på mage, det räcker men en bild som man längtat efter så är de händelselösa timmarna ett minne blott.

.... Enkelbeckasinen stannar till och ser ut att dricka lite och för en liten "rysning" av det goda vattnet, man ser lite "skit" i nedankanten av bilden som man kanske tycker är synd men det är fota de bilderna man fastnar för där det kommer in lite "miljö" i bilden, lite smygkänsla, och ett liten blänk i ögat ger det där lilla extra och det rä från världens bästa ljuse, solen (såklart)! 

Jag är ingen ornitolog så jag kan få hicka av helt vanliga fåglar som byter fjäderdräkt (vinter/sommar), kan få för mig så någon som ingen annan har sett, som t ex i morse så kom där en fågel smygande genom gräset i en dålig vinkel för mig men sakta sakta kunde jag vrida kameran men där va så mycket gräs i vägen så jag fick ingen klar bild av den, och plötsligt flyger den i väg och jag ligger där och funderar på vad det kan ha varit?!?! Sen visade det sig att det va en helt vanlig Stare, en ungfågel som byter fjäderdräkt i mitten på augusti (stod det i boken) jag har aldrig funderat eller tittat så noga på dem innan, men nu vet ja, men varför skriva en så "dum" sak, men jag tror nog alla någonting har tänkt tanken och sen insett att det va något helt vanligt och naturligt man sett :)

När morgonpasset är klart så är man inte direkt smidig när man reser sig, för samtidigt ska man ju störa omgivningen å lite som möjligt, så man får att alltid ha en annan väg tillbaka och det är bra om man kollat den innan! Man är skitig, sakerna man har med sig är skitiga och luktar sådär, stel i kroppen men man är lycklig ändå, för man har ju fått "njuta" av att få se en ny dag gry.

Det här blev ett långt inlägg från en ganska mager morgon bortsett från Enkelbeckasinen! tack för mig och på återseende, och ursäkta min dåliga svenska, stavning, meningsuppbyggnad och irriterande upprepningar

ps. titta i ditt närområde, där finns platser som kan leverera mer än vad du tror .ds

Postat 2014-08-06 11:53 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

På mage under ett camonät vid en damm...

Ja älskar att ligga på magen och plåta från låga vinklar, nu när det varit så varmt har vattnet sjunkigt undan så dammen är väldigt grund vilket har gjort den smidigare att plåta vid, nu vandrar vadarna runt överallt :) innan va problemet att hitta en plats där det inte va för mycket gräs och annat i vägen nu är det mer.... jaha.... vart ska jag lägga mig ... kan ju ligga precis vart som helst.... men shit va med flugor å annat smått irriterande det hade kommit med att vattnet hade sjunkigt undan. jag kom dit lite väl tidigt med tanke på att det va molnigt, och när det väl ljusnade så tog det någon timme till innan det va hyfsat ljuse.... men fågel va där! herre gud va fågel där va.... det drälls av dem.... de flög kivades och käkade om vart annat överallt... Grönbenor, strandpipare, drillsnäppa och skogssnäppa... några tofsvipor kom också förbi, ett gäng änder kacklade och passerade på andra sidan och stor flockar av tranor flög över mig, gulärlorna och sädesärlorna va såklart också på besök, ivriga och väldigt närgångna som vanligt :) några som jag sällan sett och haft så nära var Strandpiparna, lika närgångna som sädesärlorna.

.... det såg ut som om de hävdade revir.... eller bara retades med varandra :)

.... om de är snabba annars så va de sjukt snabba när de retades med varandra...

... men kul att få några andra bilder än när de i evighet går och smaskar i vattnet efter godsaker...

.... vissa kom väldigt nära... vilket jag gillar extra mkt så man kan studera dem .... 

... färgskalan va kanske inte den roligaste alltid.... när de kom längs kanten :) men de bruna tonerna är vackra i sig...

... helt klart den vanligaste synen idag ... 

... som jag skrev innan så kom Strandpiparna riktigt nära och ibland innanför fokusgränsen, jag testade och tog en bild med mobilen också... funkade det också ;) denna rackare skulle jag vilja ha till en juvenil Mindre strandpipare....

.... och detta till en Större Strandpipare (adult hane)

..... Unerbart trevligt att få komma nära Strandpiparna, det va på tiden ;) nu hoppas vi på lite mer sol nästa gång ;) och lite dimma också ... ha det gott så ses vi säkert i naturen...

Postat 2014-08-05 12:27 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Skriver om

free counters