© jens christian

Tankar och funderingar fångade genom diverse objektiv...

En tidig morgon under camonätet....

Jag hade beslutat mig för att testa en ny damm/våtmark som de skapat i Vattenriket i Kristianstad. Det svåra med det är ju att veta vart man ska lägga sig, hade bara varit där en gång innan och kollat och insåg redan då att platserna man kunde använda var begränsade. Jag lät det bli lite ljust innan jag kom dit, så att jag kunde kolla mer noggrant på plats, plocka bort störande gräs m.m. man missar ju alltid ett eller 2 precis framför en om man gör det i mörker :) jag prioriterade ljuset och vilken bakgrund jag ville ha.... då va det bara 2 platser som jag kunde lägga mig på.... den platsen jag valde gjorde att jag hade ryggen mot den större delen av dammen tyvärr, såg kanske en 3:e del av den från platsen jag låg och det fick räcka! Så det var bara att rulla ut liggunderlaget, rigga kameran på kälken och dra nätet över mig och invänta.... jag räknade med att jag skulle få vänta lite extra på grund att jag gick fram när det va ljust. Men det tog inte lång tid förrän de första Snäpporna kom flygande över mig och landade en bit bort... och lika snabbt bestämde de sig för att lyfta igen och landa bredvid mig!! så där låg jag och tittade på dem när de vandrade förbi mig på en meters avstånd :) glada i hågen lät det som... och de stannade precis där jag ville!! på några meters avstånd.... försiktigt provade jag och trycka av och se hur de skulle reagera... lite vaksamt tittande åt mitt håll... men sen blev det morgontvättning och de fick nog vatten i öronen för jag kunde ( i tyst läge, nikon) plåta på :)

... vattnet låg helt stilla, vinden skulle komma snett bakom mig och där fick jag lä av högt gräs....

... jag testade under tiden den tittade på mig att vrida kameran i högläge .... och det va inga problem... 

... de va så snälla och ställde sig i en massa poser för mig .... 

... nära och bra.... de är ju ganska snabba och ettriga när de vill.....

.... när solen gick i moln och kom tillbaka så stannade de upp en liten stund och njöt av det härliga värmen som kom (inte för att det va svalt)... 

Ett par Grönbenor kom hastig ner vid ett tillfälle men de drog som en avlöning efter första bilden.... 

... helt klart ett nytt spännande ställe.... 

Postat 2014-07-16 14:03 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Önskar er alla en glad och fotografisk midsommar!

Jag passar på att önska er alla en härlig fotografisk midsommar! 

I går gick jag ut en runda precis i solnedgången, min färd gick längs med järnvägen som går igenom Önnestad, den lila by som jag bor i. 

Det första jag möts av när jag stiger ut ur vår trädgård är stationen och solen går ner precis i riktning mot spåret....

... efter stationen kommer jag ut på öppna ängar och hagar, jag gillar symmetrin av spåret och ljusspeglingarna som belyser spåren...

.... möjligheterna är enorma, känslorna svämmar över .... här händer så mycket men svårt att fånga den rätta känslan, man ser bilden där man står men så fort man tar upp kameran framför ögat så förändras allt....

.... tåget dundrar fram och jag jobbar med att försöka få solens spegling smeka tåget sida....

.... hagar med hästar och kossor kantar min färdväg, de följer mig nyfiket hela tiden..

.... åkrarna breder ut sig och skapar enormt vackra tavlor, jag går ut i en och försöker fånga solnedgången med färgerna av grödan men det visade sig vara svårare än jag trodde samtidigt som solen hade glidit lite för långt ner, men när jag sitter där ute i åkern ser jag att det frodas av liv i topparna på grödorna.

Tack för denna stunden och ha en underbart härlig och god midsommarhelg!

Postat 2014-06-19 11:34 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

På mage i en hage ... ett ställe jag va tvungen att prova!

Ni känner säkert igen det, ett ställe man passerar och tänker varje gång! Någon gång måste jag ta mig tid och prova det!... Så va det i morse... idag skulle det ske! Så med liggunderlag och camonätet styrde jag bilen dit.... la mig tillrätta och inväntade ... ja jag visste inte riktigt vad som skulle hamna framför mig, jag hade flera gånger spanat med kikaren på stället och sett det mesta av intresse t ex Storspov som jag tycker är grymt coola :) 

Det första som trillade ner från himlen va en trevlig Strandskata... vilket alltid får mig glad... mörkret och den lätta dimman spökade lite för mig när jag försökte få till en bild... men när den ställde sig bakom några tuvor så funkade allt... 

Tofsvipan va näste pippi till rakning... en trogen gäst när man ligger på mage vid något blött ställe.... 

... efter en stund damp det ner en Rödbena som for runt och kallade på damer..... men han lyckades inte övertyga någon ....

... och precis innan han drog landade 2 stycken Brushanar.... helt ljudlöst kom de och bara landade... och här kan ja tillägga att detta va helt underbart! Det är första gången som jag på nära håll kunnat fånga dem på bild och studera dem i lugn och ro.... Rödbenan drog som en avlöning i samma stund!

... de gick runt och små åt lite.... jag hoppades ju givetvis på lite spel.... få se deras fantastiska speldräkter.... 

... jag följde varenda steg de tog... i hopp om att något skulle hända.... 

... man kunde ana lite av den.... men tyvärr... plötsligt utan förvarning drog de iväg.. men jag log lite.

... några Gravänder kom och gick under tiden solen kom längre å längre upp på himlen som så smått började värma min något stela kropp.....

... en Tofsvipa landade en bit framför mig och den stirrande sa... - är du inte färdig snart! 

Solen hade stigit upp och jag valde att snabbt och lätt vrida ihop mitt nät och ta kamera och liggunderlag för att vandra bort till bilen och ta mig hem till en efterlängtad frukost :) ett litet svep med kikaren vid bilen gjorde att jag fann ett annat mål som jag förhoppningsvis kommer visa i bild senare... ha det gott !

Postat 2014-04-27 23:38 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

På mage i Vattenriket! med risk för att bli blöt....

Jag hann precis stänga av larmet på klockan efter första pipet! Vill ju inte väcka hela huset när klockan är 04.30! det visade sig att jag hade spenderat hela natten i soffan.... ja jo... inget nytt :) Jag hade funderingar på att sticka till dammen som ligger några minuter i väg men sist va det lite segt där så jag bestämde mig för att kolla till Rödspovarnas rike där jag så många gånger tidigare har legat och njutit av soluppgången, SMHI hade lovat en fantastisk morgon och det stämde! man kunde ana lätt dimma över vattnet! Perfa :)

Väl på plats så visade det sig att vattnet hade stigit några decimeter så jag fick lägga mig helt enkelt så nära som det gick, och precis bredvid åkanten (som har sina risker), där va lite tuvor som jag kunde använda som armstöd och jag låg som en kung på min luftmadrass, som kilad mellan tuvorna. Jag va ute i god tid så jag kunde i lugn och ro njuta av alla ljud runt omkring, testade vinkeln och insåg snabbt att jag va tvungen att flytta mig lite... en grästuva störde sikten lite!! men packningen är minimal och det va bara att hiva av sig camonätet och dra fram underlaget och lägga sig igen... inte lite perfekt underlag men det fick duga! Jag hann precis få på mig nätet igen när jag hörde hur några Rödbenor kom farande genom den mörka himlen! oj då... detta bådar gott :) Ljuset började komma och det for Gäss, Rödbenor, Rödspovar och Storspor i luften.... ljuv musik vid den tiden under de förhållande. En Storspov slog sig ner på andra sidan ån, jag väntade på att han skulle börja vandra lite... hade då fått en grym bakgrundssiluett, men han stod bara där så det fick bli bra ändå, med de centrala delarna av  Kristianstad i bakgrunden.

En ståtlig och vacker fågel! Han stod där länge och lockade....

En flock lärkor underhöll mig en stund när de landade i gräset, till slut kom en ut från det lite högre gräset som bildade en mur snett framför mig, så jag fick läge att fånga den med morgondaggen vackert gnistrande.

Men det va Gässen som stod för de flesta bilderna denna morgonen, de kom i flockar simmandes, med och utan ungar i släptåg, här har vi 3 "ungkarlar" som visade upp sig i den värmande morgonsolen.

... ungarna kämpade tappert att hänga på sina föräldrar... det kom ungar i olika "åldrar"... det är helt klart underhållande att ligga och titta på hur de vallar dem runt i ån och upp på land och sedan ner igen i vattnet.

... att ligga på magen under ett camonät gör ju att man får de där härliga låga vinklarna... och känslan av att man är osynlig och får ta del av naturen på detta viset, bomull för själen!

... men det är också förenat med en viss risk att bli extra blöt när man ligger på magen och alldeles bredvid vattnet! Tankarna snurrar runt... vilken sida ska de välja att köra på? ska man försöka fånga deras uppmärksamhet?... med några centimeter så klarade jag mig från att från svallvågorna och det verkade som att de inte såg mig! Jag vet inte för det är ju inte helt enkelt att vrida runt och kolla :) men detta fick avsluta mig morgonrunda på magen någonstans i vattenriket runt Kristianstad.

På återseende! 

Postat 2014-04-20 19:56 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

På mage vid dammen -nu börjar allvaret!

Nu har jag spenderat 2 mornar vid dammen ett stenkast hemifrån, det är först i år som det har varit aktuellt att kolla läget så här tidigt där. Med ett enkelt liggunderlag och ett camonät över mig ligger jag där och spanar, jag byggde förra våren en groundpod vilket jag kan rekomendera! Klart smidigt att ha när man ligger och plåtar så kan man använda Benro huvudet till sin fulla kapacitet oxå. Storspoven spelar runt om kring på åkrarna, Par av Gravand, Kricka och Knipa simmar omkring och endast några stycken Snäppor har synts till, vi får ju hoppas att det kommer ner fler under våren! Dammkanterna är jobbigt blöta och geggiga efter allt regnande och frosten på mornarna, vilket gör att armbågarna blir dyblöta efter en timme. Där jag låg under förra året funkar inte så bra så här tidigt på våren, solen behöver gå upp för långt innan strålarna når vattnet, så jag kommer att förflytta mig där de första strålarna når dammen. Dammen ringlar sig fram likt en knubbig orm, dålig beskrivning men. Så det ska bli spännande vid nästa "liggning".

... årets första bild vid dammen blev en "hargalopp"... svårpanoread vid det dåliga ljuset :) 

... Krickorna kom glidandes en bit ifrån och lyfte för att flyga bort till den andre delen av dammen..... 

Ett Gravandspar har synts till där under en tid... så man kan ju hoppas man får se lite ungar....

... där är gott om Sädesärlor, orädda springer de runt en och kommer gärna ända fram och står och tittar på en :)

... här syns Snäpporna som har hållit sig utom räckhåll än så länge.... men de lär bli lika närgånga som Sädesärlorna längre fram om det blir som förra året :)

Knipparet verkar oxå trivas i dammen, i morse så kom först honan och simmade runt och tvättade sig och åt lite i mellanåt, strax innan jag lämnade kom hanen nerdimpandes från himlen.

Här ser man hur solen börjar nå de delarna av dammen jag tittar på...

När solen kom fram och nådde dammen hos mig så blev ljuset mindre roligt, men Kniphonom jobbade hårt med morgonbestyren ;)

Ha det gott och på återseende ...

Postat 2014-04-16 13:40 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 74 Nästa 

Skriver om

free counters