Tankar och funderingar fångade genom diverse objektiv...

Yangtorp - ett tragiskt öde för miljoner ....

Vi bestämde oss idag för att besöka Yangtorp, det har ju skrivits en hel del om det och några i vår bekantskap hade varit där och tittat... vad är det med detta tempel som alla åker till, förutom att det har pumpats in pengar från kända människor, 10-tals miljoner! Sagt och gjort så hamnade vi där till slut.... och när vi parkerat bilen vid några höbalar som bonden, närmaste grannen, lagt ut mitt i vägen för att hindra plundrare för att ta sig hela vägen fram. Skapelsen som tornade upp sig framför oss fick oss nästan att tappa hakan!! 

... va fan är detta?!?!... tänkte vi när vi vandrade fram längs grusvägen :)

... sicket bygge!! 

... men som sagt vi va inte ensamma att åka dit... det kom folk och gick folk överallt... för det kändes ganska läskigt att vandra omkring där men så småningom så började man hälsa på de andra och småsnacka... lite samma känsla som när man kommer till ett hotell på en utlandssemester :)

.... men det va tragiskt å se allt som hade förstörts och plundrats av folk som inte kan skilja på ditt och mitt!! När man stod där på innergården kunde man tänka sig hur vackert det kunde ha varit... eller rättare sagt kunde blivit! 

.... nästan all koppar som hade lagts på taken var stulen... att folk riskerar sina liv för 37:- kilot fattar jag inte... och de som köper stöldgodset har jag ännu mindre respekt för...

... men det va en stor arbetsplats kunde man förstå när man tittade runt där... och känslan av att arbetarna bara hade ställt sina verktyg på plats när de insåg att de inte skulle få lön för mödan kunde man se....

... papper och olika intyg m.m. låg utspritt .... här har självaste Gun Hellsvik skrivit under ett.... 

.... här va ett intyg som jag kände igen... KAM... gjort trycksaker om detta för en tidigare arbetsgivare :)

... ett gäng visitkort låg samlade i en plastburk.... 

... hittade ett foto som fångade mitt intresse.... undra om det är Markus eller hans son som sitter på bilden... ( reds. det är Marcus på bilden)

... där fanns så mycket kakel.. väldigt mycket... tror inte byggfirmorna i Kristianstad tillsamman har så mycket på lager ens :)

.... en läskig och obehaglig känsla låg i luften ... när man såg allt som inte var färdigt...

.... den delen till vänster i bild är själva hotelldelen... där många rum var färdiga och sängarna var bäddade... tittar man på taket, så kan man se en stege som säkert användes vid stölden av koppartaket... lite hade de fått lämna efter sig.... och på de 4 pelarna i mitten hade det tydligen funnits lejon eller drakhuvud i koppar... de va givetvis oxå borta!

... det regnade in lite varstans.... självdrag va det oxå där :)

... mycket av bygget va tydligen mindre bra utfört men när man tittade upp på undertaket kändes det väldigt gediget byggt.... 

... här ser man pelarna där kopparstatyerna har suttit.... 

... mycket arbete återstår om det någonsin kommer att bli färdigt....

... eller för den händige och som har mycket tid... allt finns på plats för att fixa det... utom det som är stulet då :)

.... tydligen har det legat en skolbyggnad där... som idag är inbyggd... men man kan hitta tegelväggar som visar den gala skolan :)

... hela tiden kom där fler som ville titta på detta tragiska öde... 

.... värmegolv skulle tydligen läggas i stora delar av bygget....

... skulpturer och kakel låg i sina originalförpackningar... och på gården låg det tydligen en drake som skulle täcka en hel vägg i sina trälådor.... 

... tunga statyer stod och väntade på att få komma på plats....

... det var med blandade känslor man lämnade Yangtorp.... googla på det och läs historien om det... 

Tragiskt-fantastiskt-lustigt-miljoner-öde-skrämmande-kusligt.... osv... många känslor som snurrade i huvudet på vägen hem... 

Men hoppas får komma dit igen och se det i bruk... och stanna där någon natt och känna den riktiga känslan som borde va där.... 

Inlagt 2012-09-24 02:02 | Läst 14335 ggr. | Permalink
Hmm, varit på väg dit flera gånger men inte blivit av =(
visste inte att det var öppet så man kan gå in och titta, nu fick man en massa ideér =)
// Anders.
Svar från christian bladh   2012-09-24 13:54
Absolut!....
Hur hittar man dit ?

Superkul ställe ju !
Svar från christian bladh   2012-09-24 11:49
... kolla på hitta.se... :)
Intressanta bilder och jag håller med om att det är en tragisk utveckling :(

Men jag trodde inte att man fick gå in i byggnader fritt, även om portarna står öppna. Hade ni sökt tillstånd innan eller är det verkligen fritt att besöka?

För även om det var intressant att se dina bilder så kunde jag inte släppa tanken på att de bildade en lista för kommande inbrottstjuvar vad som finns kvar.
Svar från christian bladh   2012-09-24 11:52
helt klart.... inte jag heller och hade inte tänkt vandra runt från början men vi hängde på några andra som verkade ha vandrat runt där tidigare... den frågan ställde jag mig oxå om det va helt ok att vandra runt där....

jag tror inte mina bilder skapar det du skriver.... jag tror det är vida känt... och det ligger en del bebyggelse runt omkring där oxå... sen är det bevakat av ett bevakningsföretag oxå...
Måste läsa på, hade inte hört talas om detta. Det har ju planerats kinesiska byggen litet varstans, bl a i Bohuslän med hotell, restauranger och butiker. Intressant, blir kanske tillfälle att åka dit någon gång. /Frode
Svar från christian bladh   2012-09-24 11:52
... det är en intressant läsning det du kommer hitta...
frwe   2012-09-24 13:31
Märklig historia men inte förvånande. Den där munken verkar ju inte vara någon klippa. /Frode
Jäkligt intressant! Har bara sett detta bygge på håll en gång men trodde inte man fick traska in:) Kul o intressant läsning!
//CH
Svar från christian bladh   2012-09-24 11:54
mkt intressant.... historien om det är mer intressant.... det tror inte jag heller... men vi följde strömmen :) och medelåldern som traskade runt där låg på runt 50 skulle jag tro :)
bra text å fina bilder på detta öde, det e fördjävligt att int folk kan låta bli det som int e deras

MVH Roger
Svar från christian bladh   2012-09-24 11:55
tackar.... ja verkligen!.... vem vet, det är kanske de många arbetare som varit där och jobbat för noll och ingenting som hämtat lite lön?!... tydligen så bodde de under vedervärdiga förhållande...
Vilket ställe.. Har aldrig hört talas om detta..
Hoppas någon tar tag i det och gör det klart och driver det..

//mia
Svar från christian bladh   2012-09-24 11:56
Ja.... inte jag heller... min pappa va där för ett tag sedan och kollade och sa till oss att köra dit och kolla!... sen har man ju läst lite om Abba-fridas delaktighet i detta... tydligen ska Tomas Ledin oxå ha varit inblandad från början...
JohMaria   2012-09-24 12:03
Okej.. Får nog ut och läsa lite om detta.. verkar ju vara ett intressant ställe.. Dock är jag ju inte så förtjust över kinesinspirerade byggnader i Sverige men lite coolt är det..
Tragiskt.....
Svar från christian bladh   2012-09-24 13:53
mycket..... hoppas de fixar till det...
Intressant läsning, för jag trodde inte att man kunde komma in. Jag tror att det är värt ett besök, så nu är det bara att invänta uppehållsväder.
/ pia
Svar från christian bladh   2012-09-24 13:54
tackar... jag vet inte om det är ok att gå in... känns inte så.. vill ju inte uppmana till det :) man kan gå under tak ;)
Hvor herligt I var på min gamle arbejdsplads, jeg burde ha väret med jer og fortälle lidt historier :)

Det var meningen at jeg skulle hjälpe dem med billeder, men de ville ikke betale, derefter gik de konkurs og "Master Marcus" gik under jorden sammen med alle faktura som han ikke betalede. Sindsyg mand!

Men her er lidt billeder fra dengang det var fint :
http://www.januslanghorn.com/Professional/Yangtorp

/Janus
Svar från christian bladh   2012-09-24 21:31
Hej Janos

Väldigt kul att du hittade mitt inlägg och kommenterade det! Vet du om det är Marcus eller hans son på foto som jag tog?

Det skulle vara fantastiskt spännande och intressant och höra dig berätta på plats :) säkert många som skulle gilla det!

mvh
christian
Janus Langhorn   2012-09-24 21:58
Ja jeg håber at få den mulighed. Det er et magisk sted, man må bare håbe på at det bliver solgt snart så det kan restraureres.

Som du skriver er der mange som ikke fik deres faktura betalt og derfor tror jeg også der har väret så meget tyveri.
Det er Marcus som er på det foto, som du også kan genkende i mit Yangtorp galleri.
Mycket intressant reportage och en tragisk historia.
Svar från christian bladh   2012-09-25 12:09
Tackar... helt klart tragiskt...
Janus Langhorn   2012-09-26 00:03
alle gode slutninger starter med en tragisk historie og de sidste kapitel er ikke skrevet endnu :)
Svar från christian bladh   2012-09-26 22:28
Det låter mycket bra Janus.. vi håller tummarna för det :)
Nu har det hänt nya saker med Yangtorp!

Jag bor inte så långt från Yangtorp, jag har varit där och har följt hela karusellen. Har skrivit en del på min blogg, http://hemligheter.nu/?s=yangtorp , och där finns också en del fotografier från innan förfallet började på allvar. Plus foto på hur en av arbetarna bodde - sannerligen ingen lyx för dem unge rumänen! Dessutom fick han bara ut 40 kr per timme - han var lovad 50, men Bongart behöll 10 kr "till skatten". Allt utan papper, förstås! Så fult, så fult mot en människa som litade på att allt gick rätt till i drömlandet Sverige!

Redan i oktober 2010 skrev jag om mitt besök våren 2010: "Det överväldigande stora lyxprojektet var inte färdigbyggd, och den ofärdiga plattläggningen gav ett intryck av att arbetarna gett sig av väldigt plötsligt." Och redan då såg jag många små tecken på fuskbygge och begynnande förfall.

Lokala företagare (elfirma, Lantmännen m fl) har stora fordringar på Bongart - men i och med konkursen kan de titta i månen efter sina pengar! Och den polske företagare som tog hit polacker som byggnadsarbetare blev blåst på en jättesumma. Polackerna jobbade f ö för 60 kr i timmen. Yangtorp är inte bara byggt av hårt slit utan även av lögner, svikna löften och fula manövrar mot dem som trodde de skulle få betalt för sitt arbete.

Jag har även haft kontakt med en som jobbade i Yangtorps restaurang, och det var inga vackra saker hon hade att berätta om "Master Marcus"...

På min sida på FS har jag lagt upp ett par av mina Yangtorp-bilder: http://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=278454 men det finna alltså många fler på min blogg, där jag även följde Yangtorp under den långa, turbulenta fasen fram till konkursen.

I dagens KvP står en artikel om att Bongart tycks ha förvärvat Yangtorp igen, http://www.expressen.se/kvp/koparen-av-templet-kan-vara-munken/ På den Yangtorp-kunnige ekonomen Johan Schlasbergs sida om Yangtorp, http://idstories.se/yangtorp kan man läsa hela historien om Bongarts ekonomiska trixande med Yangtorp - och Schlasberg förutspår fler konkurser...

Det sista jag hörde om Yangtorp var att Bongart igår/förrgår fått nycklarna till Yangtorp, och att han och hans sambo var så glada där de satt påbyltade runt ett spritkök och lagade mat i den strömlösa, vattenlösa, förfallande ruinen av Bongarts storhetsvansinniga, hänsynslöst egoistiska drömmar...
Aldrig att jag tycker synd om den mannen! Däremot om alla som litade på honom och inte fick betalt.
Svar från christian bladh   2013-03-28 23:31
Se där ja! Jag ska ta mig tid och läsa din blogg .... tack för upplysningen och informationen :)
Hej igen, Christian!
Glömde ju skriva att det var fina bilder du tagit, och mkt intressant att se hur det såg ut i höstas! Det lär väl se ännu värre ut nu, efter en lång och hård vinter... (Tala om kapitalförstöring!) Tack för att du visade dem!

Den senaste utvecklingen betr Yangtorp gör att jag vill rapportera om det på min blogg, eftersom jag följt Yangtorp tidigare, och jag undrar om jag får använda ett par av dina bilder som illustrationer. Jag skriver givetvis in din copyright under bilderna, och länkar hit! (Som jag gjorde när jag fick låna en bild av Ale stenar, http://hemligheter.nu/2010/09/05/det-stammer-inte-langre-hjalmar/ )
'Vore mkt tacksam om jag fick använda 1-2 av dina bilder, inväntar svar innan jag gör något!
Bästa hälsningar,
hoppas du har en fin Påsk!
Ursula
Svar från christian bladh   2013-03-29 20:05
Hej Ursula... tackar tackar.... låna du :)
Ursäkta att jag stör igen, Christian, men det slog mig plötsligt att KvP/Expressen borde vara intresserade av dina bilder av det förfallna Yangtorp, nu när det är aktuellt igen...
Vet inte hur mkt kvällspressen betalar numera, men dina bilder av förfallet är nog ganska unika. . Och Bongart lär väl inte släppa in ngn där nu...
Kontakta redsekreteraren och berätta att du har intressanta bilder av förfallet på Yangtorp - de kan ju se bilderna här på FS ifall de blir nyfikna.
Det är mycket sport (suck!) som ska få plats i tisdagstidningen, men jag tycker absolut att de borde vara intresserade! Lycka till, ifall du vill prova!
Svar från christian bladh   2013-03-29 20:06
.... tack för tipset! jag ska skicka dem en länk och se om de är intresserade :)
"Mission accomplished". Säg till om du hittar några fel eller konstigheter - och TACK!
Svar från christian bladh   2013-03-30 01:12
Det ser bra ut :) tackar :)

Skriver om

free counters