SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Är en av de bästa analoga kamerorna på väg tillbaka?

Ihärdiga rykten på nätet påstår att en av världens kanske bästa analoga kameror är på väg att göra comeback. Det handlar om Yashica Electro 35 - en kultklassiker som först dök upp 1966 och som har varit många patinerade fotorävars första kamera en gång i tiden. 

Bilden ovanför är på min egen favoritkamera från den här tidsepoken, nämligen Canon Canonet QL17 GIII. Till skillnad från sitt långa och krångliga namn så är detta en väldigt lättanvänd och snabb kamera för att vara en analog grunka med över 50 år på nacken. 

Båda kamerorna har varit förebilder till den retrotrend som har kommit starkt de senaste åren. Inte minst Fujifilm har spanat in dessa båda trotjänare rätt ordentligt. Exempelvis är Fujifilm X100 nästan exakt lika stor som Canon Canonet. 

När det gäller Yashica Electro 35 så verkar det alltså enligt vissa rykten som att det blir en analog kamera som nytillverkas, andra säger att den blir digital. I sämsta fall handlar det enbart om en ny lins för iPhone.

Även om det fortfarande tillverkas analoga kameror så är det inte helt vanligt. Jag kan därför inte låta bli att fundera över vilken klassisk analog kamera som jag själv personligen skulle vilja se återuppstå, förutom Canonet då såklart. 

Bilden nedan är tagen med min Canonet som har ett hyggligt fint 40mm-objektiv. En för övrigt väldigt underskattad brännvidd.

Postat 2017-09-23 09:47 | Permalink | Kommentarer (38) | Kommentera