Kråkan och Maja

Det här är en berättelse som utspelade sig idag för några timmar sedan. Regnet duggade lätt när vi gick i skogen. Jag hade så gott som gett upp att få fotografera några fåglar. Grå och trist dag med få fåglar som jag lyckades att fotografera ( se sista bilderna) 

På vägen tillbaka från skogen till bilen så öppnar landskapet upp sig och man kommer ut på fältet och däribland leriga plöjda åkrar. Maja brukar få springa lös i denna skog med en lina efter sig. Och denna gång fick hon syn på en kråka ute på åkern. Hon tog fart och jag tillät henne det eftersom jag visste att kråkan skulle flyga iväg så fort den såg en springande hund. Men denna kråka flög inte iväg utan "hoppade" iväg på den leriga åkern. Maja hann ifatt och jag tänkte att nu tar hon väl död på fågeln.

Men nej det gjorde hon inte hon ville leka med kråkan och inbjöd till lek  ( hon böjer ner frambenen och lutar rumpan upp i vädret med svansen viftandes)  Hon brås på husse, man skall vara snäll mot djur :)

Men kråkan ville inte leka så den fortsatte att hoppa iväg. Jag passade på att träna lite på att "fotografera fåglar" och tänkte väl att den var skadan, fanns inte mycket att göra, men så såg jag i sökaren att kråkans fötter hade så mycket lera så de såg ut som om att kråkan hade "ankfötter" och att den var för tung för att flyga. Jag kallade in Maja och band fast henne vid ett träd. sedan så lade jag ifrån mig min utrustning och gick sakta fram emot den stackars kråkan. Och när jag väl var framme vid den så satte jag mig på huk och strök försiktigt fågeln på ryggen. Den bet tag i handskens fingertopp men jag fortsatte att stryka den försiktigt fast nu med den vänstra handen. Kråkan släppte taget om mitt finger och tittade på mig medans jag strök den. Jag tog försiktigt upp den och bar den till en liten vattenpöl där jag sänkte ner kråkans fötter i vattnet och sakta tvättade bort leran. Sedan så släppte jag den på en gräsplätt där det inte fanns någon snö. Det kändes skönt i hjärtat att göra något för den och skönt att veta att Maja inte vill äta/döda fåglar :)

Det här är en fågel som jag snabbt fotograferade eftersom den dök upp lika snabbt som den försvann. Vad är det för fågelart?

Inlagt 2019-02-09 16:31 | Läst 2523 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej! Vilken fantastisk berättelse! Den här Kråkan hade värsta turen att få möta dig och Maja, som kunde ta hand om och hjälpa den! Bra gjort och fina bilder allihop! Fågeln på slutet är en Kungsfågel, Sveriges minsta fågel..
Hälsn!
Svar från Joakim88 2019-02-09 17:13
Tack Jan :)
Så det var kungsfågeln som tittade fram lite snabbt, tack ;)
Fint gjort med kråkan, kunde den flyga iväg efter en tvätt.

Fina bilder på Kungsfågeln, ja den är inte enkel att fota den sitter sällan still
Svar från Joakim88 2019-02-09 17:36
Tack Peter :)
Efter att jag tvättat bort leran och lämnat den på gräset så gick jag mot Maja och kopplade henne. Såg aldrig kråkan igen så den kan mycket väl ha flygit iväg eller tagit skydd i någon buske :)
Tack ja dessa bilder på kungsfågeln tog jag i farten då den flög,hoppade,flög hehe :)
Trevlig läsning om en udda upplevelse.
Svar från Joakim88 2019-02-09 17:37
Tack Ragnar japp ibland händer det märkliga saker i naturen och så länge man är uppmärksam så... :)
Vilken underbar historia och det gläder mej verkligen att ni kunde hjälpa den kladdiga kråkan. Det är nog inte så många som är tillräckligt observanta för att förstå vad som är problemet. Som Jan skriver hade den här kråkan verkligen tur att möta både dej och Maja. Du har dessutom fått bilder på en kungsfågel och det är minsann inte illa. Vår minsta fågel och inte stilla en sekund. En art som man blir glad av att få se.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2019-02-09 20:27
Tusen tack Lena :) jag blev också Glad efteråt och dessutom att Maja ville leka med fågeln och inte göra den illa :)
Tack för det, alltid roligt att lägga upp bilder här och få svar på sina frågor :)
Fantastiskt fin kungsfågel! Imponerad. Och att tvätta fötterna på en hjälplös stackare är en berömvärd insats. Tack för berättelsen, den glädjer och värmer.
Svar från Joakim88 2019-02-09 22:18
Tack Stefan kul att du gillade kungsfågel bilderna :)
Tack för detta :)
Vilken fin historia och dagens insats. Och på därefter underbart fina bilder på kungsfågln, vackert! / Björn T
Svar från Joakim88 2019-02-10 09:06
Tack så mycket Björn för detta :)