Hornborgasjön

I söndags var vi ute vid Hornborgasjön och där fanns det gott om tranor, tror att de var upp emot 10 000 tranor om inte fler. Har vart där förut och fotograferat men inte med mitt nya system så det var ju en självklarhet att jag även skulle åka hit i år igen. Och jag blev inte besviken. Fotade även en sothöna som jag aldrig har sett tidigare i mitt liv så det var kul :)

Nikon D7200 + 200-500mm

Inlagt 2019-03-27 08:36 | Läst 2034 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Härligt! Det är bara att låta kameran gå varm när naturen bjuder så frikostigt. Fin serie och kul med lite andra fåglar också. Framifrån bilder på tranor är kul, de ser lätt bisarra ut då. Sen har de så fina stjärtfjädrar en del, det är också fint, även om vingarna är mäktiga och tacksamma att ta bilder på.
Svar från Joakim88 2019-03-27 12:15
Tackar ja det är precis så ja gör ;) tack så mycket stefan :)
De kan se rätt så bisarra ut framifrån ja.
Ja jag tycker att tranornas vingar påminner om havsörnens om man tittar underifrån och på vingspetsarna :)
Jag har aldrig varit till Hornborgasjön men kan föreställa mig att det är en otrolig ljudkuliss att höra alla fåglar. Fina bilder alla men gillar nog skäggdoppingarna i blåsvädret bäst. Tyvärr ser jag att du fått en fläck på sensorn. Den här tiden vill man ju använda kameran varje dag och kan vara tråkigt att skicka i väg den för rengöring. Jag har en D7000 och en D600 och brukar göra ren dom själv. Det går ju att klona bort fläcken men det vill man inte göra om den finns på varje bild.
Sten
Svar från Joakim88 2019-03-27 12:17
hej Sten Hornborgasjön bjuder på mycket vackert nu under våren :)
tack så mycket :) Tur att du såg/skrev det för det har jag missat, måste åtgärdas så tack för det :)
Fin serie!
/MA
Svar från Joakim88 2019-03-27 12:17
Tack så mycket Mats :)
Härligt, fina färger och skärpa. De bilder från kullen blir lite extra, när man nästan fotograferar underifrån, har några liknade (om det nu är samma plats vid Trandansen). Jag hade planerat att åka dit på torsdag eller fredag i förra veckan men båda dagarna uppvisade dimma och lätt regn på morgonen, jag brukar offra mig och gå upp tidigt så man är där i soluppgången men det blir ju inte någon direkt soluppgång i regn
Svar från Joakim88 2019-03-27 12:19
tack så mycket Peter :) ja precis de flesta står ju och fotograferar "ovanifrån" jag testade en annan vinkel. Jag tycker att du ska åka dit nu framöver och även åka till naturrum där de övriga sjöfåglarna finns plus att det finns gömslen :)
Fin bildserie på Tranorna och det blev både flygande och kanske lite försiktigt prövande lite nya "movs" på marken. Det blev några andra fåglar också kanske var det ett par Skäggdoppingar.
Ha det gott /Stig
Svar från Joakim88 2019-03-27 12:20
Tack så mycket Stig :) japp det är skäggdoppingar samt en sothöna och någon mer fågel :)
tack detsamma :)
pdahlen 2019-03-27 13:18
Den första bilden är troligen en Gråhakedopping
Svar från Joakim88 2019-03-27 21:22
Tack för detta Peter :)
Jättefina bilder här med bra skärpa! Som Sten säger så har du fått något skräp på sensorn uppe i vänstra hörnet.. kanske går att blåsa bort 'manuellt' med nån typ av blåsbälg, annars är det rengöring som gäller, jag hanterar sånt själv numera med 'relevanta' prylar, annars får man be nån kunnig göra det! Innan jag började göra det själv så brukade jag gå förbi nån av de större Fotoaffärer som finns här i Stockholm, någon gjorde det gratis, andra tog nån mindre summa för jobbet och dom gjorde det medans jag väntade.. Har du Photoshop är det enkelt att klona bort en sån fläck, kanske även går med Lightroom, men det vet jag inte.. Vi är ju inne i pollentider nu så det är lätt att få sånt som sätter sig på sensorn men dom syns sällan, om man inte bländar ner en hel del, då brukar dom komma fram.. Din fläck på sensorn ser rätt så stor ut, kanske har du fått in en Humla där.. :-)
Hälsn!
pdahlen 2019-03-27 13:16
Det går fint att ta bort i LR också, är en cirkel, tror det är andra från vänster efter beskärning. Lite konstigt att den är så tydlig, gissar att det är fotograferat med f/6,3 jag har ”limmat” fast mitt 200-500 där, fläckar brukar vara tydligare med mindre bländare
Svar från Joakim88 2019-03-27 14:56
tack så jättemycket Jan :) Japp tänk att jag missat detta, tur att andra ser sådant. Skall testa att blåsa bort det ikväll med blåsbälgen, annars får jag beställa ett rengöringskit. Har rengjort min sony a7 flera gången men inte en dslr så detta blir en ny grej för mig :)
Jag har lightroom 6 och som Peter skrev så går det att ta bort fläckar i lightroom också :)

Svar till peter: Japp har använt det verktyget förut ;) Jag tror att jag fotograferade på bländare 7,1 :)
ehrsa 2019-03-27 18:27
Ett annat tips också är att titta och blåsa bort eventuellt skräp som kan sitta på den bakre linsen på objektivet!! Skräp som kommer till sensorn kan ju också lika gärna hamna på ytan på den bakre linsen.. Vill minnas att Björn Thundal för några år sedan berättade om detta, han hade fläckar på fotona som inte försvann vid sensorrengöring, det visade sig att skräpet satt på bakre linsen på ett av objektiven.. Låter bra att du har gjort det förut, då är det bara att 'fälla upp' spegeln och sedan göra likadant.. I menyerna så finns det ett sånt rengöringsläge där spegeln fälls upp!
Hälsn!
Svar från Joakim88 2019-03-27 20:07
Hej Jan jag blåser nästan alltid bort eventuellt damm från objektivets bakre del om man säger så :) det brukar vara skit där hehe.
Jag satt precis vid skrivbordet och rengjorde sensorn med blåsbälgen, hittade "fälla upp spegeln" i menyn så nu går den fint igen, tackar för informationen :)
ha de gott
Härliga fågelbilder, den dansande tranan gillas extra!
Ser att du har samma dslr som jag, du vet väl att kameran har inbyggd sensorrengörning antingen vid av/på eller manuellt via menyn ( inställningsmeny ) Rengöra bildsensorn (se även sid 321 i kamerans användarhandbok )
Hälsn. Leif M
Svar från Joakim88 2019-03-27 17:10
Hej Leif tack så jättemycket :)
Jajamän har testat sensorrengöringen nu men det hjälpte inte så skall testa blåsbälgen när jag väl är hemma, tack ändå :)
Rhodos 2019-03-27 17:37
Det var ju synd att det inte gick, nåja provar man så vet man.
Ha det!
Svar från Joakim88 2019-03-27 20:07
Det gick med blåsbälgen så nu är det borta :)
Många fina bilder. Speciellt på doppingarna.

Hälsningar Jörgen
Svar från Joakim88 2019-03-28 12:25
Tack så mycket Jörgen :)