Jakt

Nu närmar sig älgjakten och jakt på dovhjorten/ bocken. Det är många i min krets som är jägare och alla har tagit ledigt nu i oktober för just jakt. Jag brukar också ta en eller två dagar ledigt för jakt, fast med kameran :)

Brorsan är en av dom som jagar.

Inlagt 2019-09-17 11:32 | Läst 1787 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Har två nära vänner med nytagna jaktlicenser och vi pratade i helgen om hur det skulle kännas att fälla ett djur. Kom in på det av anledning av alla mord nu och hur man kan skjuta en annan människa. Nu vet mina vänner inte hur de skulle reagera på om de satt därmed ett djur i sökaren, hade inte hänt dem än. Men jag tror att jag skulle ha väldigt svårt att trycka av. Dömer ingen som jagar, för jag äter gärna kött. Men gillar nog jakten med kamera bättre, för egen del.
Svar från Joakim88 2019-09-17 11:53
Hej Margareta precis som du skriver så kan inte jag heller döda ett djur, har aldrig gjort och mig veterligen så kommer jag nog aldrig att göra det heller. Jag fotograferar dem och låter dem leva med ett fint minne på minneskortet. Men alla är vi olika och att få en jägare att sluta jaga är väldigt svårt, hade en konversation med brorsan hur han kunde med att se ett djur i vitögat när han tryckte av geväret. Han svarade ungefär såhär.
" Förhoppningsvis så får man en ren träff och djuret dör utan att känna smärta,Det är för maten samt umgänget jag gör det och för att hålla viltet i en proportionerligt bestånd"
Han tog även upp detta med att alla som äter kött borde kanske tänka på hur grisar/kor/får slaktas på grymma vägar även här i Sverige.
Jag har själv haft jägarexamen i snart 30 år.. men har aldrig jagat.. annat än varit i 'drevet' vid Älgjakt en gång, och så har jag lyckats ta en del Mink i ytterskärgården med ett par slagfällor under nån 10-års period, och det är klart roligare att titta och kanske få fota djur och fåglar, än att jaga.. Jägarexamen var mer av nyfikenhet för 'företeelsen', och vi var ett gäng tidigare arbetskamrater som åkte upp till Fredrika i Lappland och tog examen där på en vecka, en rätt så intensiv vecka men det var också rätt kul!
Hälsn!
Svar från Joakim88 2019-09-17 12:48
Där ser man Jan en jägare i grund å botten ;)
Jag har inte någon jägarexamen och det blir nog ingen heller men har vart med i drevet som du några gånger för några årsedan.
Jag håller med ang fotograferingen :)
Det lät kul men tufft, var nog mycket teori antar jag :)
ehrsa 2019-09-17 13:14
Hade mycket 'gratis' i artkännedom när det gäller fåglar och även djur allmänt, mitt fågelintresse fanns redan då, kollegorna fick plugga mycket mer, kursen varvades samtidigt med skjutövningar, tror den 'veckokursen' gick på 3700:- allting inkluderat.. mat och logi dessutom! Redan då hade jag ingen tanke på att börja jaga, var mer nyfiken på vad man får lära sig egentligen.. Förstår ändå att det ibland 'måste' jagas, beroende på obalans i naturen, men det är ju oftast något som människan har ställt till med.. För lite Vargar t.ex.. då måste människan istället hålla ner Älgbeståndet.. det tråkiga är kanske att människan jagar 'fel' djur, medans Vargarna tar sjuka och svaga, som främjar stammen på sikt.. Vildsvin är väl en art som också skulle behöva jagas lite mer, dom har väl inte heller några naturliga predatorer egentligen.. men jag tror att dom är rätt svåra att jaga..?
Hälsn!
Svar från Joakim88 2019-09-17 14:03
Det är ju bara ett plus :)
Superbilligt idag ju men kanske inte då.
Ja oftast så är det ju vi människor som ställer till det med allt vad det innebär från skogs avverkning till skjutande av "fel sort" särskilt vargen tycker jag få utstå mycket ont...
Vildsvinen har ökat markant de senaste åren, bara här där jag jobbar har vi sett en ökning. Gräsytor har bökats upp överallt. Och de är ju på natten som de är mest aktiva efter födosök.
Jägarna har fått några få här men det är ett svårt djur att skjuta då man oftast behöver vara aktiv på små timmarna....
Jo det är väl så att man måste skjuta av för att hålla vissa djurstammar nere. Flertalet tycker nog att detta är OK för att minska viltolyckor mm, jag läste en bok av Dan Brown där en grupp hade tänkt samma sak om människan, att det inte fanns mat till alla.... då kanske det inte är så självklart längre.

Jag håller mig till mygg och getingar, ibland åker en fluga med också, men även där har man något konstigt samvete som säger att det är OK att slå ihjäl den irriterande getingen men man är lite tveksam till om det är OK att döda den i syftet att fotografera den i stackad makro.
Svar från Joakim88 2019-09-17 15:09
Jag håller med dig Peter! Och är också tveksam till att döda insekter för makro fotografering på tal om just sånt hehe
Fina och annorlunda bilder! Föredrar nog kameran. Är själv uppväxt i norrland med jakt runt omkring mig och har jagat själv också under ett par år. Känner mer och mer efter att jag börjat med fotografering av natur att det skulle ta emot att fälla ett djur idag. Har dock full förståelse för jakten fortfarande. Det jag inte gillar och aldrig har gjort är den typen av jakt man kallar för troféjakt där man stoltserar med en fälld elefant eller liknande.

MvH
Johnny
Svar från Joakim88 2019-09-17 19:46
Hej Johnny och tack så mycket :)
Jag håller med dig, jag tar kameran alla dagar i veckan :)
Och här håller jag fullständigt med dig, finns det något värre än folk som poserar med en död elefant /tiger /lejon osv. Allt för att det är exotiskt!