Havsörnar på långt håll

Är du inte intresserad av fåglar eller örnar så kan du faktiskt sluta läsa här!

Det fina med att vara ute och vandra så mycket som jag och Maja gör är att man kan få se och uppleva väldigt mycket av djurlivet. Jag har om man kan säga så specialiserat mig på just havsörnen. Tycker att det är en otroligt vacker rovfågel som gör sig väl i vår natur. Och var kan man lättast få se en havsörn? Vid sjö eller hav svarar jag :)

Denna gråmulna förmiddag packade jag ner kameran, mat, hundgodis och så bar det iväg. Våran vandring började i en djup skog och där såg jag älg spillning efter älgspillning samt stora klöv spår, Hade hoppats på att få stöta på älgen men det blev resultatlöst. Om den nu var där så hade den säkert hört oss. Pinnar och grenar som bryts när man går i den täta skogen... Hörde dock talgoxen och blåmesen som kvittrade fint. Kråkor flög över oss. Vi fortsatte kurs mot sjön. 

Efter ca en och en halvtimmes vandring så var vi nästan framme och där satte vi oss vid en enbuske. Vinden var kraftig här och vinden blåste bort från oss ut mot öppet vatten. Du kan se havsörnar som vindsurfar i motvind samt så landar de i motvind. Och här stötte jag på en hel del havsörnar faktiskt :)

Text under bilder.

En fullvuxen havsörn som svepte förbi.

Den landade faktiskt tillsammans med en annan havsörn långt därute på talltopparna. Jag fick faktiskt höra en mycket intressant sak angående ett havsörns par här ute. Honan är 18 år gammal och har häckat ute på en ö i flera flera år och förra året så hade hon fått 3st ungar. Där kan man kalla en veteran som vet hur man ska jaga/föda upp och lära ungar hur man överlever. Kanske är det en av dessa två?

 

Här hörde jag hur den ena utav dem "skrek" och du kan se örnen till vänster där gapar. Sen så satt båda och "sjöng" "pratade" ja vad nu en havsörn gör ;)

En annan ung örn satt på gran toppen och spejade ut över sjön. Tro nu inte att även fast jag satt tryckt intill en enbuske att den inte såg mig, Jodå en havsörn/Kungsörns syn är fenomenal. Vad jag läst så kan de se en kamouflerad kanin/hare på 2-3km avstånd. Så glöm att du är osynlig för en örn om du inte sitter i gömsle eller har en ghillie suit på dig.

Jag hörde något väldigt vackert läte i skogen där vi satt, eller ja jag satt, Maja gick runt och letade efter sork/ekorrar. Fick se en Spillkråka tror jag att det är, första gången som jag såg en sådan :) Vacker fågel med ett fint läte.

Men den blev rädd och stack ifrån oss. Vet inte hur detta fotot blev men nåväl här "flyger" den iväg :)

Vi fortsatte nu, för har man en hund så behöver man ju också gå. Vi drog oss iväg djupare in i skogen och var borta från örnarna en riktigt bra stund. Och efter lite käk och vandring så vände vi tillbaka och kom fram till detta....

Ett stort gäng med örnar som hade förmiddagsmöte :) Nä det ligger ett kadaver där på denna lilla ö och fråga mig inte vad det är för något eller hur det har kommit dit, förmodligen någon fiskare kanske eller om någon havsörn har slagit en sjöfågel. Och som jag sade förut, en örns syn är fantastisk så inte undra på att alla var samlade där. 2 utav dessa fåglar är vuxna havsörnar och garanterat de som satt i talltoppen.

 

Sjöfåglar som råkade simma lite för nära alla havsörnar insåg ganska så fort deras "misstag" och flög i väldig fart :)

De såg mig och lämnade platsen, en havsörn är mycket skygg och trots att jag var riktigt långt borta så hjälper inte det, alla lämnade.

Men vissa utav dem ville visa upp sig först. Och för att respektera dessa rovfåglar så tog jag lite foton på dem sedan så lämnade vi platsen ganska så fort.

Det är inte ofta man ser flera örnar cirkulera över sjön tillsammans.

Den undre örnen är en vuxen havsörn och den övre är en yngre havsörn.

Men lite nyfikna var de allt och flög inte alls så långt borta :) Kanske detta är en av veteran honans ungar? :) Den är ju märkt iallafall så någon har ju koll :)

Sista bilden får bli på denna som gav mig en sur min, sorry örnen men nu går vi så får ni vara ostörda över skärgården!

Att sitta i gömsle och komma en rovfågel riktigt nära är en upplevelse som jag gillar men att vara ute i naturen och få se rovfåglar i sitt esse är en fantastisk upplevelse även om iso talen blir höga och man måste beskära bilderna till maxgränsen ibland så är det en fröjd att få se dessa vackra djur & fåglar. Och som alltid respektera både djur och natur, du är en gäst! :) 

Inlagt 2020-01-11 17:46 | Läst 2291 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ser ut att ha varit en lyckad dag, tänk vad naturen kan ge tillbaka i ren njutning. Imponerande utdelning av havsörnar. Kul med spillkråkan, det är en fågel jag uppskattar och jag ”jagade” en bild på den i ett år, mitt första möte beroende på att de ringde från jobbet för ett telefonmötet, så jag fick parkera i skogen i Skåne och helt plötsligt satt en spillkråka rakt framför mig. Tyvärr var det svårt att både prata i telefon och försöka fotografera så det blev ingen bra bild, men det blev en revansch någon vecka senaste i Danmark då satt den längs en skogsväg och jag fick några bilder på den, därefter har jag inte sett den mer
Svar från Joakim88 2020-01-12 09:20
Jag blev överraskad positivt i detta gråmulna vädret. Naturen är cool som erbjuder mycket att se :)
Spillkråkan hade ju ett väldigt vackert läte också. Hehe fota med ena handen och ha axeln som stöd medans man pratar i mobilen och motivet säkerligen inte sitter still är en svår kombo ;) Tur du fick en andra chans där :)
Det var ju synd är den ovanlig i Skåne kanske, eller ja jag har aldrig sett någon heller förutom denna
Kul bild på spillkråkan! Häftiga bilder på örnarna. Framför allt när de sitter vid vattnet.

MvH
Johnny
Svar från Joakim88 2020-01-12 09:22
Tackar Johnny, Spillkråkan blev ju en bonus idag. Den blev jag och nöjd med, de andra blev mest som mobilfoton tagna från alldeles för långt håll men mycket rolig dag att få se alla örnar :)
Synnerligen trevligt! Verkar vara en fin plats! Även Spillkråkan var riktigt bra!
Hälsn!
Svar från Joakim88 2020-01-12 09:25
Tackar Jan :)
Det är en riktigt fin plats, små öar bredvid varandra och där ute öppna Vänern.
Spillkråkan blev en bonus tack vare dess vackra läte så fick jag se den :) Tack
Vilken härlig vandring, och så många havsörnar! Funderar på att jag aldrig (eller nästan aldrig) ser havsörn i Bergslagen, beror det på att det är för små sjöar (gissar att det skall vara kust eller stora sjöar) eller är det bara jag som aldrig ser dom? Hälsningar/ Björn
Svar från Joakim88 2020-01-13 08:28
Tackar Björn, det blev en härlig , ,,, riktigt härlig tur :)
Jag skulle nog tippa på det första du skrev, en havsörn har ju fisk som huvudföda och den cirkulerar ju gärna över Vänern och havskusten :)

Sökte på Bergslagen och såg att det låg norr om Vänern så det borde ju kunna dyka upp någon där, om inte så kanske Kungsörnen, Jag var ju där uppe i skogarna och fotograferade den ståtliga örnen :)
Härliga bilder på havsörnar du fått :)
Bilden på den flygande spillkråkan mad invikta vingar är fantastisk :)
Mvh
Fredrik
Svar från Joakim88 2020-01-21 21:40
Halloj Fredrik :) japp fick se mina favoriter och en hel del dessutom för några veckor sedan. Spillkråkan var extra rolig då jag aldrig stött på den förut :)