Korpen som kom på besök

Det kommer att bli en hel del bilder på denna vackra korp i denna blogg, jag vet att vissa inte vill ha många bilder men jag kör det ändå, tyckte att korpen var oerhört elegant och vacker och för att få ihop berättelsen/händelsen så känner jag att det behövs denna gång :)

Och sen är det ju alltid kul att gå tillbaka ett halvår senare och kika på bilderna :)

En sen eftermiddag i fredags ( 14 aug) efter jobbet befann vi oss på ett berg vid sjön. Solade och badade i vattnet, badtemperaturen var ca 21* hade jag hört på "ryktesvägar". Och det kan mycket väl ha vart så för kallt var det inte, alls... :)

Hade besök av gjusen som flög fram och tillbaka där uppe i det blå, tillsammans med sina två juveniler. Trevlig syn!

Efter mycket bad med simturer och torkning genom att låta solens varma strålar torka både hud och päls så var det dags för lilla Maja att kissa. Och fina damer vill ju helst ha lite "privacy" så hon lämnade berget för att ta sig upp till skogen.

Hörde efter en stund hur hon tuggade på en kvist där uppe, såg henne inte då jag låg på ett sluttande berg ner mot vattnet men hörde henne tydligt. Och inte långt därefter så fick jag se hur korpen kom från vänster håll. Hörde den genom att den kraxade lite när den flög. Den flög längs med vattenlinjen mot mig, kameran låg ju framför mig under kläderna som skydd för solen.

Fick snabbt fram den och fotograferade korpen när den kom närmre, tänkte att nu får jag i alla fall någon bra bild på en flygande korp hyfsat nära där jag låg på mage i badshorts.

Men den flög och satte sig i ett dött träd strax ovanför där jag tror att Maja låg och tuggade på kvisten/grenen.

Tog några snabba bilder utifall den skulle bli rädd och "sticka" men det gjorde den inte. Den satt lugnt kvar och betraktade Maja. Hon var nog omedveten om att en stor svart fågel satt några meter ovanför henne. Och så spanade den in mig också eftersom ett stooort objektiv var riktad emot den och lät gjorde den ju också :).... 

Slutade att fotografera korpen och tittade lugnt på den där jag låg. Korpen vred huvudet så att det nästan var upp-och-ner-på där den betraktade vovven. Jag började att skratta, den såg så rolig ut, men jag skrattade tyst, fast fotografera det kunde jag inte då skrattet var så starkt inombords. 

Den gjorde ett kraxande och "hoppflög" till tallen någon meter bredvid där den själv började att plocka loss mossa/lavmossa från trädets bark/gren och medans den gjorde det så tittade den först på Maja och sedan på mig eftersom jag nu hade börjat att "låta igen" ( kameraljudet)

Och här satt den ytterligare ett tag innan den gjorde ännu ett "hoppflyg" till det tredje trädet som också är ett dött träd för att stå på grenen och spana på oss två :) 

De bilderna som är ovanför denna text är det första trädet som den satt i. Och de tre under här är det andra trädet som den "hoppflög" över till.  Lägg märke till bild nr 2 & 3 nedifrån hur den tittar på mig och på Maja :)

Här under det tredje och sista trädet som den "hoppflög" till blev korpen stående ett tag innan den gjorde ett högt kraxande för att sedan lyfta och flyga in mot skogen.

Jag har fått en ny uppfattning om korpen må jag då säga, har alltid fascinerats av den och dess storlek ( den är större än ormvråken) men just denna dag fick jag även bevittna att en korp kan vara ganska så underhållande och rolig att titta på hehe :)

Om jag sitter i något örngömsle igen och får se korparna så kommer jag att tänka på den här och le :)

Dryga timmen senare fick jag se fiskgjusen som kom och landade en bit bort i ett dött träd (döda träd är bra för fåglar, skönt för "tassarna" med mjukt underlag)

Den såg oerhört trött och sliten ut. Skulle tippa på att det är Vincent som har haft fullt upp med att leverera fiskar till sina två flygfärdiga ungar hela dagen lång. Detta är alltså fotograferat runt 20:00 snåret.

Tror heller inte att honan är kvar här längre, de har ju en tendens att lämna över allt matande till hanen även när juvenilerna är flygga för att påbörja sin resa till Afrika. Det är var jag tror, såg bara en vuxen gjuse och två ungar denna sena eftermiddag.

Vincent satt kvar även när vi packade ihop för att bege oss hemåt :)

1. Till sist, jag vet inte men fick en känsla av att korpen landade där just och då enbart för att spana in Maja (rovdjur), om hon låg och tuggade på något vilt/byte och på så sätt så fick jag bevittna/dokumentera denna vackra händelse. Det är vad jag tror :)

2. Eller så var den bara nyfiken och kanske själv ville leka med pinnar, se & lär :)

3. Eller så var det helt enkelt så att det var just dessa träd som korpen hade som sitt kvällspass för att spana ut över sjön och njuta av solnedgången, oavsett vår närvaro här eller ej :)

Inlagt 2020-08-19 07:39 | Läst 1936 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
På sin blogg gör man som man själv tycker...bra
Vackra bilder
Härom har vi sett korp lite då och då men inte haft tanke på att fota
Svar från Joakim88 2020-08-19 09:09
Ja det är väl så :)

Tack ska du ha Nini :)

Då tycker jag att du ska börja fotografera dem, fina fåglar ju :)
Flera utsökta bilder på korpen! Och inte visste jag att de hade klor som värsta rovfågel! Sen undrar jag över "blåögdheten", är det lååångsamma ögonlocksblinkningar, eller vad?
Svar från Joakim88 2020-08-19 10:00
Tack ska du ha Ragnar 😄
Jovisst de har vassa klor men det är näbben som jag får mest respekt för, superlång ju hehe

Blåögdheten är fågelns ”skydd” eller vad man ska säga, för att skydda ögonen, den blinkar där och jag har fotat med snabb slutartid och fångat ”den blå skölden” som jag brukar säga 😊 Har glömt av vad det heter men kort och gott, skydd för ögonen.

Tack Ragnar 😊
Fina bilder! Jag gillar speciellt första bilden där korpen nästan blir tredimensionell mot den lagom suddiga bakgrunden.
//Anders
Svar från Joakim88 2020-08-19 10:01
Tack så jättemycket Anders 😊
Javisst den blev cool faktiskt 😊
Korpen har ju ett mytomspunnet rykte i mannaminne och är intelligent.
Jättekul läsning och generös visning av många riktigt fina bilder.
När Lina och jag rastar oss i skogen hör vi korparna prata med varandra. Men de håller alltid avstånd till oss och kommer inte nära.
Mvh Janne
Svar från Joakim88 2020-08-19 19:06
Det har den och intelligent är den ju verkligen.
Tack så mycket, vad kul Janne att du tyckte det :)

Exakt så som du och Lina har det i skogen brukar vi också få uppleva korparna :)
Det här var väl en engångsföreteelse :)
Härligt Joakim! Man njuter av bilderna, Korpar gillar man.. också!
Hälsn!
Svar från Joakim88 2020-08-19 19:07
Tack ska du ha Jan :)

Vad kul att du gör det :), ja korpar gillar man ju :)
Kul berättelse. Fina bilder på korpen, särskilt de i första döda trädet, grattis. Har nog bara sett en korp och 2-3bilder, vad jag vet, men man kan ha sett fler men blandat ihop den med andra gråfåglar
Svar från Joakim88 2020-08-19 19:08
Tack ska du ha Peter :) Visst blev de bra trots allt.
Menar du att du bara sett en korp ute i det vilda? Du har nog säkert sett fler på långt håll vill jag nästan lova dig ;)
pdahlen 2020-08-19 19:24
Jo har bara en som jag vet jag har sett och har bilder på, men jag har säkert sett andra. Men det är ju så med gråfåglar, måsar, sångare mm, man har troligen sett många fler arter än vad man känner till.

Igår tex, så var det några bredvid som skrek där kommer skräntärna, den hade jag inte så det blev ett nytt X men hade de inte sagt något hade den gått som fisktärna även om skrän är mycket större så är det små nyanser. Brun glada trodde jag var kärrhök tills någon påpekade detta, det är inte lätt :)
Svar från Joakim88 2020-08-20 07:14
Det är precis som du säger här, inte lätt alls hehe
Men vad kul med brun glada :)
Ett lyckosamt möte och fina bilder som resultat..Korpar hör jag mycket men ser dom oftast bara på långt håll i dom skogar jag tillbringar tid i. Skydd i normala fall men här var den kanske nyfiken på om Maja skulle lämna några "rester" från ett ev. "byte"
Blinkhinnan är väl den du tänkte på..ser man också när dom badar i fågelbadet..
Mvh/Gunte..
Svar från Joakim88 2020-08-19 19:11
Visst var det och tack så mycket Gunte :)
Exakt så är det för mig/oss också, man hör dem på avstånd och lite tur så kan man få en som flyger någonstans förbi en, en bit bort.

Ja det är nästan vad jag tror här också faktiskt :)

Exakt det var det ordet jag sökte efter! Tack för det Gunte!
Ragnar, Blinkhinnan heter det ;)

Vet att fiskgjusen alltid har "blinkhinnan på" just precis när den skall slå i vattnet för eventuell fisk :)
Strålande bilder på korpen och en trevlig berättelse att läsa. De är ju smarta och nyfikna så den kan nog ha landat i ett av sina favoritträd och upptäckt Maja som hade något intressant att knapra på. Det skulle ju kunna betyda något ätbart. Korpar kan vara mycket underhållande om man spanar på rovfåglar vid en åtel.
Korpar är dessutom en de få fågelarter som man har dokumenterat att de faktiskt verkar ägna sej åt lek. Det var korpar som åkte kana i snön, på rygg. Hur häftigt som helst.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2020-08-20 07:16
Tack ska du ha Lena, vad kul att du tyckte detta :)
Ja något sådant var det ju förmodligen :)

Det är dom, haha jag sökte på Youtube och hittade lite små klipp på korpar som lekte i snön. De är verkligen underhållande och häftiga :)
Korpar är härliga och väldigt smarta. Väldigt underhållande att kika på.
Fina bilder.

MvH
Johnny
Svar från Joakim88 2020-08-20 07:17
Ja det är dom och roliga :)

Tack ska du ha Johnny :)
Trevlig berättelse. Kul när man får chansen att beskåda beteendet på nära hål. Korpar hör väl till dom smartaste i gänget, så den viste nog vad den gjorde.
Jättefina bilder och dom som gnäller över att det blir många bilder tycker jag skall sluta läsa fotobloggar !
ing-marie
Svar från Joakim88 2020-08-20 13:35
Tack så jättemycket Ing-Marie :)
De är absolut bland de smartaste, så den hade stenkoll här, ska bli kul att studera dem i framtida gömslen.

Ja det är väl så :)

Ha de fint :)