Vråkstrecket 11 Oktober

63 vråkar räknade jag tills jag lessnade på det.... det dök upp vråkar i stort sett hela dagen som vi var där ute vid sjön. Från Karlstad/Säffle hållet kom de och for mot Lidköpings hållet. Skulle absolut inte ljuga om jag sade att de var över ett hundratals vråkar. Såg och fotograferade Fjällvråkar, ormvråkar och sparvhökar som flög tillsammans i små grupper, kanske 6-7 stycken i intervaller... Och här kunde en sparvhök flyga tillsammans med en vråk vilket var en trevlig syn!

Det var en mäktig syn att få se, och vi som "bara" skulle vandra runt lite vid sjön. ( blev kvar därute i 5h) Det blev mest att sitta ute vid udden och spana i kikaren. Fotograferade så gott som 300 bilder men räcker med att visa de som vågade sig närmast.

Och dit hör fjällvråken. Som visade upp sig fint. Och den kommer ju som bekant från norradelen av Sverige, så den kommer att finnas häromkring nu i vinter :)

Ormvråkar var den största delen i vråkstrecket, kanske 85-90% av de jag såg på nära håll.

Och på vägen hem genom skogen hör jag en kråka som kraxar riktigt frekvent och högt. Tittar upp och åt det hållet. Och då kommer favoriten här i fullhast. Gick så fort, så detta var vad jag hann å ta.... Typiskt, skulle suttit kvar iaf någon timme till så hade den garanterat passerat oss..

Inlagt 2020-10-11 18:48 | Läst 1937 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det var inte dåligt med sån mängd rovfåglar. Vi har ju ett ställe här i Gästrikland som det också sträcker mycket rovfåglar men har aldrig varit dit. I trakterna av Torsåker, söder om Hofors.
Sten
Svar från Joakim88 2020-10-11 19:55
Nej absolut inte, aldrig någonsin sett något liknande. De fortsatte att komma grupp efter grupp med dessa fina pippifåglar :)

Okej men på tal om Gästrikland så fotade jag en havsörn i somras som var 5år och den var född i Gästrikland :)
Kul att vara på rätt plats, och några fina bilder blev det. Det är imponerade dessa streck när de kommer i en strid ström.
Svar från Joakim88 2020-10-11 19:59
Ja verkligen, det här hade jag inte räknat med denna gråregniga dag som blev riktigt vacker både vädermässigt och fågelmässigt :)

Tack så mycket Peter, riktigt imponerande. Och här var ju inte vråkarna speciellt skygga som de brukar, utan de höll sin kurs. Stadigt :)
Trevligt, och fina bilder! Undran, hade dom medvind? Känns så på din beskrivning.. undrar hur det var/blir vid Falsterbo..
Hälsn!
Svar från Joakim88 2020-10-11 20:38
Mycket trevligt och fin upplevelse :)
De hade motvind under förmiddagen tills runt 14 snåret. Vinden hade så gott som lagt sig och solen tittade fram.

Ja där måste det ju vara tusentals eller?...
Tackar Jan :)
ehrsa 2020-10-11 21:30
Kanske hade du fler vråkar idag än vid Falsterbo.. men dom hade mer Bo/Bergfink.. :-) https://www.falsterbofagelstation.se/arkiv/strack/strackidag.php?valdag=2020-10-10
Hälsn!
Svar från Joakim88 2020-10-12 09:25
Sedär ja, det var många bo/bergfinkar där kan man säga. Vråkarna bör ju anlända dit i veckan kanske eller om de flyger mot Öland istället :)
Förstår att det måste vara en mäktig syn att få se dessa rovfåglar sträcka över huvudet. Bilderna blir dock rätt likartade men jag kan förstå känslan. Fjällvråken är vacker i sin ljusa dräkt.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2020-10-11 20:51
Det var det minsann :)
Jo jag vet, de blir lika. Har så svårt att välja ut 1 eller 2 bilder hehe
Den är riktigt grann, tackar :)
Fåglar utan streck, kul med variation..Fjällis ser fin ut..
Mvh/Gunte..
Svar från Joakim88 2020-10-12 09:23
Ja de flög ju aldrig som ett streck om man säger så ;)
Tack du :)
Alltid mäktigt med rovfåglar, speciellt om de är många! Bra fångat.
- hawk
Svar från Joakim88 2020-10-12 09:25
Alltid lika vackert ja och särskilt när man får se de såhär, flockvis.
Tack ska du ha :)
Mäktigt ! Fina bilder på fjällvråken. Förstår att du blev kvar där. Hade lite tankar på att åka till det där stället Sten skrev om men det var lite för ruggigt väder i dag och jag var väl inte tillräckligt sugen då man mest ser dom på rätt så långt håll.
ing-marie
Svar från Joakim88 2020-10-12 09:29
Verkligen! Tack så mycket Ing-Marie :)
Ja, det var ju bara att stanna kvar längst ut på udden och ta fram fikat och spana med kikaren.

Förstår att du inte åkte om det var ruggigt och dessutom på långt avstånd.. här flög de flesta rakt ovanför oss. Vi satt strategiskt bra då de kom från öarna där ute på Vänern mot skogen och fastlandet.
Otroligt, måste ha varit mäktigt att se så många stora rovfåglar. Intressant att så många djur vill röra sig i grupp. Många, både fåglar och fyrfota gör det ju nästan jämt, andra bara då och då som här. Roligt att få se! Hälsningar/ Björn
Svar från Joakim88 2020-10-12 09:31
Verkligen Björn, aldrig varit med om detta, trodde att man behövde ta sig till Falsterbo eller Öland för att få se något liknande. Men tydligen så kunde jag få se dem på "hemmaplan". Vilket var en riktigt fin upplevelse :)
Ja så är det ju och här var de mindre skygga kändes det som, de höll sin kurs stadigt :)

Tack så mycket!
Mäktigt! Har själv också sett ett väldigt stort antal samtidigt. Dock räknande jag inte dem.
Falsterbo står på listan att åka till på hösten. Där kan man se 10 000 stycken ormvråkar ligga och skruva på himmelen. Gillar den sista bilden bäst.

MvH
Johnny
Svar från Joakim88 2020-10-12 13:32
Ja så in i bomben :)
Har för mig att du nämnt det tidigare, det är en mäktig syn.

Ja Falsterbo står på listan här med, tänk att få se 10 000 vråkar mot en blå himmel, wow!

Tack Johnny kul att du gillade ”favoriten” här :)
Men vad häftigt med så många vilken upplevelse
Svar från Joakim88 2020-10-12 18:59
Superhäftigt att få se detta :)