Fiskgjusen

Så kommer vi till slutet på min fiskgjusesaga. Ungarna är nu flygga och i full gång med träningen att klara sig på egen hand inför resan till Afrika nu under september, plus att fisken är slut. Jag började redan i april när jag var ute och vittjade nät med kompisen Stig att slänga ut en eller två björkna (mindre än braxen) till hanarna som dök upp till Sverige.

Testat både från båt och på land, dessutom några gånger iförd ghillie suit. Målet har ju självklart varit att få fina bilder men också att de skall få lite extra hjälp med fisk till sina ungar. Både Sony A7iii samt D500 har gått varma.

Det har varit ett mycket roligt projekt om än tidskrävande och mycket väntetid även här. Men vädret har ju inte varit dåligt precis :)

 

Den här bilden är tagen ifrån land en eftermiddag/kväll i april. Det hade blivit ett bakslag som så brukar under april. Snön låg på bergen och vinden var isande kall. Men det var en vacker kväll med solen som belyste gjusen vackert.

Samma kväll, gjusen fick tag på björknan och flög iväg mot sitt bo. Här kan du skymta snön som ligger på berget till höger om gjusen.

Det här var en kväll jag sent kommer att glömma. Sjön var spegelblank och jag hade tagit på mig Ghillin. Slängt ut fisken i sjön innan jag krupit in i en enbuske/tallbuske liknande buskage... Det dröjde inte länge innan en mås hade fått syn på fisken. Och ni som vet hur måsar fungerar. De är ju knappast tysta av sig. När en hade anlänt så dök fler upp. Sen gick det fort. Fiskgjusen anlände och dök med en gång. Fotograferat i april.

Nu har det blivit sommar och vi är ute på sjön. Gjusen har 3st ungar att mätta!

Fotograferat mitt på dagen.

Oftast så gick fiskgjusen ner ganska sakta (nåväl) i jämförelse om det hade varit en levande fisk. Men just den här gången gick det hiskeligt fort med ett stort plask vid nedslaget

Den här har blivit en riktig favoritbild för mig. Fiskgjusen dök ner på ett inte alltför långt avstånd och kameran lyckades att få dessa vackra klor riktigt skarpa och fina.

Nu har ungarna blivit riktigt stora och redan flygga. Hanen har ändå fullt upp med se till att de får mat på bordet. Det är ett ganska hårt liv som fiskgjusehanen har om man tänker på det. 3ungar som ska mättas samt frugan plus han själv. Han har verkligen fullt upp med att flyga ut och fiska, non-stop! Sen undgå havsörnen som gärna snor en fisk ifrån gjusen om tillfälle ges.

En bild som jag blev mycket nöjd med på fiskgjusen.

En dag i juli ute på sjön. Det var över 25 grader och ljuset var allt för hårt. Men det blev ju bra ändå, både för fotografen och fiskgjusen :)

En blåsig eftermiddag.

Det här var bland de sista gångerna vi var ute på sjön. Mina fiskar till fiskgjusen från frysen var slut. Nu fanns det bara lite större fiskar kvar (tänkta till havsörnsprojektet)

Men så en kväll när jag satt på berget med Maja och åt kvällsmacka, hörde jag hur honan riktigt tiggde från fiskgjusebot bakom skogsdungen långt där borta. Och hon slutade aldrig att tigga. Hanen var förmodligen ute på kvällsjakt åt familjen. Fick lite sådär ont i magen känsla när jag själv satt och åt en god macka, jag & vovven..

Tog tag i saken, åkte ut med fiskaren dagen därefter. Det fick bli en "örnfisk" till fiskgjusen.

Och den var ju som sagt lite större....

Fiskgjusehanen blev liggandes i vattnet för en kort stund. Men han vinkade ändå, tack för fisken :-)

Med snabba/kraftiga vingslag så var han uppe ur vattnet.

På väg bort till sitt bo.

Fiskgjusen Stig vet jag inte hur många ungar han fick, vet i alla fall efter inventering från kajak att honan matade en unge när jag var där och spanade med kikaren.

Fiskgjusen Victor fick 3 st ungar :)

Inlagt 2022-08-03 20:46 | Läst 1852 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Verkligen fina bilder på de bortskämda gjusarna 😊, men de ska kanske ha något arvode. Nästa års projekt är att du matar ungarna i boet, så att hanen slipper bli våt om fötterna. Fint att du kommer så nära, det saknar jag med mina gjusar
Svar från Joakim88 2022-08-04 09:32
Tackar Peter :)
Hehe det hade sett ut det. Tror inte honan skulle uppskatta det så värst mycket ;)
Båt + fisk + många många turer :)
Rakt igenom fina bilder. Det ligger både arbete och kraft i det från bådas håll.
Extra snyggt den med bubbel bakgrunden
/N
Svar från Joakim88 2022-08-04 09:32
Tack ska du ha NIni :)
Det har det gjort. Ja den gillar jag också mycket, tack :)
Mycket imponerande av vad du lyckats åstadkomma med ditt fiskgjuseprojekt och vilka fantastiska bilder det blivit. Ljuset på den andra t ex , helt magiskt och oräkneliga andra bilder som också är toppklass. Mycket arbete bakom detta men också fina belöningar. Kul på slutet med den stora fisken och att det gick vägen.
Det var studenter som gjorde ett examensarbete hos Ole Martin där de ville ta reda på hur stora fiskar en örn kunde flyga med. De klarade av fisk upp till drygt 1,5 kg . Därefter blev det för mycket. Har du någon aning om vad den stora fisken vägde som gjusen lyckades ta upp?
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2022-08-04 09:38
Tack ska du ha Lena, uppskattas verkligen :-)
Ja det ligger massor av tid bakom men det är så belönande när man får sådana här fina möten/upplevelser med gjusarna :)

Det var riktigt kul att gjusen ändå lyckades få med sig siken eller vad det nu var för stor fisk tillslut. Oj det var inte dåligt av havsörnen. Jag har absolut ingen aning om vad den här fisken vägde men max 0,5kg skulle jag tro. Han fick kämpa, men envisheten från gjusen så gick det tillslut :)

Fick faktiskt se i somras en havsörn som simmade med en gås i sina klor upp på ett berg, samtidigt som den var under attack från fiskgjusen.
Fina bilder på fiskgjuse. Nästa grej är att du tar en sten och lina och klädnypa och sänker ned fisken. Sedan har du ett undervattenshus du fotar med när den dyker full attack. Tror det kommer något sådant i nästa avsnitt av fotobonden på svt.

MvH
Johnny
Svar från Joakim88 2022-08-04 09:43
Tack ska du ha Johnny :)
Spännande grej! Och smart med klädnypan, då risken att gjusen skulle skada sig blir lika med noll. Såg det senaste avsnitten igår från fotobonden och gjusen kommer ju i nästa avsnitt. Ska bli grymt intressant att se.
Wow! Förstorat bilden, har en ganska stor skärm vid datorn, och vilken njutning att få se dessa bilder. Närheten, skärpan och alla detaljer.
Fast vad en Ghillin var, det fick jag googla och har nu lärt mig något nytt också.
Svar från Joakim88 2022-08-05 09:23
Tack så mycket Margareta, uppskattas mycket :) Och vad kul att du ser bilderna i stort format :-)
Hehe ja där fick du lära dig något nytt också ;)
hatten av för dig!!!!! Joakim.
Du är jätte duktig.
Mvh
Marcin
Svar från Joakim88 2022-08-05 09:23
Tack ska du ha Marcin, uppskattas verkligen :-)
Riktigt häftiga och bra bilder du har fått under dit projekt :)
Kan tänka mig att det har varit mycket jobb och mycket tidskrävande, men det är ju det som gäller om man vill få bra bilder :)

Fick nyligen ett tips om ett fiskgjuse bo som bara ligger 15 minuter hemifrån, var där och kollade igår.
Finns bara ett ställe man kan sitta för att kunna se boet och då sitter man ca 80-90m från boet, vilket nog är tillräckligt långt bort för att inte störa för mycket, plus att jag hade 3D kamouflage kläder på mig och ungarna satt ibland i boet utan att reagera på mig.
Tror dom är 2 ungar och 2 vuxna men blev lite förbryllad när det plötsligt blev fler och fler fiskgjusar som flög omkring i området, som mest räknade jag till 7st i luften samtidigt och 1 som satt i boet......gissar att det är fler fiskgjuse familjer i närheten och dom samlas och har flygövning med ungarna tillsammans, det var så det såg ut som i alla fall :)
Det var länge sedan jag såg 8 fiskgjusar samtidigt kan jag säga :)
Men det ska bli kul att kolla det här stället mer nästa år :)
Mvh
Fredrik
Svar från Joakim88 2022-08-05 17:38
Tusen tack Fredrik, uppskattas :-)
Det har det varit, men det är som du säger skriver och då får man lägga ner tid på det :)
Åh vad kul, det där är perfekt avstånd. Då finns det ingen risk att du ”stör” gjusarna av misstag under häckningen. Plus att det är ett bra avstånd när hanen lämnar bot för jakt.
Kul att camon funkade så bra :)
De jagar ju sällan vid sina bon har jag hört från vem det nu var.
Kolla om du kan få tag på så kallad ”skräpfisk” av fiskare och skaffa en frys ;)
Det var så jag började.

Förmodligen så finns det fler bon i närområdet. Har sett samma fenomen, när flera ungar flyger ihop och ”leker” med varandra. Kanske inte 7st samtidigt men väl 5 nu i slutet på juli :)

Gör det, lägg ner lite tid och kraft på det här inför nästa år. Och som sagt kolla med någon lokal fiskare om du kan få köpa eller till och med få lite braxen, björkna osv.

Tack Fredrik :)
Vilket otroligt resultat du har fått med detta "jobb". Den ena bilden vackrare än den andra.
Fantastiskt både jobbat och fotat !
Ing-Marie

PS Fångar dom bara hela fiskar ? Tänkte på att det kunde vara idé att dela dom annars ?
Svar från Joakim88 2022-08-07 11:34
Tack ska du verkligen ha Ing-Marie :-)
Glad jag blir :)


Om du delar fisken och kastar i vattnet så är det med 99,9% sannolikhet att fisken sjunker direkt till havsbotten..