Sista gången med havsgjusen..

          **********En sista gång. Ett sista besök till min kompis fiskgjusen**********

Morgon. Blicken ut över sjön, ser i princip ingenting.  Sikten lika med noll. Morgondimman som låg kvar ända in till en bra bit på förmiddagen höll sig fast i ett stadigt grepp ovanför sjö och skog.

Packade upp frukostmackorna och lyssnade på precis ingenting. Naturen var helt tyst. Ingen vind, inga vågor, inga fåglar, bara helt tyst och öde. Höstkänslan nalkades där någonstans.

Åt och drack kaffe. Fotograferade en himla massa daggiga spindelnät som fanns i varje gran och buske.

"Här ser vi inte mycket du"

Daggiga spindelnät fanns det gott om.

De kan bli fina motiv med vattendropparna.

Ljudet från fiskgjusarna hördes i den annars helt ödsliga naturen. Ett högt tiggande skulle jag tro att det lät som. Visslade tillbaka. Mitt visslande hördes riktigt högt. Och detta var något helt nytt för mig. Jag fick svar från fiskgjusen med sitt lockläte.

En stor rovfågelskepnad dök upp ur dimman och satte kurs mot mig där jag stod. 

Sakta flög han fram.

Victor fick syn på mig där ståendes på berget.

Slängde ut "örnfisken" till honom som dök direkt. Kanske var detta första måltiden för honom denna morgon.

Lite kämpande med fisken blev det till en början, tills han fick ett stadigt grepp och lyfte med snabba lätta vingslag.

Ser när han flyger in i dimman och med ens är rovfågeln borta. Kände vemodet i kroppen. Detta var förmodligen sista gången jag fick se honom för i år...

Verkligheten överträffar dessa foton med råge. Dimman som låg över sjön när rovfågeln dök upp ur den var magisk på alla sätt och vis och något som jag upplevde som ur en film.

Inlagt 2022-08-27 10:50 | Läst 1750 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag förstår att detta måste ha varit väldigt mycket mer och häftigare på plats. I synnerhet när du visslade och gjusen svarade. De börjar bli vana vid er och vet precis vad som vankas när ni är på plats. Fantastiskt att få uppleva det! Bilderna när han precis lyfter med fisken är imponerande men dimman är både på gott och ont. jag var själv ute en tur före jobbet i veckan och det var så mycket dimma att jag inte såg någonting över vattnet. Jag fick i stort sett bara spindelnät med dagg på den turen. Ett tips är att de går fram bättre om bakgrunden är helt mörk.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2022-08-27 13:27
Det var det minsann. Något ur en film eller liknande.
Ungarna eller honan har aldrig dykt på en fisk någonsin här. Det har enbart varit hanen. (Han har 3prickar ovanför höger ben) Men han har ju blivit van för både mig & fiskarna.
Det var fantastiskt när han dök upp ur dimman med lugna vingslag.

Ja dimman är både på gott och ont men det var så fint att se detta i verkligheten så bilderna är ”bara” en liten bonus :)

Var uppe kl 05:15 idag, tänkte fota soluppgången tillsammans med dimman. Men dimman var precis som du hade i veckan. Alldeles för tät så solen kom aldrig fram denna morgon. Blev att åter lägga sig igen.

Tack så mycket Lena & tack för tipset :)
Fantastiskt fint! En kombination av upplevelser som var och en verkar riktigt njutbara.. Ja, vi går mot höst nu.. såg mina Tornseglare för sista gången planenligt den 15/8.. Nu dröjer det till 20:e maj 2023 sen är det full fart igen, nu är det bara väldigt tyst..
Hälsn!
Svar från Joakim88 2022-08-27 13:31
Tack så jättemycket Jan :-)
Det var en super fin upplevelse och som jag skrev till Lena, som tagen ur en film :)

Ja det gör vi verkligen. Dimman låg riktigt tät idag med imorse så gick å lade mig igen..

Det är lite vemodigt allt när fåglarna man håller kär lämnar Sverige. Varje år… men så blir det åter ett lyckopiller när de återvänder till våren. Eller som i ditt fall 20 maj 2023 :-)
Dimma kan bli snyggt som här. Man kan väl nästa tro att han känner igen dig nu och går ner och kollar om du har någon fisk att erbjuda. Kan ju inte vara enkelt att spana själv efter fisk i dimman. Var också ute i dimma för en vecka sedan, i Helsingborg sken solen så jag tog en tur mot Utvälinge men det behövdes bara några km norrut så var det alldeles tjock och så var det hela tiden jag var där, men jag klagar inte, det ger om inte annat lite annorlunda bilder och det är ju bra. Man får ju testa andra sinnen som hörseln nu när sikten är sämre och man får spana lite extra för att hitta guldkornen
Svar från Joakim88 2022-08-27 20:12
Det kan det även om det var snäppet vassare att se i verkligheten:)
Det sista nu så var det nästan så om han var ”hemma” vill säga.
Nej jag tror att detta var frukosten för dem den morgonen, då man knappt såg någonting.

Ja dimman kan tillföra mycket, särskilt i landskapsbilder om det är låg dimma eller i skog. Precis det är så man får göra. Tack ska du ha Peter :-)
Fin berättelse med rätt känsla. Hösten är de daggiga spindelnätens tid. Men berättelsen! vissla på sin fågelkompis som kommer ur dimman. Den där ljusen drar fisken just över vattenytan är något extra.
Svar från Joakim88 2022-08-29 12:03
Tack så mycket Stefan :-)
Daggiga spindelnät hör hösten till. Det var något helt nytt för mig där. Troligtvis var gjusen riktigt hungrig och "kände" väl igen min vissling kanske.
Tack ska du ha :)
Vibybo 2022-08-29 16:05
En numera framliden man skötte på fritiden om ett klubbhus ute i skogen. När han kom tömde han musfällorna och la mössen på en flat sten på gårdsplan. Då kom en fjällvråk, som kände igen hans bil, och tog mössen. Varje gång.
Svar från Joakim88 2022-08-30 08:08
Du ser. De är inte dumma de där :)
Härlig berättelse och häftig upplevelse. Spindelväv med dagg är heller inte att förakta. Konstverk är de och så vackra! / Mvh Nina
Svar från Joakim88 2022-08-29 12:04
Tack så jättemycket Nina :-)
En väldigt vacker upplevelse :)
Vilken underbar upplevelse! Och jättefina bilder blev det.
Svar från Joakim88 2022-08-29 12:04
Det var det minst sagt :-)
Tack så mycket Christer :)
Riktigt fina bilder på fiskgjusen som jagar i dimman, det fungerade ju att fota fiskgjusen i dimma också ;)
Alltid lika tråkigt varje år när man vet att fiskgjusarna snart flyttar söderut, tur att man vet att dom kommer tillbaka nästa år igen :)
Mvh
Fredrik
Svar från Joakim88 2022-08-30 08:09
Tack så jättemycket Fredrik :-)
Det fungerade överförväntan med dimman. Ja det är supertrist när de drar iväg men som du säger så kommer de ju tillbaka :)