Haliaeetus albicilla

Känsliga läsare bör ej läsa denna blogg.

Vaknar kl 04:45 i en soffa i Simrishamn, Konstigt nog så är jag inte alls morgontrött denna tidiga morgon utan pigg och alert. Jag sätter mig i bilen och puttrar iväg mot mitt mål. Regnet duggar lite lätt och dimman ligger tätt med en sikt på några få meter framför bilen. Jag är på väg mot Göran Frisks örngömsle nere i Skåne. Hoppas att det blir lite bättre väder idag sitter jag och tänker medans jag kör. Strax innan klockan 06:00 är jag framme och möts av Göran på hans gård. Jag får ett varmt mottagande av både honom och hans vackra morgonpigga hund. Vi beger oss ut mot gömslet i gryningen då allt är becksvart. Pannlampan och ficklampan är vår ledsagare. Väl framme vid gömslet visar han mig platsen där rovfåglarna kommer att vara (förhoppningsvis) , han visar även hur man startar gasolvärmaren ( om jag skrev fel nu Göran så får du skicka ett sms så ändrar jag). Sedan sitter jag där ensam i becksvart mörker och lyssnar. Och det dröjer inte länge förrän jag hör korpens kraxande utanför men det är för mörkt för att se.

Kl 07:45 ser jag en ensam havsörn sitta ute på en gren och spanar, jag tar en test bild men kameran visar ett Iso värde på 12800 så jag avvaktar...

Kl 08:30 har det börjat ljusna ganska så bra men vädret är fortfarande dimmigt och grått så detta kommer att bli en dag med höga iso tal slår jag fast. Men vad jag nu ser är för mig en stor dröm. Ett tjugotal havsörnar är på åtel platsen och jag ser att två av dem är fullvuxna havsörnar, resten är allt från juveniler till 4k.

Kl 09:15 Nu är det hyfsat bra ljus så nu kan jag ligga på iso runt 800-3200 för att få snabba slutartider på bländare 5,6 med min Nikon D7200.

Regnet duggar lite lätt denna tidiga morgon när jag ser denna ståtliga unga havsörn sitta och spana ut över åtel platsen.

Korparna käbblar lite mot varandra och nu har regnet blivit mer intensivt.

Havsörnen lämnar grenen för lite mat :)

Så ståtliga fåglar. Att höra deras flaxande vingar gav mig gåshud :)

Denna havsörn hade fått lite fjädrar som hade fastnat i näsborren på den. Jag såg den flera gånger nämligen.

Gott med and :) Den andra örnen fick lugnt titta på när denna åt även fast det fast fanns fler "byten" på platsen.

Mäktiga rovfåglar!

Denna satte sig ganska så nära gömslet och den hörde min kamera mycket väl. Ser du blodfläcken på näbben ;)

Just denna bild här ovan blev jag otroligt nöjd med trots lite seg slutartid pga ljuset men ögat blev hyfsat skarpt och bytet den har i sina klor gör denna bild i mitt tycke! Wow säger jag bara att man får uppleva sådant här, tack Göran!

Den blå skölden som jag brukar kalla det som de flesta, kanske alla rovfåglar har för att skydda sina ögon gjorde denna bild :)

Här satt tre utav dem och den i mitten var den med fjädrar i sin näsborre som den här försökte att få bort.

Denna havsörn var och är otroligt vacker, fjäderdräkten var riktigt grann.

Fullvuxen havsörn, de var mycket skygga och var bara framme vid åtel platsen på morgonen för att sedan sitta i ett avlägset träd i många timmar.

Vissa kanske tycker att det ser brutalt ut detta men alla måste ju äta och det är en del av livscirkeln. Själv så är jag bara så oerhört glad att människor matar örnarna höst och vintertid.

  

Tre havsörnar i olika åldrar men den i mitten är fullvuxen och de övriga ungfåglar

Det var ett sant nöje att få sitta i detta gömsle och få uppleva detta en grådisig fredag. Jag fick besök utav ormvråken och glador också men det får komma i nästa blogg. Jag kan verkligen rekommendera er som är intresserade utav rovfåglar att prova på örn gömsle för detta var en riktigt fantastisk upplevelse. Att inte bara få se så många örnar utan även höra deras läten på nära håll, hur de bråkade med varandra om maten ibland och även höra deras mäktiga vingslag på nära håll. Sen kan jag säga att en havsörn är otroligt skygg och lättskrämd. De hörde min kamera hela tiden och var på alerten samt så fort korparna flög så stack alla örnar med en gång. Jag vet inte om korparna gjorde så med flit för att bli väck örnarna och kunna få äta ifred, för ibland så verkade det som så hehe :)

Och sen den röda gladan vilken cool rovfågel den gjorde inte som de övriga fåglarna vid åtel platsen men det tar vi i nästa blogg.

Detta var en liten födelsedags present från mig till mig då jag fyllde år igår och vad passar bättre än att Öhrn får fotografera Havsörn :)

Tack för ditt arbete med denna nya åtel plats och ditt mottagande samt bra gömsle Göran på Friskens Gömsle i Skåne :)

Tack för mig så länge mvh Joakim Öhrn 

Inlagt 2019-10-20 13:07 | Läst 3346 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fint! Att äta eller ätas, är naturens lag.
- hawk
Svar från Joakim88 2019-10-20 13:32
Tack så mycket Hawk :)
Ja så är det!
Du skriver bra, ja duktig fotograf är du också.
Sitta i gömsle är spännande, man vet ju inte i förväg om det blir något besök eller ej.
Suttit i både björngömsle och örn. Vid örnarna var vi i Norge och fick både havs och kungsörn, hade Brutus som mentor då. Örnar kom men inte så många som du har här.
Otroliga bilder du fick, bara att gratulera!
Svar från Joakim88 2019-10-20 15:57
Tack så jättemycket för din vänliga kommentar Margareta :)
Detta var första gången för mig men absolut inte den sista :)
Vad kul att få träffa Brutus och att få se kungsörnen. Den har jag ej sett än i verkligheten men den har vart på denna plats och kommer säkert nu i vinter :)
Fantastiskt fina bilder, måste vara häftigt att komma dom så nära!Hälsningar/ Björn T
Svar från Joakim88 2019-10-21 08:04
Tack så oerhört mycket Björn, det är en grym känsla som om att du är en i "familjen" :)
Grymt läckra bilder! Vet precis känslan av att ha dem så nära inpå. Obeskrivligt och måste upplevas helt klart. Jag längtar till mina gömsle sittningar i vinter när jag ser dina fina bilder.
Håller helt med om bilden du blev extra nöjd med. Riktigt bra!
Och grattis i dubbel bemärkelse :)

MvH
Johnny
Svar från Joakim88 2019-10-21 08:05
Tack så jättemycket Johnny :) . Ja detta var första gången för mig men du har ju suttit förut så du vet ju ;) Det ska bli spännande att få se dina bilder framöver!
Tack så mycket jag blev riktigt nöjd med den. Haha tackar =)
Fina bilder men trots det så hamnar andra bilden på korparna som min favorit.
Regnstrilandet spär på känslan..Lite störande bakgrund på en del bilder men det är ju inget du kan rå för..
Med vänliga hälsningar/Gunte..
Svar från Joakim88 2019-10-21 08:06
Tack så mycket Gunte :)
Grattis till både födelsedag och bilder. Regnet gör ändå att det blir en fin bakgrund, men det är klart det blir högre ISO än med sol, men det ser bra ut. Det verkar vara ett trevligt ställe, borde ligga närmare mig eftersom det är i Skåne :)
Svar från Joakim88 2019-10-21 08:08
Tackar man tackar :) Ja regnet gjorde vissa bilder helt klart, det blev höga iso på aps-c kameran men jag tycker d7200 klarar det ganska så bra faktiskt. Det var det och jag tycker absolut att du skall prova på detta stället :)
pdahlen 2019-10-21 08:20
Ja det verkar ju frestande. När får man lov att lämna gömslet, tyckte det stod man skulle vara där till skymningen. Vad man kan prova när det är obegränsat av fågel och dåligt ljus, att använda typ 1/100 och försöka följa fågeln och ta några bilder i rörelsen. Supersvårt, troligen får man slänga det mesta men jag har sett några otroligt fina bilder på bl.a en glada där enbart huvudet är knivskarpt och resten är i rörelseoskärpa.

Den bilden i mitten när den flyger över några gröna buskar är riktigt fin, de första i gråväder också. Samt när de sitter på grenar
Många vackra bilder här, det 'tekniska' ser ut att funka fint.. som vanligt! Själv skulle jag nog aldrig sätta mig i ett gömsle.. Jag har sett så mycket örnar ute i skärgården i deras 'rätta' miljö under kanske 40 år, och oftast då på lite längre håll eftersom man inte kommer så nära utan att dom sticker.. fast ibland kommer man riktigt nära också, men det kanske man inte gjorde varje år ens förr.. Men det är de här 'naturliga' mötena med örnar genom åren som triggat mig absolut mest! Fast jag förstår att man gärna vill ha fantastiska bilder som fotograf också, men det är för mig ändå nån 'konstlad' känsla över det hela.. Förmodligen har jag med mig så pass många fantastiska och naturliga möten med örnar, trots att det oftast varit från den tiden när dom på riktigt höll på att dö ut.. så att den 'exklusiviteten' att då ibland få se en örn eller flera och kanske kunna fota dom (analogt) gör att jag nu inte riktigt vill se dom i 'mängd', inmatade till en åtel.. känslan skulle bli att en örn eller fler inte längre är 'exklusivt'.. den känslan vill jag inte riktigt ha! Detta sagt med all respekt för er som tycker på annat sätt.. Det lite trista blir ibland när man börjar känna igen en 'sittpinne'.. man har sett den pinnen fotad av nån eller ibland flera andra fotografer.. örnarna växlar men sittpinnen finns ofta kvar.. Därför är just jag inte alltid så entusiastisk över 'kända' gömslebilder.. om man själv bygger ett tillfälligt gömsle som man offrar några dagar i, på en strategiskt bra plats, så blir ju 'känslan' lite annorlunda förstås.. Men som sagts, visst får man fina närbilder på örnar i dessa gömslen, örnarna finns väl där varje dag så länge som det finns käk! Det är bara att hyra in sig och fota.. Grattis! Öhrnen.
Hälsn!
Svar från Joakim88 2019-10-21 08:13
Tack så mycket Jan :) Jag förstår hur du tänker och känner här ang gömslen. Har ju själv fått några riktigt vassa foton på havsörnarna ute i naturen/ det vilda men jag kände att jag var bara tvungen att prova på detta med gömsle för att komma "riktigt" nära. Och sen tycker jag att det är riktigt bra att människor matar rovfåglarna nu när vintern närmar sig så att även de kan få vara mätta och belåtna. Men jag förstår dig och håller till viss del med om att stöta på en ensam eller möjligen ett par flygande ute i det vilda är oslagbart och då särskilt om man har tur att ha dem nära :)
Tack så mycket :)
VIsst är det häftigt att sitta i gömsle och vänta. Både rogivande och spännande. Första bilden på korparna i regnet tycker jag är läcker och så har du förstås många fina örnbilder. Jag tror inte du behöver oroa dej för att någon ska uppleva det som obehagliga bilder för det är väldigt lite av åteldjuren som syns. Jag har sett betydligt värre exempel.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2019-10-21 08:14
Superhäftigt och detta var första gången som gav mersmak :) Korpbilden blev bra tack så jättemycket Lena :) Nä du har väl rätt tänkte om någon öppnade bloggen och fick se lite blod/döda djur så...… ;)
Snygga och coola bilder Joakim.
Satt och kollade på "Friskens gömsle" hemsida och funderade om man skulle boka en tur dit.
Med dina bilder som facit så skulle man kanske det :)
Mvh
Fredrik
Svar från Joakim88 2019-10-21 15:17
Tack så jättemycket Fredrik, det uppskattas :)
Du det tycker jag absolut att du ska, du borde ju ha mer tur med vädret än vad jag hade samt kanske får besök av kungsörnen också då den var där ibland, men inte denna dag då jag var där :)