Hunt for food!

25 september, en sen eftermiddag som man kommer att minnas. Mulen dag, vid ena sidan av viken var sjön stilla medan den andra sidan var Vänern arg och vågorna piskade. Jag och Maja valde att gå till den lugna sidan, hade fått syn på otroligt mycket fåglar som låg där ute. Såg att det var en ofantlig stor mängd med skäggdoppingar, aldrig sett så många på ett och samma ställe. De hade sällskap av måsar och trutar. Förmodligen så var det en rastplats här just denna eftermiddag för vidare flytt kanske....

Kommer ihåg att jag sade till Maja att " Här kommer det förmodligen att hända något spännande kanske"

Nyfiken som man är så var det ju bara att sätta sig vid sjökanten och invänta ifall det skulle hända något intressant.

Det dröjde faktiskt inte så länge, kanske 1h innan det brakade loss..... så här hade jag verkligen tur att det som hände, hände innan kvällsljuset slog till.......

Alla måsar inklusive trutar lyfte från vattnet för att ta till flykten, och inte en enda skäggdopping flög! Nu blev det riktigt intressant.

Jag lokaliserade örnen som hade dykt upp från precis ingenstans. Den hade valt ut sitt mål och vad jag kunde se så såg det ut som en ung trut av något slag (vågar inte chansa på havstrut....) som örnen hade i sitt sikte.

Och nu blev det en kamp på liv & död för den truten. Skulle man spela in istället för att fotografera? Hade kanske varit lite roligare med en film. Det blev ändå fotografi på det här.

Havsörnen gjorde snabba eleganta manövrar och följde truten i riktig snabb hastighet. Ett tag så trodde jag att örnen hade greppat tag om truten för de var precis på varandra men nej, truten var fortfarande fri och den hade en fördel vad jag såg, den var kvickare i svängarna.

Märkte också att många av de övriga måsarna och trutarna som hade tagit till flykt flög mot mig och Maja där de cirkulerade sakta ovanför oss. Fick en känsla av att vi ingav "trygghet" för dem då örnen inte vågade närma sig oss? Det kändes så där men kan ju också vara så att vi var på land och de ville mot träden :)

Efter någon/några minuters jagande så gav havsörnen upp, energiförrådet var slut, krafterna lika med noll för en sådan stor rovfågel. Den avbröt och satte kurs mot land mitt emot där vi satt. Truten kunde skatta sig lycklig, ytterligare en dag att få leva!

Det är precis såhär jag helst vill se och uppleva havsörnarna, när de är på jakt och man får bevittna alltihop. Nu fick jag det och jag fick en fin serie, enligt mig själv med både en fin ung havsörn och fin bakgrund :)

Ang skäggdoppingarna så blev jag mycket förvånad då inte en enda av dem flög iväg, någon/några kanske dök under ytan men de flesta flöt lugnt kvar på ytan... och att de var så ofantligt många, helt otroligt. 

Bilderna ligger inte i ordning tyvärr, och det blir en hel del men det ska det också vara här, ett sådant här möte får man inte ofta!

Trotjänaren D500 var mitt verktyg denna dag.

Det här är bara en liten del av alla fåglar som fanns här, men du ser vad skäggdoppingar :)

Nu blev det på liv och död för truten

Tänk dig att vara den där som blir jagad av någon som vill äta upp dig!!..... oj oj oj...

Här var det i alla fall några doppingar som dök...

************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Vad fick vi just se Maja?, Vilket möte! :)

- Och jag är fortfarande hungrig .....

************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Det sista jag såg när allt var över som flöt mot oss var en sargad kropp från vad som ser ut som en trut/mås. Vingarna var intakta sen fanns inget mer och det du ser i mitten är ryggraden.

Jag tror att en vuxen havsörn har vart här och jagat tidigare med lyckat resultat och att detta kadaver har flutit hit från andra sidan...

Inlagt 2020-10-02 10:29 | Läst 1451 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det blev ju en spännande dag med jaktscener på nära håll. Även om alla ska ha mat för dagen så är det ändå lite skönt att måsen klarade livhanken..Flytkmässigt borde väl måsen ha fördelar kan man tycka, dom ser man ju gira tvärt i flykten, tufft för en stor havsörn att hänga på.
Mvh/Gunte..
Svar från Joakim88 2020-10-02 10:50
Det blev en riktigt spännande eftermiddag där :)
Exakt, naturens lag, som nu var på måsens sida, och det kände jag med, precis som du skrev.

Det hade den, den var kvickare och snabbare men örnen var inte så dålig heller här, den hängde med väldigt bra i svängarna även om det var just då som måsen/truten fick lite försprång :)

Tack Gunte :)
Spännande serie och fina bilder. Så många skäggdoppingar har jag aldrig sett, det är ju mycket annat som samlas upp här men inte skäggdoppingar. Det var ju mer naturligt att örnen jagade truten, jag har endast sett tvärs om det är alltid örnen som blir jagad av alla
Svar från Joakim88 2020-10-02 11:08
Tack ska du ha Peter, det här var bättre än gömslebilder :)
Nej inte jag heller trodde först att det var skarvar, för det finns det gott om... men det var doppingar :)

Haha, ja exakt =) Det brukar ju vara alla andra fågelarter som jagar örnar men för en gångs skull så fick jag se så som det borde vara haha :)
Ja, det här är ju 'naturen' när den är som bäst! Ett helt naturligt skådespel utan inblandning av åtlar och annat, oslagbart! Minns inte om jag själv har sett liknande.. tror inte det! Mycket bra bilder här, även första bilden riktigt fin och superskarp på min 'nya' skärm.. De fina bakgrunderna betyder mycket också!
Hälsn!
Svar från Joakim88 2020-10-04 17:38
Ja verkligen,helt fantastisk upplevelse var det :)
Har sett det en gång tidigare bara, men då kikade jag genom kikaren istället.

Tack ska du ha Jan! Vad kul för den första ska inte vara beskuren medans de andra är det om jag inte minns fel.

Exakt, bakgrunden gör mycket :)
Grattis till detta !
Vilken underhållning. Men på gott och ont så lyckades den inte. Alltid tufft när dom tar en levande individ.
ing-marie
Svar från Joakim88 2020-10-04 17:41
Tack så mycket Ing-Marie :)
Riktigt spännande var det, nej inte den gången...
Ja men så är ju naturen :)
Bilderna med lodräta vingar - häftigt!
Svar från Joakim88 2020-10-04 17:41
Tack så mycket Ragnar, det blev min favorit där :)
Tala om häftiga bilder, jättespännande! Liten och rörlig med mkt hög manöverförmåga, låter nästan som en beskrivning av JAS mot säg Tornado, Rafale, F18 eller dom ryska MIG 35.... Precis som Ragnar gillar jag bilderna när vingarna är vertikala extra. Grattis till fina bilder!
Svar från Joakim88 2020-10-04 17:43
Tack Björn :)
Haha det skulle man ju kunna säga faktiskt, det var en "luftstrid" som gripen gick segrande ur :)
Tack det blev min favorit där med .
Tack ska du ha :)
Vilka coola bilder missat den här serien
Fyfanken å bli jagad så men djurvälden funkar ju så
Svar från Joakim88 2020-10-12 18:58
Tack så mycket Nini :)
En otrolig upplevelse att få se/bevittna och ja den måsen var nog livrädd där.