I stridens hetta

Allt som jag skriver nu är helt sant, det har ni mitt ord på för den här kvällen en kväll i april när jag och Maja gick längs med sjökanten i blåsten hände allt verkligen på en och samma gång pga en fisk!

Hade fått lite fisk av Stig och den här kvällen ville jag testa att få ner en havsörn på en fisk. Gick längs med sjökanten i kvällsljuset, vinden var hård och med lite tur så skulle jag få se en havsörn då jag vet att de gillar blåst, de gillar att vindsurfa som jag kallar det, i vinden. Har sett det så många gånger genom de sista åren. Det var därför som jag valde just denna kvällen.

Men sen, chansen att få se en havsörn just där man är, är ändå inte så stor om jag ska vara ärlig. Och det är här som nästa steg kommer in som fågelfotograf. Tålamod.

Vi satte oss på berget, tog lite fika och här fick jag besök av en ormvråk en kort stund senare, som låg och vindsurfade ovanför trädtopparna, men som nästan direkt blev bortjagad av en gråkråka.  Kom ihåg kråkan nu om ni läser denna text.

Tror att vi satt i över 2h om jag inte minns fel. Turligt nog så var Maja trött, vi hade vandrat långt denna kväll samtidigt som vi vart uppe sedan kl 05:45. Hon sov medans jag spanade med kikaren... 

Jag såg tillslut en havsörn därute och den seglade runt i stora cirklar, allt medans den närmade sig oss. Nu blev det riktigt spännande, skulle detta lyckas?

Jag avvaktade tills den var en bit ifrån oss, (jag hade vinden bakom ryggen) när jag viftade med braxen i ena handen samtidigt som jag visslade och slängde ut den med all kraft.

Havsörnen visade mycket tydligt ett intresse, och såg så gott som ut att göra sig redo för att dra ner och plocka upp den när en fiskgjuse dök upp från precis ingenstans........

Nu Peter kommer bloggen om örnen och gjusen :)

1.

Den här ormvråken som vindsurfade blev snabbt bortkörd av kråkan.

2.

Havsörnen kom tillslut mot alla odds och visade ett intresse för fisken som låg i vattnet en bit ut.

3.

Riktigt snyggt "satt" den nästan där uppe.

4.

5.

Nu var den ju som gott redo att dyka ner mot fisken och hjärtat mitt gick i en väldig snabb frekvens!

6.

Sen från precis ingenstans dök den här fiskgjusen upp. Hörde gjusens varningsläte och så fick jag se den när den riktigt for fram emot örnen. Flera attackdyk fick havsörnen utstå, många upp-och-ner-vändningar blev det för honom/henne. Tillslut gav örnen upp och flög mot skogs med gjusen hack i häl.

7.

Här har fiskgjusen precis gjort ett som jag kallar det "attackdyk" mot örnen som tillslut ledsnade och for därifrån med gjusse som följetåg. 

Och där låg min fisk helt orörd och flöt längre ut med vågorna. Fattas bara havstrut nu så är det klappat och klart tänkte jag.

8.

Men gjusen hade dykt upp igen och den hade sett fisken. Cirkulerade ovanför fisken där, samtidigt som den förmodligen undrade vem jag var. Och så kom denna kråka igen, den som för ett tagsedan hade jagat iväg ormvråken. Och nu var det gjusens tur att få sig en omgång. 

9.

Fiskgjusen skrek och kråkan kraxade, jag fotograferade på. Detta var ju spännande :D

10.

Medans fiskgjusen försökte ignorera kråkan för att fokusera på den stora braxen där i sjön så gick kråkan till attack.

11.

Och den höll verkligen på att trakassera gjusen....

12.

13.

Jag kan lova er att jag har aldrig sett en sådan arg fiskgjuse som den här. Den gick fullständigt till attack mot kråkan som fick göra flera undanmanövrar i följd, allt medans gjusen verkligen ville göra livet surt för gråkråkan.

14.

Gjusen var faktiskt betydligt snabbar än kråkan fick jag lära mig där jag satt.

15.

Här ser de ju ut att ha kapplöpning till fisken men så var det inte. Gjusen ville ha bort den irriterade kråkan och det fick han tillslut efter många, många jagande försök.

16.

Stunden senare, när både havsörn och gråkråka var ur spel gjorde gjusen sitt andra försök att plocka upp fisken.

17.

Braxen var en stor brax och egentligen inte ämnad för gjusen denna kväll vilket jag märkte för den orkade inte lyfta på sitt andra försök och inte heller sitt tredje.

18.

Men med ett sista krafttag på det fjärde försöket drog gjusen upp braxen från sjön, och då såklart anländer havstruten för att jaga den slutkörda gjusen...

19.

Fiskgjusen klarade både örnen, kråkan och truten som efter sitt jagande själv fick sig en omgång av en mås eller mindre trut :D

Precis allt detta hände så som jag har lagt upp bilderna, fotograferade över 300 bilder på just denna galna/häftiga naturupplevelse men har bantat ner kraftigt här. 

Efteråt kom jag på mig själv med att allt detta hände pga en utslängd fisk i sjön i kraftig blåst.

Gjusen förtjänade verkligen fisken efter den kvällens kamp. Även om fisken var ämnad för havsörnen som kom i början :)

Inlagt 2021-07-28 19:17 | Läst 2326 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Här har du fått flera riktigt fina bilder där det händer något. Det första jag tänker på är örnens men även gjusens långa ben. Kråkan och gjusen är också grymt bra, där kråkan nästan sitter på gjusens rygg. Andra nerifrån är också mycket bra. Du har haft en lyckad dag.
Sten
Svar från Joakim88 2021-07-28 19:53
Tackar Sten :-)
De har verkligen långa ben båda rovfåglarna. Dock så är ju örnens betydligt kraftigare.

Kråkan var en riktig retsticka, eller om den hade bo kanske i närheten vet ej. Däremot så var gjusen riktigt arg på den och förföljde kråkan länge.

Tackar, den kvällen i april var häftig :-)
Häftig historia (och bildserie), inte alltid så lätt att vara fågel inte ens rovfågel. Det var en riktigt ettrig kråka de råkade ut för
Svar från Joakim88 2021-07-28 21:15
Tack så mycket Peter :-)
Nej fiskgjusarna har det inte så lätt överlag, särskilt ungarna, de blir lätt byten för många rovfåglar/ugglor.....
Den kråkan var nog den mest envisaste jag sett/fotat.
Va, är dom inte sams i djurvärlden? Slåss och stjäl mat från varandra, värre än vi människor ju....Men ruskigt bra bilder blev det, grattis! Hälsningar/ Björn
Svar från Joakim88 2021-07-30 10:36
Hehe nej tydligen inte ;)
Tack ska du ha Björn, riktigt kul att få bevittna detta :-)
Riktigt häftig historia och bildserie. Mycket värt att få vara med om sådant.
//GöranR
Svar från Joakim88 2021-07-30 10:37
Tack så mycket Göran :-)
Det var det verkligen!
Vilken härlig bildserie! Kampen om födan är fascinerande att bevittna.
Svar från Joakim88 2021-07-30 10:38
Tack ska du ha Johan, det är den verkligen :)