Öhrnen

Kungsörnen. Tack alla människor!

Det finns ett ord och det ordet är Respekt!

Satt i örngömsle den 2 Januari. Vädret var grått och disigt så det fick återigen bli höga iso tal. Men vad gör det när man får möta en sådan otroligt vacker rovfågel som kungsörnen. Detta var första gången i mitt liv som jag såg en kungsörn i verkligheten. Och vilken majestätisk örn den är, att vi har den i Sverige är ju ett privilegium. 

Tack alla på Naturskyddsföreningen och alla frivilliga som har kämpat så för att få både kungsörn och havsörns stammarna starka igen, tack!

Jag anländer ca 05:45 till gömslet och det är becksvart inte ett fågelljud hörs förutom den starka vinden som susar. sätter på mig pannlampan och packar upp och monterar fast kameran på bordsfästet. Kikar runt lite i det lilla gömslet. Sätter mig sedan i den mjuka stolen och tittar på mobilen, 06:05... Jag blundar lite och somnar.......

08:30 vaknar av att jag hör korparnas kraxande och kluckande där ute. Tittar ut genom ett litet fönster, fortfarande väldigt mörkt och ingen fågel på åteln. Men nu får jag allt hålla mig vaken så jag tar min första macka och öppnar juice flaskan.

Ca 10: 15 Sitter jag och kikar genom sökaren ut mot åteln och där sitter det ett antal nötskrikor som frossar i sig av åteln men så försvinner de jättefort och där landar den, kungsörnen. Den kom ovanför gömslet som jag satt i och jag hörde den inte ens. ( tänkte på havsörnarna som man kunde höra när de flaxade) men denna var så tyst och nu satt den där. Jag avvaktade med att ta något kort satt som förstenad och tittade på denna vackra topp rovfågel när den först satt på en pinne och spanade på åteln och runtomkring sig för att sedan göra ett snabbt hopp ned till åteln. 

Den började äta av köttet och det var här som jag verkligen fick riktig respekt för den. Den slet riktigt upp köttstycken ur rådjuret och svalde i nonstop.

Jag började försiktigt att fotografera, den tittade upp och vi fick ögonkontakt genom sökaren, vilken känsla det var:)

-Du är en otroligt vacker fågel måste jag säga!

Nötskrikorna är inte så oskyldiga och söta som man kan tro kan jag säga er ;)

Ca 30 minuter senare så flög den iväg och satte sig i en tall.

Här uppe satt den i kanske 1,5 timme innan den försvann.....

Trots att åteln var helt fri från örn bara nötskrikor som satt och åt så vågade inte korparna att sätta sig på åteln. 

Inte förrän efter kanske 2 timmar och det dröjde inte länge.............

...Innan den kom tillbaka och återigen helt ljudlöst, satte sig mitt på åteln och gjorde små utfall mot korparna som stack direkt. ( jag förstår att havsörnen har stor respekt för kungsörnen) Jag har beskurit denna bild så korparna är inte med därför att det blir väldigt mycket bild på åteln, tänker på känsliga läsare.

Och som för att tacka för denna dagen så flög den i cirklar där uppe för att sedan flyga i en vacker manöver framför mig, nästan som att den vinkade tack för idag :)

I luften är kungsörnen en mycket elegant och smidig flygare, det kunde man tydligt se :) 

Åter igen jag är oerhört tacksam för alla själar som har kämpat så för att återställa alla örnstammar, så att man kan få se och uppleva sånt här på så nära håll :)

Havsörnarnas ålder har jag väldigt bra koll på nu efter mycket studerande och fotande men tyvärr så har jag ingen aning om vilken ålder denna kungsörn är men kanske någon vet? 2-3k? hade varit jätteroligt att få veta :)

Och till sist det är nästan så att kungsörnen har tagit över platsen från havsörnen som favoritfågeln, men bara nästan ;)

Postat 2020-01-06 19:40 | Läst 1627 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

En Perfekt Dag!

Solen har visat sig från sin bästa sida hela dagen och så även vinden. Vi drog till Hornborgasjön då det var premiär för havsörns matning. Vi kom dit ( Jag & Maja) strax innan 11 tiden på förmiddagen och ställde oss bredvid några fotografer/ fågelskådare. Jag frågade några av dem vart åteln låg.

- Den ligger där ute snett till vänster om det där trädet. Han pekade och jag zoomade in med kameran.

- Hehe det blir inga närbilder idag du. Svarade jag.

Han skrattade.

Vi stod där i ca 30 minuter och jag såg två stycken havsörnar som satt i ett träd där ute, ingen ide att ta något foto här inte. Mötte dock en trevlig kvinna och hennes man med en hund så jag och kvinnan pratade en stund om hundar. Sen sade jag till Maja att vi drar vidare till Naturum och tar en långpromenad.

Tur var väl det för på den långpromenaden fick jag se vad jag tror är en fjällvråk. Tycker inte att den påminde om ormvråken om man tittar på vingarna men ormvråkar finns ju i alla möjliga fjäder dräkter så jag hoppas att kanske du Hawk om du läser denna blogg kan svara :)

Sen såg jag även vad jag tror är en mindre hackspett för första gången i mitt liv, och när jag väl såg den så satte jag mig ner på huk i slow motion samt lyfte kameran i lika seg hastighet för att inte skrämma den. Jag fick några bilder och lämnade den ostört. Fick även se Varfågeln sittandes på en gren spanande. Det blir en del foton nu från idag!

Mer text längre ner.

Förgrunden du ser är en åker. Första mötet!

Här flög den lite snett ovanför oss

Nedan vad jag tror är en mindre hackspett. Så vacker lite fågel, den var inte stor och den gick runt på grenen och pickade, tittade på oss, fortsatte att picka. Jag tog lite foton väldigt sakta och lämnade den ostört efteråt. Är inte dessa fåglar hotade av skogsbruket??

Varfågeln också en vacker syn :)

Samma rovfågel som de första bilderna men denna var inte lika skygg som en "vanlig" ormvråk brukar vara utan cirkulerade lite över oss, försvann och kom tillbaka. Jag kände nästan att vi fick lite connection jag och denna vackra kanske fjällvråk? :) Hur som helst otroligt vacker rovfågel som njöt av sol och vind!

 

Tack för att du visade upp dig på nära håll :)

Efter denna långa promenad så tog vi bilen och körde tillbaka till trandansen. Nu kanske man skulle få se lite havsörnar :) Och mycket riktigt väl framme precis när jag har klivit ur bilen och släppt ut Maja så dyker det upp två stycken som cirkulerar i solen inte så långt bort.

Om Kungsörnen är skogens och vildmarkens konung så är Havsörnen havets och sjöns konung! ( Måste ju få försvara mina fina örnar :)....)

Knöl svanar i eftermiddags ljuset :)

Längre bort ryttlade en tornfalk över fältet och jag som trodde att de hade lämnat Sverige för längesedan. Tydligen inte. Bilden är hårt beskuren....

Och sist min vackra lilla tös som hänger med på det mesta :) Just denna bild är tagen med Sony a7iii och jag måste säga att jag gillar ögonfokusen skarpt ;)

**********************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Det blev en riktigt lyckad och fin dag vid och runt Hornborgasjön med fler fåglar än vad jag trodde att jag skulle få se/fotografera. Träffade mycket folk så det blev många roliga konversationer. Hundägare emellan och Nikon fotografer emellan :)

En riktigt trevlig Lördag när vädret absolut var som bäst och det märktes ju, fåglarna njöt ju lika mycket som oss :)

Postat 2020-01-04 18:57 | Läst 929 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Vindsurfing :)

Tänk att vädret kan slå om så snabbt och bli fint :)

Vaknade nämligen väldigt sent idag och var mycket trött, att titta ut genom fönstret gjorde ju inte saken bättre, grått och disigt så långt man kunde se. 

- Värdelöst väder............

Det fick bli en kort morgon promenad med Maja sen in och ge henne frukost. Bryggde kaffe och gjorde en macka. Åt halva sen va jag inte hungrig, Maja fick resten. Tog kaffet och satte mig vid datorn för lite redigering av bilder. Lyssnade på musik i hörlurarna medans jag höll på och tiden gick. Ja tiden gick så att när jag väl tittade ut så var det alldeles blått ute och klar himmel.

- Vilket väder! Tack Gud!!!

Jag sparade och stängde ner datorn fort som fanken. Maja vaknade ur sin dvala och skakade/ruskade om sig och började vifta på svansen. 

- Nu är det bråttom, nu är det bråttom Majsis, nu ska vi ut innan solen försvinner!

Gjorde en "ta med macka" och fyllde cola flaskan med vatten. packade ner kameran i väskan. ca 5 minuter senare satt vi i bilen och for iväg till ett nyfunnet ställe där havsörnen möjligtvis kunde vara. Den borde vara där ja menar titta bara vilket underbart väder :) Och så ca 35 minuter senare var vi framme. Jag släppte lös Maja så att hon fick springa av sig vid sjökanten medans jag packade upp kameran för att sedan vandra längs med sjökanten. Och mycket riktigt vad fanns där upp i skyn och vindsurfade om inte min käre havsörn tillsammans med ett helt gäng korpar. 

Havsörnen höll sig dock på behörigt avstånd men korparna däremot vissa utav dem struntade fullständigt i mig och Maja de flög nämligen ganska så nära. Och vad de såg ut att trivas i blåsten och solskenet. Alla surfade snyggt där uppe och vissa utav dem gjorde riktigt snygga manövrar. Maja struntade i mig med för hon hade hittat något ben från antagligen en hjort eller rådjur så den tuggade hon på. Perfekt då är det bara att fota på :)

Detta är första bilden på det första djuret som jag såg på väg till dit vi skulle :)

Åh den njöt, den njöt i detta vädret :)

Och såg mig det första den gjorde såklart hehe

Korpen är en stor fågel och jag har ju sett den flera gånger förut bland annat vid örn gömslen men att få se den såhär nära mig ute då jag var fullt synlig när den visade upp sig i solskenet var en fin upplevelse om man gillar fåglar som jag gör :) 

Postat 2020-01-03 19:48 | Läst 871 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

2020

Nytt år och nya möjligheter. Dessa bilder här under blev de sista tagna 2019 :)

1. Tiveden nu även besökt under vintern.

2. Tiveden utsikt

3. Tiveden

4. Ett vackert par nedanför slottet.

5. Nämligen detta slott :)

6. Stötte på älgen som låg och vilade, tyvärr så skrämde jag den.. ledsen fru ko

7. Jag står kvar så ta det lugnt du ;)

8. Du missade fru älgko precis hehe ;)

9. Råbäck hamn med lite sol :)

10. Råbäck hamn

11. Solnedgång Källstorp

Postat 2020-01-01 11:21 | Läst 672 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera