Öhrnen

Fint besök av en ung havsörn

Säger det återigen detta blir en örn blogg med en och samma rovfågel, många bilder så är du inte intresserad av örnar så hoppa denna blogg!

Att jag gillar örnar det visste nog de flesta här på fotosidan som läser mina bloggar. Och då speciellt havsörnen. Det var den rovfågeln som fick mig att börja fotografera fåglar. Det var den fågeln som jag minns så väl förra vintern en solig januaridag på ungefär samma ställe ja nästan exakt samma plats som jag var på idag som jag fick mina riktigt fina foton på då den flög över mig & Maja ovanför trädtopparna. Och så händer det igen, en ung havsörn kommer flygande emot oss ( Jocke & Maja) och min kamera ligger tryggt nedpackad i kameraväskan. Finns inte en chans att jag hinner fotografera den, den är ju snart rakt ovanför mig och dessutom ska jag packa upp kameran så har den ju flugit iväg för längesedan. Men jag satte mig i lugnt tempo och packade upp kameran i lugnt tempo, tänkte att jag kunde få några bilder på den när den flög över viken samt om jag var lugn så kanske bara kanske skulle den inte se mig som ett hot.... 

Kameran var redo och jag rattade in slutartiden och bländartalet snabbt och tittade upp sittandes med båda knäna på marken. Den cirkulerade nu ovanför oss, jag tog lite foton och blev alldeles varm och glad inombords. Sen gjorde den en vändning i luften och försvann emellan trädtopparna. Och till min förvåning så kom den tillbaka mot oss igen. 

"Är den hungrig?" tänkte jag. "Vill den ha min hund?!"

Nu vill jag inte skrämma upp någon hundägare, havsörnar tar inte hundar :), Större risk att ett vildsvin eller älg dödar en hund än en örn, och framför allt fästingar!

Den var nog nyfiken på oss och gjorde superfina manövrar i luften för att riktigt visa upp sig. Jag "satt" på mina knän och gjorde mig så liten som möjligt samt försökte att gömma hela ansikten bakom kameradisplayen.

Och vad lycklig & glad jag blev när den verkligen visade upp sig och visst hade den koll på oss båda. Det hade den långt innan jag såg den :)

Det är detta som är så fint med just de unga havsörnarna de är nyfikna och inte lika skygga som en vuxen havsörn både på gott och ont. Förstå mig rätt nu, en havsörn är en rovfågel som till 99 av 100 gånger sticker så fort en människa kommer i närheten. Det har hänt så många gånger i somras när vi har gått i skogen att det har suttit en örn i ett träd som jag har sett flyga iväg så fort den såg mig och då såg den ju mig innan jag såg den ;) Men så händer dagar som dessa när en ung örn kommer flygandes och i mitt fall kändes det som om att den ville visa upp sig. ( Ska allt ta med lite fisk en dag till dig/er)

Eller så var den bara hungrig och övervägde om den skulle äta mig eller inte ;)

I vilket fall som helst, en fin dag med denna majestätiska rovfågel som har ett vingspann mellan 190cm - 240cm, och ännu en dag som jag kommer att minnas så länge man får leva :)

Bilderna ligger inte i någon kronologisk ordning.

Tror nästan att den har ätit en sjöfågel av något slag om man tittar på klorna, ser ut som fjädrar från en vit fågel :)

Bilden här under är tagen en solig januaridag 2019 och var bland de första riktigt närbilderna på havsörnar, nästan exakt samma plats som idag :)

Det tycker jag är tufft :)

Postat 2020-02-01 20:09 | Läst 1524 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera