Öhrnen

Havets trut

Det är ju inte bara gjusen som har varit flitig och tacksam de gånger man har besökt dem. Har ju haft mycket sällskap av havstruten så nu var det dags att den får en egen blogg här. Även den kunde plocka upp fisken snyggt :)

För kännedom havstruten använder näbben och plockar upp fisken om den är liten nog i farten för att sedan lyfta och flyga iväg. Ungefär som gjusen fast med näbben istället :)

Är fisken för stor, ja då greppade den tag om fisken och simmade ut en bit, ibland mot land där den hoppade upp på berget/stenar för att få äta den i "lugn & ro"

Det är en gråtrut efter kunskap från bättre fågelvetare! :) 

Postat 2020-07-18 19:04 | Läst 1554 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Lärkfalk

Hade riktigt tur att få se när dessa två ståtliga lärkfalkar flög och åt trollsländor vid sjön en solig men riktigt blåsig dag. Det var efter jobbet och vi var på väg ut mot sjön, för en eftermiddags promenad innan vi skulle åka hem, hör nästan till vardagen nu att ta ett stopp och bege oss ut mot sjön. Vem vet kanske min lokala havsörn dyker upp ;)

Och tur var väl det för när vi kommit längst ut på klipporna och såg hur vågorna piskade mot bergen så fick jag syn på två stycken falkar som flög fram och tillbaka ut mot sjön och sedan över till ön på andra sidan och sedan tillbaka. Fram och tillbaka.

Kameran som var min D7200 var med denna dag.

Första bilden här så "åkte" lärkfalken med vinden och var nästan över oss. hade redan klippt vingen i fotot så beskärde bilden ytterligare. Den hade fullt upp med att äta på sin slända där.

Sen släppte den det som var kvar av trollsländan, det vill säga, vingarna.

Och så höll de på, två stycken falkar en riktigt bra stund här :)

Hade också tur att få se denna havsörn som kom inseglande i motvind. Och den såg ut att ha en trevlig stund där uppe för den flög upp & ner i motvinden.

Det kan mycket väl vara den lokala örnen som håller till här och då har jag fått den på bild några x antal gånger förut. Bland annat när den satt i grantoppen och spanade på gäss :)

Här ser den ut att byta ut sin fjäderdräkt, ser sliten ut så kanske tredje fjäderdräkten är på intågande.

"Hm går det att äta den där fyrbenta saken?"

Postat 2020-07-16 10:05 | Läst 1353 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Sparvhökshona eller duvhökshane?

Under v.28 blev det en hel del fågelfotografi där jag bland annat fick bilder på en ung ormvråk (jättesöt liten pippi)

Lärkfalk som tar trollsländor vid sjön, törnskatan och en juvenil törnskata och det som jag har längtat efter en sparv/duvhök :)

Jag vet inte vad det är för art här ovan men jag tror själv att det är en sparvhök? :)

De här bilderna som är under vet jag är en sparvhök men om det är en hona eller hane låter jag vara osagt. Kan berätta att dessa bilder fick jag i söndags kväll runt 21:30. Satt och redigerade mina fiskgjuse bilder när precis utanför fönstret vid mitt kontor, en rovfågel jagar en hussvala. Och det gick så fort båda svängde ypperligt elegant. Sparvhöken hängde med hussvalan i svängarna. Det var bland den snabbaste manövern jag sett. Hade aldrig fått det på bild kan jag lova. Så försvann dom och jag återgick till redigeringen när jag senare får syn på en rovfågel som flyger in i trädet rakt utanför fönstret. Tror att hussvalan klarade sig men den lär ju ha mardrömmar för resten av sitt liv efter den flykten!

Tar fram kameran och öppnar fönstret försiktigt och lyckas få dessa bilder här nedan :)

Den sista bilden här påminner om Afrikas savanner tycker jag, när man bara kan se en leopardsvans som hänger ner men kroppen är dold bland trädens löv och grenar. 

Postat 2020-07-14 11:07 | Läst 2034 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Vincent & Aurora

Jag ska vara ärlig, jag var bara tvungen att bege mig till mina lokala fiskgjusar för att återigen göra ett försök med lite fisk. Det är svårt att hålla sig borta när man vet att det kan lyckas. Och mycket svårt när man har följt dem sedan de återvände hit i slutet av mars början på april.

Träffade på Fanny som var ute och plockade blåbär och där blev vi stående ett tag, tillslut så frågade jag om hon ville hänga på. Sagt och gjort nu var vi på väg. 

Slängde ut två stycken abborrar för att sedan gå tillbaka och sätta mig på berget, nu var det bara att vänta. Fiskgjusen hade redan sett oss och framförallt mig när jag slängde ut fiskarna i följd.

Hon gjorde oss verkligen inte besvikna, såhär fort har det aldrig gått förut. Kanske 10-15 minuter senare så var hon redo för sin eleganta nedstigning.

Vi hörde hur hennes ungar skrek därborta från boet, när hon försvunnit från vårat synhåll. Mat på G där till dem :) 

Fanny tyckte att det var riktigt mäktigt att få se den dyka såhär nära, själv så hade jag glädjetårar inombords utan att det syntes på utsidan hehe :) 

Och som sagt efter att ha följt detta par sedan de anlände hit så borde det ju inte vara mer än rätt att få döpa dem.

Jag gav hanen namnet Vincent och Fanny fick bestämma honans som blev Aurora.

Och ang Vincent, vi såg en gjuse som flög ovanför oss påväg ut mot båten och det var med största sannolikhet hanen som skulle fiska till sin familj ovetandes om att han hade en allierad denna dagen. 

Här har Aurora spanat in abborren.

Hon gör en lång cirkel med blicken på fisken och på oss. Sedan så seglar hon med vinden bort från oss.

För att i motvind "fånga" fisken.

Jag fick en chans för hon tog fisken på första försöket. Tyvärr så blev bilderna när hon ser ut som en projektil mot vattnet suddiga men va fanken gör det när resten här blev skarpa och fina :)

Blicken är hela tiden mot oss när hon lyfter upp från vattnet. Vi satt lugnt kvar. Jag satt på rumpan här faktiskt och fotograferade hela serien :)

Fiskgjusen är verkligen en elitfågel när det kommer till att "fiska" 

Och som vanligt, allt är över på några få sekunder/ halv minut.

Stilig rovfågel :)

Det här blev min favoritbild med blicken där under vingen i solljuset.

Hon tittar nöjd och belåten mot oss vill jag tro :)

Aurora vinkar som tack för maten :)

Sen flyger hon upp och skakar av sig vattnet som fanns kvar i fjäderdräkten för att lätta på sin tyngd.

Bonusbild

Vi testade först från båt men gjusarna är mer vana att jag står på land än i båt, så kasta från båten blev ett misslyckande faktiskt.

Maja har stenkoll på att vi lämnar trygga land hehe ;)

(obs vi höll oss inne i viken därav ingen flytväst)

Postat 2020-07-13 07:24 | Läst 820 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Och regnet öste ner

Blev en lång promenad i ur och skur på skogsstigen ut mot plastbåten som jag har förankrat vid ett ställe. Var tvungen att tömma den på vatten. Men det regnar ju? det är väl ingen ide'? tänker du. Jodå den var överfylld från förra dagarnas regn och dessutom så kommer jag inte hit igen under hela nästa vecka. Så det var dags att "skyffla" ur vattnet och dra upp den ytterligare lite till på land, där jag förankrade den rejält. Även om det öser ner regn nu i 7dagar så sjunker inte båten i alla fall :)

Hade även ett annat mål på våran vandring. Har en ny "drömbild" som jag vill få och då måste det vara regn/mycket regn, sökte/letade och väntade utan resultat, för den här gången....

Fick se för första gången här i denna skog en gröngöling, alltså fågeln då, hackspetten ;) Och de vanliga hackspettarna + lite andra småfåglar som satt och tryckte under granar för det mesta.

Men däremot så fick jag en hel del fina bilder på min fina lilla kompanjon, tur att hon gillar att vara ute oavsett väder :)

Så jag visar er en tik som heter, hehe behöver jag ens nämna namnet längre ;)

Lugn, harmonisk och en spanare ;)

Till vänster på denna sida långt, långt åt vänster finns min lokala fiskgjuse :) Såg dem aldrig, förmodligen så låg väl honan och skyddade sina ungar från regnet och hanen satt kanske i något träd och skyddade sig mot de värsta skurarna.

Hon badade det första hon gjorde medans jag öste ur vattnet i båten.

Det var ju svalt och skönt i alla fall om man är en hund med tjock päls ;)

Postat 2020-07-05 20:33 | Läst 923 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera