Öhrnen

Kör en liten teaser

Inför kommande blogg med längre text och berättelse hur de här bilderna kom till.

Kan väl säga att Maja är bra när man skall fotografera rovfåglar har jag märkt genom året :)

Nu får det allt bli dags att bege sig till sjöss :)

Postat 2020-08-15 11:43 | Läst 1004 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Hello Beauty!

Jag kan väl börja med att skriva såhär:

 "Nej jag hade inte tur att få stöta på en havsörn...."

Obs, inte intresserad av örnbilder/hoppa då denna blogg ;)

Detta var under semesterveckan, sommaren hade försvunnit och regnet tillsammans med blåst regerade över naturen som kändes som en skön höstdag. Vi var ute och spanade på lärkfalkar, några bilder är visade här i tidigare bloggar.

Hade sett två stycken örnar som flög vid en skogsdunge en bit bort. De hade landat och suttit där borta ett tag för att sedan stiga upp mot himlen och flyga lite i vindarna för att åter landa i skogsdungen. Jag höll lite koll på dem med kikaren, två stycken unga havsörnar var det.

Men lärkfalkarna var här och vindsurfade så satt lugnt kvar och tittade på dem ett tag medans jag bunkrade upp kaffetermosen och hällde upp en rykande varm kopp, Maja fick lite hundgodis utspritt på marken. Örnarna gjorde återigen en stigning mot himlen och visade upp sig i vad jag tror var en lek där de flög tätt ihop, "grabbade" tag om varandra för att sedan "släppa" och flyga sida vid sida innan de flög högre och högre upp tills de blev "jättesmå".....

Det såg vackert ut, där satt jag med kaffe i ena handen och kikaren i den andra. Örnarna, ja självklart hade de sett oss här borta. Vi satt ju helt öppet.

Efter sista kaffedroppen så packade jag ihop och så fortsatte vi vår vandring längs med bergsklipporna vid sjön. Vi närmade oss där örnarna sist hade landat innan de hade flugit upp mot skyn till små prickar. 

Jag lät Maja få vara lös och hon sprang till sjön för att bada/dricka vatten medans jag rekade av området där jag gick. Stannade lite då och då för att titta upp mot himlen innan jag fortsatte....

Nästan framme vid sjön nu, stannar upp och tittar upp en gång till och ser den, en av örnarna, ändå inte jättehögt upp som förut.

Nu gjorde jag något som jag alltid har velat testa, jag tittade ner i marken framför mig och gick med sakta steg mot Maja som var vid sjön, och medans jag gick så började jag att "halta" tänkte att en havsörn tar ju skadade/sjuka sjöfåglar som är lätta att fånga utan att göra sig av med för mycket energi med tanke på dess storlek. Så varför inte testa?!, Nu kör vi, jag "haltade" sakta mot Maja som var ca 25 meter framför mig utan att titta bakåt för en stund.... 

Och milda Matilda, jag vet inte om det var just min lilla tanke idè som gjorde den nyfiken men visst kom den nära mig allt :)

Stannade upp och lyfte sakta kameran för att fotografera den, tyvärr så var ju himlen riktigt mörk och gråa tunga moln så rovfågeln blev helsvart. Har redigerat så att fågelns fjäderdräkt fått sin "glans/färg" tillbaka i alla fall.

Detta är första bilden egentligen här rakt ovan denna text. Så såg jag den först :)

Örnen blev nog nyfiken skulle jag tro, och den gjorde ingen som helst tvärvändning eller panikvändning när jag vände mig om och riktade en kamera emot den. Körde dock väldigt lugna rörelser. Den flög faktiskt sakta förbi mig och gjorde en lång halvcirkel innan den stegade uppåt återigen.

Man måste ju testa saker annars vet man ju inte om de fungerar :)

Bilderna är beskurna litegrann förutom den sista som är beskärd en hel del.

Hello Beauty!

Postat 2020-08-11 20:35 | Läst 777 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Närbild på rödhake och en usch!!

Mycket trevligt möte med den här lilla krabaten fick vi på väg efter en tur på sjön :)

Såg den när vi gick hemåt på skogsstigen och rödhaken var mycket vänlig nog att låta mig ta av mig ryggsäcken och packa upp kameran för att plåta den :)

Jag gillar den! 

Hade redan "kapat" stjärtfjädrarna här så, beskärde ytterligare :)

På vägen ut mot sjön så stötte vi på Usch!!

Okej jag fotograferar djur och natur men man behöver väl inte tycka om alla djur för det hehe

I alla fall där låg den och solade halvt gömd under en sten... Tur att jag var före vovven och hann och se den.. Samlade mod och lade mig ner på klippan för att ta en bild eller två, Maja fick stanna bakom mig här hade jag beordrat henne tydligt.

Fick lite mer mod efter en stund, och kröp sakta närmre för att kunna få ett riktigt bra "headshot" alltså enbart huvudet på sensorn. Det ville inte usch så den kröp under stenen. Det var ju synd, kanske nästa gång...

Lite kuriosa, visste du att kungsörnen är en skicklig ormjägare?  

Hörde på en podd i våras där de intervjuade Conny Lundström, ni vet han som har det där kungsörngömslet uppe i norra Sverige. Han hade dokumenterat med hjälp av örnexperter ett kungsörnsbo och då sett att just det/den kungsörnen var en mycket skicklig huggormsjägare. Det är tufft!

För den här är minsann ganska så lat, sitter helst och avvaktar någonstans eller glidflyger ;)  

Postat 2020-08-09 20:27 | Läst 1207 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Ett vackert bo

Att få växa upp i, lära sig att flyga, se alla båtar som åker förbi, ha en egen liten vik där det finns mat, ha en vacker utsikt att titta på.

Ja så kan det se ut för vissa :) Fick faktiskt se ännu ett fiskgjuse bo för några veckor sedan, den där fina kvällen när hela Vänern var stilla och spegelblank, knappt några moln och solen hade börjat att sänka sig över horisonten. Vi var ute till sjöss och fiskade/fikade när vi fick se detta vackra bo :)

Ser ni, vi (människor) har hjälpt till att bygga/förstärka detta bot! Sånt gillar jag,

- När vi hjälper naturen på traven istället för tvärtom. 

Jag såg en juvenil i detta bot, kanske var det bara denna som överlevde tills nu? 

Vacker plats sannerligen hade detta paret med utsikt åt Kinnekulle och Läckö :)

Nämligen såhär såg det ut ungefär från bot. Kinnekulle åt vänster, Spiken åt höger :)

Inne i viken satt den ena far eller mor fiskgjuse och spanade ner på sjön :), bot till vänster om denna bild.

Den andra far eller mor satt en bit bort, hade precis kommit in för landning här :)

Men hej, en sådan här gyrokopter skulle man allt ha ju, vilka bilder jag skulle kunna få på havsörnarna :) Flyga tillsammans med dem och jaga grågäss hehe :) Maja kör, jag fotar!

Bild ovan, solnedgången bakom far eller morgjusen.

Här under, juvenilen i solnedgången. Visste inte vilken bild jag tyckte bäst om så visar dem båda :)

Har medvetet inte dragit upp skuggorna då jag ville ha fågeln mörk för det var så jag minns det ögonblicket den sommarkvällen.

Detta var mycket roligt att få se och det här bot är under uppsikt märkte jag. Bra! Båda föräldrarna var ringmärkta och ungen borde därmed vara det med. En stor fågelskyddsskylt satt på ön. Bra!

Ang "mina" gjusar på fastlandet så fick de två unga starka juveniler. Har några fler bilder från ytterligare två matningar.

Det andra bot som jag gick "på" tidigt i juni fick tyvärr inga ungar. Det bot ser raserat ut på ena sidan så där har något hänt, kanske denna sommarens väder?.....rovfågel?.......

Nu är det inte långt kvar innan dessa också lämnar Sverige för i år, September ungefär men än så länge är de kvar och ungarna har ju fullt upp med att själva fånga fisk nu, Shit vad tiden går fort!

Tillagt nu, det är två juveniler,en ligger ner i bot,titta på de två sista bilderna :)

Postat 2020-08-07 19:08 | Läst 1094 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

En sjuk skarv & en havsörn

En sen eftermiddagstur när vi var ute och vandrade så stötte jag på denna skarv som satt och sov. Såg den först när vi var på väg mot vattnet så att vovven kunde få dricka och svalka sig lite. Trodde först att det var en sten eller något men efter att ha kommit väldigt nära så såg jag att det var en skarv där. Smög lite försiktigt fram, trampade såklart på en kvist som brast... men inget hände....

Är den död/ döende tänkte jag. Satte mig på huk och tog några få kort. Ingen som helst respons ifrån den.

Valde att lämna platsen så den fick sova ifred, och för att gå en bit längre bort så att Maja fick bada och dricka.

Den vaknade ur sin sömn när vi var en bit bort kanske 10 meter ifrån den och då blev det fart på den. Den sprang och skulle flyga med flög väldigt dåligt och landade en bit ute i vattnet. Där blev den kvar och flöt.

Den var med andra ord inte frisk. tyckte faktiskt riktigt synd om den, ja jag e blödig....

Vi fortsatte runt detta "lilla ölandskap" tog en fika paus på ett berg vid sjökanten och där flög det tornseglare i stora flockar.

Kanske samlas de nu för flytt söderut?

Och så fortsatte vi igen :)

Besteg en klippa och väl där uppe fick jag se en stor fågel komma till höger om mig. Snabbt som blixten fram med kameran, det var ju en örn, förmodligen en 4k!

Jag tror aldrig att jag hade sådan tur att just där och då så kom en havsörn och rekade nej utan jag tror att förmodligen så satt den här uppe någonstans i ett träd och hörde mig när jag gav Maja beröm för att hon var en sådan duktig klättrare eller så såg den oss helt enkelt när vi kom upp :) Nåväl riktigt kul :)

När vi hade rundat ö-landskapet så var det faktiskt min hund som fick syn på den sjuka/skadade skarven där den låg vid en buske. Antagligen så hade den simmat iland just här och lagt sig.

Det vänstra ögat hade en röd stor blodig klump på/i sig (visar inte den bilden, såg hemskt ut) Den stod stilla och gapade frekvent precis som om att den höll på att kvävas eller något..

Tyckte riktigt synd om den, hoppas att örnen eller räv eller vad som helst får syn på den och gör processen kort för skarven skull....

Sista bilden får bli på en bivråk som flög snett ovanför oss långt långt långt där uppe. Såg först när jag kom hem att det var en bivråk, kul :)

Postat 2020-08-05 19:28 | Läst 853 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera