Öhrnen

Lekande örnar, en ringduva & en uggla

Lördagen trots lite låga temperaturer bjöd på en viss vårkänsla här hemma med blå himmel och lite solglimtar. Har börjat lite smått i trädgården och passade på att skotta jord till min tilltänkta blommäng. Hade sällskap av en grå fågel som flög fram och tillbaka med kvistar i näbben. Ringduvan hade påbörjat sitt bobygge.

Hämtade D500 för att få lite bilder på den.

Duvan med kvisten framför min uppiffade fågelholk. Där bor det just nu möjligtvis en blåmes eller talgoxe.

 

Intressant att se vart hon har tänkt att bygga sitt bo.

Enbusken var boplatsen.

Man kunde höra ett prasslande i buskaget när hon väl landat där inne.

Och inte nog med det. Tre stycken vackra havsörnar befann sig ovanför huset där två av dem i alla fall såg ut att ha en trevlig lekstund. Bilderna är oerhört beskurna här under.

De två unga örnarna höll på med att greppa klor mot klor för att sedan släppa taget om varandra.

Häftigt att få skåda/fotografera.

En sådan här bild är en dröm att få någon gång från mitt havsörnsprojekt på närmare håll då förstås :)

De såg mer ut att leka och ha roligt än att slåss. Kanske ett framtida par som håller på att formas här?

Satte även upp en kattuggleholk i höstas som min vän Stig hjälpt till att bygga. I måndags förra veckan när jag skulle åka till jobbet var det något som täckte ingången. Hämtade kikaren och såg en kattuggla. Hämtade Sonyn för att snabbt kunna få iaf någon dokumentär bild innan ugglan försvann.

Såg senare på kvällen att ugglan har kutterspån på sin fjäderdräkt. Fick ett hopp om att hon håller på att inreda bot där inne, förhoppningsvis :)

Igår (söndag 26 mars) blev det vinter igen. Allt det vackra gröna blev vitt och den blå himlen till en gråvit massa.. Lite varmare nu så kommer det nog att hända saker i naturen.

Postat 2023-03-27 10:36 | Läst 1220 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Havsörn 2.0 & Våren på intåg

Redigerat klart ytterligare några havsörnbilder från mina grymt fina möten med dem under höst och vinter, så några får visas upp här i bloggen. Nu när våren är på intåg så känner jag att örnarnas tid är förbi. I alla fall att sitta gömd där ute vid sjön och försöka locka ner dem. Men har redan planer för hösten om hur jag ska förbättra möjligheterna. Får se om det lyckas.

Porträtt av en ung havsörn tillsammans med en gråkråka.

Den här havsörnen hade en ring där det stod "Helsinki Finland" och så en del siffror. Kul med finska örnar här som korsat Östersjön.

Ett otroligt fint möte då jag testade att gömma mig strax intill sjökanten med hjälp av två buskar som jag satte mig emellan och en hel del granris att täcka. Det gick ju bra. Den här ungfågeln gör klart för en annan att det är hans fisk.

Havsörnen i sin fjärde dräkt (2022), nu i år så är den ju inne på sin femte dräkt. Otroligt grann! Örnar och kråkor hör väl ihop nu för tiden. 

De blev lite av favoritbilderna dessa som jag visar här, bland flera. Aldrig fått en havsörn så här extremt nära utan att de vet om att jag också sitter här tillsammans med dem.

En favoritbild med örnens blick och vattendroppen på näbbspetsen.

Men nu nalkas våren och inom en kort tid anländer favoriten :)

Just den här bilden är tagen i slutet på juli 2019. En juvenil gjuse satte sig inte alls långt ifrån oss där den spanade på oss, och helt obrydd började putsa på sin fjäderdräkt. Oförglömligt möte. 

I April eller om det var början på maj var jag ute med med Stig och vittjade nät. Gjusse flög ovanför oss. Vi slängde ut en fisk till honom. Han dök och tog den men kort därefter blev han jagad av en annan gjuse och släppte fisken.

Hade även ett fint möte med en ungräv som lekte på gräsmattan med diverse saker. Hoppas på att få se och fotografera någon räv nu i vår eller till sommaren.

Det kommer nog att bli en hel del bad i år också förhoppningsvis mellan fototurerna :)

Familjen Öhrn har fått tillökning förresten. En bondkatt har flyttat in. Pelle "terrorist" är hans namn. En grym jägare vad gäller möss och sork. De e bra, har hört både en å annan mus i väggarna under vintern.

Och idag efter mycket trädgårdsarbete så fick jag se snödroppar i rabatterna. Det var kul :)

Nu längtar jag enormt mycket till våren, När man kan börja plantera växter och odla potatis m.m. Har så många planer den här våren i trädgården. En idé är att försöka locka till sig så många insekter som möjligt och skapa en biologisk mångfald här hemma.

Får börja med fjärilsbuskar och ängsblommor samt något insektshotell ;)  

Postat 2023-03-19 18:13 | Läst 1048 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Bistert väder...

En blogg som egentligen inte skulle bli till. Men nu sitter jag här inomhus i värmen med braskaminen i full gång. Humöret är på topp efter en grymt lyckad, men kall morgon. På tal om kallt. En kall öl står på skrivbordet medans jag skriver. Och den smakar gott :)

Vi får backa några dagar. Fick en råbock av jägarna som hade blivit påkört sent i februari. Åkte och hämtade den. Lade den i frysboxen där den fick ligga till ett tillfälle dök upp.

I tisdags den här veckan var det snöstorm. Och det var då jag passade på att släpa ut bocken med hjälp av en pulka, nu när vintern hade återvänt igen. Trodde att det skulle vara lätt, men det var det verkligen inte. En råbock väger vill jag lova. Och att pulsa genom en skog några km var nästan döden. Maja var inte till så stor hjälp hon heller då hon mest var intresserad om hon fick äta den.

Men kom fram tillslut, någon eller några timmar senare kanske. Tappade tiden. Lade den på berget och där fick det bli en låång paus med kvällsmacka och lite fotografering.

Här ligger min stelfrusna bock och en Maja som vaktar.

Vågorna piskade mot berget. Is hade bildats på växtligheten.

Fotot strax innan vi tog våran kvällsmacka. Jag såg exakt likadan ut som hon här.

Hade aldrig tänkt att försöka sätta mig och gömma mig någonstans för att fotografera havsörnarna. Utan det här var mer att de skulle få en enkel måltid. Råbocken var ju redan död sedan länge. Men så kom fredagen och jag var ju ledig. Suget att testa infann sig redan under onsdagen. Och stärktes särskilt när Lena Holm hade lagt upp en blogg om hennes örn möte. Plockade upp den sista fisken från frysboxen ifall bocken var "borta" på torsdagskvällen. Förberedde några mackor och gjorde i ordning kaffebryggaren. Lade fram alla raggsockor, underställ, fleece samt vinterställ och Ghillin. Ställde klockan på 04:15. Det blir ljust fort nu!

Var ute vid plats runt 05:20 efter en vandring i skogen med en tung famn fisk i en sopsäck samt ryggan med allt det andra.

Lade ut fiskarna som ej hade tinat helt bredvid bocken som trots allt fanns kvar till stor del. Och en känsla av av det här kommer att gå åt skogen infann sig just där och då när jag lös på bocken med pannlampan. Fan, tänk om de inte dyker upp någon örn.. Det är ju ett vågspel med vilda djur.

Behövde inte bli besviken! Redan 06:45 var det två stycken örnar som seglade över platsen. Kikade på mobilen vad klockan var.

Sen tog det ett tag innan havsörnen gick ner. Korpar och kråkor var redan på plats och åt vid 07:30 snåret. Havsörnen gick ner strax innan klockan tio. Och jag frös så in i (ursäkta) helvete den här dagen om fötterna, trots tre par sockor under vinterkängorna. Men allt blev ju på topp när den här vackra örnen gick ner.

Den svarade ofta två andra örnar som höll sig i närområdet som här.

Blev jag avslöjad? Nej det blev jag inte. Havsörnen kollar ju sig omkring åt alla möjliga håll. Just här fick jag en bild när den kollar på mig.

Korpar & kråkor fanns det gott om på plats. Vilket var kul, de behöver ju mat de också när vintern åter har anlänt.

Havsörnen föredrog fisk framför en råbock det var uppenbart.

Korparna var nog de som var mest aktiva på bocken.

Lite senare på förmiddagen "satte" sig hårdrockaren på klippan ;) Vackra är dem! Så kul att få några havsörnar i snömiljö.

Och de är ju coola de där!

Sista bilden blir på en korp som går ned för landning. Fick avbryta strax efter klockan tolv efter 6 timmars sittande med knappt känseln kvar i tårna.

Havsörnarna var ju kvar. De satt i träden och såg mig när jag skulle lämna. Inte en enda fågel fanns kvar. Men jag var tvungen. Hade så fruktansvärt ont i tårna. Ville bara hem till värmen. 

Men är otroligt tacksam och glad över den här grymt fina morgonen och förmiddagen tillsammans med örnarna. Nu blir det inget mer på ett tag då jag avslöjade mig för dem här.

Tack för mig.  

Postat 2023-03-10 21:05 | Läst 883 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Norrsken vid Läckö slott

När jag fick höra att man kunde se norrsken här nere i södra Sverige var det ju något som jag inte ville missa. Instagram kryllad av vackra norrskensbilder.

Måndagen den 27februari begav jag mig till slottet. Anlände strax innan 21 tiden. Läckö hade fått många fotografer på besök den här kvällen såg jag, kul!

Gick ut på en stenbrygga där jag hade fotograferat slottet förut. Ställde upp kamerastativet och monterade på kameran. Slog sedan på den och wow! Kamerasensorn såg det vackra gröna där bakom slottet som jag knappt såg själv. Valde en slutartid på 30 sek först och ett iso tal på 100 med bländare f 1.4. Resultatet blev den här.

Gick sedan och ställde mig framför slottet för få en bild framifrån.

Sista etappen blev bakom slottet nere vid sjökanten där jag riggade upp stativet och lät slutartiden sköta resten. Ljusade upp skogspartiet lite lätt i Lightroom.

Här var norrskenet riktigt vackert synligt ovanför sjön där det gröna dansade vackert på himlen. Detta var ju en hel fantastisk upplevelse att få skåda.

Hörde en fotograf bakom mig där upp vid slottet som högt sade - Wow, titta! Kunde inte mer än att hålla med henne.

Det blev inte så mycket bilder. Jag stod mest och tittade på detta vackra skådespel som utspelades. Samtidigt riktigt kul att fotografera i ett riktigt lågt tempo där man fick vänta många sekunder på att bilden skulle skapas bakom sensorn.

Postat 2023-03-03 09:44 | Läst 1102 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera